Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Partneryoga med Josefine Dyall

Att yoga tillsammans med din partner eller kompis blir ett fint sätt att mötas och komma närmare varandra. Vår hälsoinspiratör Josefine Dyall har ägnat sig åt yoga de senaste 10 åren för att hitta balans och lära känna nya sidor av sig själv. Just partneryoga har Josefine och hennes man Karl ägnat sig åt sedan de träffades för första gången.

Josefine Dyal och hennes man på en strand.Kom närmare din partner eller vän med hjälp av partneryoga och -meditation. Foto: Sophia Carrhage.

Vad är partneryoga och -meditation?

Partneryoga är för Josefine ett vackert sätt att möta sin partner på, men det fungerar lika bra med andra personer. Man sitter i tystnad och gör övningar, vilket är något helt annat jämfört med att sitta och äta middag ihop.

- Man får mötas kropp till kropp och känna in varandra istället för att ha vardagen som bara pumpar på. Det är nog det finaste, att nå varandra på djupet.

Partneryoga eller partnermeditation kan även göras med kompisar eller med främlingar och blir ett vackert sätt att möta människor på. I partneryoga använder man sig av parövningar från både yoga och meditation. Det kan vara allt från att man tittar varandra i ögonen till att man gör acroyoga, eller sitter rygg mot rygg och gör olika övningar.

Det kan vara väldigt fysiskt men även att man bara sitter still och mediterar tillsammans eller tittar varandra i ögonen. Det är kontakt på olika sätt, kroppskontakt, ögonkontakt och liknande.

Hur kan man göra partneryoga hemma med sin partner?

För att få till partneryoga hemma är det viktigaste att faktiskt avsätta tid för varandra. Man kan försöka göra det till en rutin där man en kvart om dagen ser till att göra en övning tillsammans. Det kan innebära att man bara sitter och tittar varandra i ögonen, eller att man gör något mer fysiskt, beroende på vad man känner just den dagen.

- Rutinen är fin att få till. Jag och Karl har egentligen gjort det sedan vi träffades, det är jättefint. Det var lättare att få till innan vi fick barn, men nu är det ännu viktigare. Det är viktigt att få det där mötet och att vi inte bara tittar på Noah, som är vårt första barn.

Josefine märker skillnad på henne och Karl när de tappat rutinen och inte gett varandra tiden på en vecka.

- