Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Skydda huden i solen

Att solens strålning är skadlig i för stora doser är något de flesta vet om, men trots det ökar antalet fall av malignt melanom i Sverige. Därför går vi i den här artikeln igenom hur du bäst skyddar dig i solen och vad som är viktigt att tänka på.

Tjej som smörjer in sin arm med solkräm

Skydda huden mot sol med solskydd

Visst är det härligt att känna solens värmande strålar och njuta av det vackra sommarvädret, men som de flesta vet kan solens strålning vara skadlig om vi utsätts för för stora mängder. Enligt Cancerfonden är Malignt melanom, en typ av hudcancer, en av de cancerformer som ökar snabbast i Sverige och detta kopplas till stor del samman med våra förändrade – och ökade – solvanor. Enligt Cancerfonden har också antalet fall av malignt melanom fördubblats sedan millenniumskiftet, en utveckling som oroar.

I Sverige både solar och bränner vi oss mer jämfört med andra länder och trots att riskerna med överdriven solning är väl kända är det alltså många som inte tar dem på allvar. I många fall upptäcks hudförändringar tidigt, vilket medför att mellan 80 och 85 % av alla som drabbas av och malignt melanom blir friskförklarade. Det bästa och enklaste sättet för att undvika uppkomsten av denna cancerform är att skydda huden ordentligt varje gång man vistas utomhus.

Solskydd

 
Sun SPF50+ Baby
 
Ansiktskräm Tonad
 
Ansiktskräm Tonad
 
Sun StickSport
 
SPF30 Lip Balm
 
Face Sun Cream
 
Baby & Children Cream
 
Sun Lotion 100 ml
 
Sun Spray 100 ml
 
Family Sun Spray
 
Solkräm Karoten
 
Balm SPF50+ Face
 
Face & Body SPF50
 
Cream SPF50 Kids
 
Sun Lotion SPF30
 
Mossa sunscreen
 
Sun Face Spf 15
 
Avivir Kids Sun 30
 
Avivir Sun lotion 30
 
Sun Face Spf 30
 
Aloe Vera SPF 15

Vad är UV-strålning?

Solen sänder ut tre olika typer av strålning; UVA, UVB och UVC. De olika beteckningarna på strålningen beskriver kort sagt hur energirik strålningen är. UVA är den typ som har minst energi, UVB har medelmycket energi och UVC är mycket energirik. UVC-strålningen fångas dock upp av ozonlagret och når aldrig oss på jorden. UVA-strålning utgör den största delen av solens strålning och är den strålningstyp som tränger djupast ner i huden. Det är även denna typ av strålning som får pigmentet i huden att mörkna och huden att bli tjockare. UVA-strålningen är konstant under hela dagen.

UVB-strålningen gör att vi bränner oss om vi är ute för länge och det är även denna typ av strålning som kan ge upphov till DNA-skador och eventuellt orsaka hudcancer. UVB har betydligt större inverkan på vårt DNA än UVA-strålningen. UVB-strålningen behövs dock för att vår hud ska kunna bilda D-vitamin. En sommardag räcker det dock med att man vistas ute med bara armar och ansikte i 15 minuter för att täcka dagsbehovet av D-vitamin. Att man behöver ligga och pressa i solen en hel dag för att bilda tillräckligt med D-vitamin är med andra ord en myt, men att tillgodose dagsbehovet av vitaminet är naturligtvis mycket viktigt. Till skillnad från UVA-strålningen varierar UVB-strålningen under dagen. Allra starkast är strålningen vid lunch.

Så fungerar betakaroten i huden

Vill man ha en snygg bränna kan man också prova att använda sig av betakaroten, vilket är ett så kallat provitamin till vitamin A. Betakaroten lagras under huden där det sedan vid behov kan omvandlas till aktivt vitamin A. Man tror att betakaroten när det lagras under huden, kan ha en skyddande effekt mot solens strålar. Detta är dock inte helt bevisat, så man bör alltid använda sig av solskyddskräm även om man tar betakaroten. När betakarotenet lagras under huden bidrar det med att ge huden en fin solbrun färg och ett tillskott med provitaminet kan därför hjälpa dig att öka på solbrännan lite extra.

Betakaroten

 
Betakaroten 100
 
Betakaroten Plus
 
Betakaroten 50
 
Core Betakaroten 50
 
Betakaroten 100
 
Betakaroten
 
Betakaroten
 
Maxosol
 
Bio-Caroten

Så skyddar du dig bäst mot solen

Att solskyddskräm hjälper till att skydda huden från solens skadliga strålar är något de flesta vet om, men många använder alldeles för lite solkräm för att man ska få ut maximal effekt av den. En bra början är att dela in kroppen i olika områden, exempelvis enligt följande: huvud och hals, bröst, armar, övre rygg, nedre rygg, mage, framsida ben samt baksida ben (inklusive fötterna). För att veta hur mycket solkräm man behöver kan man trycka ut en tjock sträng som går från långfingrets spets och ner till handleden. Denna mängd solkräm behövs för varje område som beskrevs ovan. Det är först när man smörjer in huden med dessa mängder som man får det skydd som solkrämen faktiskt är till för att ge. Många använder dock mycket mindre mängder än så, eftersom de upplever att större mängder inte går in i huden. Faktum är att krämen inte ska gå in helt i huden. När det lämnas en vit hinna på huden vet man att man har använt tillräckliga mängder.

Hur hög solskyddsfaktor man behöver använda beror mycket på vilken hudtyp man har. Att använda en högre solskyddsfaktor än man egentligen behöver är aldrig fel, men att använda en för låg är däremot inte alls bra. I tabellen nedan kan du se på ett ungefär hur starkt skydd du behöver, baserat på hudtyp och hur stark solen är. Kom ihåg att alltid använda en solkräm som skyddar mot både UVA och UVB. Din solkräm bör även vara vattenfast för att ge bästa skydd.

HudtypEgenskaperKänslighet
Hudtyp 1Rött hår, mycket ljus eller vit hy.Mycket hög känslighet, blir alltid röd och sällan brun.
Hudtyp 2Ljus hud med ljus- eller mellanblont hår.Hög känslighet, blir ofta röd och ibland brun.
Hudtyp 3Ljus hud med brunt hår.Medelhög känslighet, blir ibland röd men ofta brun.
Hudtyp 4Ljusbrun eller olivfärgad hud och mörkbrunt eller svart hår.Lägre känslighet, sällan röd och alltid brun.
Hudtyp 5Brun hy och mörkt eller svart hår.Låg känslighet, aldrig röd och alltid brun.
Hudtyp 6Mörk hy och svart hår.Lägst känslighet, aldrig röd och alltid brun.

För att minska risken att bränna sig i solen är det bra att hålla sig inomhus eller i skuggan mellan 11 och 15, då solen är som starkast. Ett enkelt sätt att skydda huden är också genom att använda kläder. Tunna byxor, en långärmad tröja och en solhatt eller keps är utmärkta plagg att bära för att skydda sig. Kom bara ihåg att smörja in de kroppsdelar som är oskyddade, exempelvis fötter och händer. För att skydda ögonen kan det vara bra att bära solglasögon som skyddar mot UVA- och UVB-strålning. Om man är osäker på hur stark solen är kan man titta på skuggan. Är skuggan kortare än dig själv betyder det att solen står högt och därmed är stark, vilket innebär att du bör vara mycket försiktig om du vistas utomhus.

Om du svettas eller badar är det viktigt att fylla på med mer solkräm för att bibehålla ett fullgott skydd. Detta gäller alltså även om du har en vattenfast solkräm.

Det finns vissa läkemedel som kan göra huden känsligare för solen. Detta innefattar bland annat olika typer av preparat för aknebehandling, p-piller och antibiotika. Om man använder sig av något av dessa läkemedel bör man rådgöra med sin läkare huruvida man bör vara extra försiktig med solexponering.

Även kemisk peeling och laserbehandlingar av olika slag kan göra huden mycket känslig för solstrålning och man bör alltid rådgöra med sin dermatolog eller läkare för att vara säker på hur man själv ligger till. För att minska risken att drabbas av hudcancer bör man även undvika att sola solarium.

Barn har mycket känsliga hudceller och de har inte samma förmåga att skapa skyddande pigment som vuxna har. Av denna anledning bör barn aldrig sola och barn under ett år bör aldrig vistas i direkt solljus. Barn bör alltid ha minst SPF 50 för att vara maximalt skyddade mot solstrålning.

Vad gör man då om man trots allt råkar bränna sig i solen? Eftersom solbränna är en typ av brännskada är kylning det bästa för att lindra skadan, eller i alla fall smärtan. Man kan välja att kyla huden med vatten, en svalkande lotion eller ett kylbalsam. Man kan även smörja på yoghurt på de brända områdena för att få en kylande effekt. Vid svår smärta kan man även använda sig av kortisonkräm som finns att köpa på Apoteket. Att undvika solning under några dagar är naturligtvis också ett måste.

En del menar att aloe vera kan ha positiva effekter på brännskadad hud eftersom det kan bidra till att minska sveda. Dock är det relativt många som är allergiska mot aloe vera så man bör vara säker på att man inte är allergisk innan man smörjer på aloe vera på ett brännskadat område. Många after sun-produkter innehåller aloe vera och de kan därför kännas skönt svalkande på huden.

Olika slags filter i solskyddsmedel

I en djungel av solskyddsmedel med olika typer av filter kan det vara svårt att veta skillnaden och vad man ska välja. De vanligaste filtren som finns på marknaden är kemiskt filter och fysikaliskt filter. Skillnaden mellan dessa är deras sätt att filtrera bort UV-strålningen från huden. Fysikaliska filter, som exempelvis titandioxid, är små partiklar som reflekterar bort strålningen från huden, likt en spegel. Det kemiska filtrer absorberar istället strålningen, det vill säga molekylerna tar upp UV-strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning. Ibland innehåller ett solskyddsmedel en kombination av båda dessa filter för att få ett så effektivt skydd mot UV-strålning som möjligt.

Har man födelsemärken som ändrar färg, form, växer, kliar eller blöder bör man uppsöka en läkare för att få det undersökt. Detta gäller även om man har sår som inte läker på flera veckor.

After Sun & Aloe Vera

 
Aloe Vera After Sun
 
After-Sun Lotion
 
After Sun Fluid
 
Aloe Vera Gel
 
Aloe Vera Gel
 
Aloe Vera Lip Balm
 
Hudlotion Aloe vera
 
Aloe Vera Gelspray
 
Aloe Vera Lotion

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Fördelarna med kokosolja - för hår, hud och matlagning

Fördelarna med kokosolja - för hår, hud och matlagning

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 
Snyggt solbrun med betakaroten

Snyggt solbrun med betakaroten

Med betakaroten kan du skydda dig mot solen och samtidigt få färg.
 
Så sänker du ditt kortisol för ett lugnare nervsystem

Så sänker du ditt kortisol för ett lugnare nervsystem

Långvarig stress kan leda till förhöjda nivåer av kortisol. Så sänker du dem!
 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Gör egen kroppsolja

Gör egen kroppsolja

Gör din egen kroppsolja som återfuktar och gör huden spänstig istället för torr!
 
Hur fungerar nattljusolja?

Hur fungerar nattljusolja?

Nattljusolja innehåller GLA och är populärt bland kvinnor i övergångsåldern.
 
Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
 
Ta hand om huden

Ta hand om huden

Ta hand om huden på rätt sätt för att hålla den återfuktad & välmående.
 
Gör din egen solkräm

Gör din egen solkräm

Gör en solkräm med naturliga ingredienser och helt utan kemikalier.
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Stor guide till D-vitamin

Stor guide till D-vitamin

Vitamin D samspelar med kalcium och är särskilt viktigt under vintern.
 
Ringblomma för hudvård

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 
Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 
Tea tree som hudvård

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 
Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja kan användas av både fet och mogen hud, Läs hur den används här!
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Hudvårdsguide för honom

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.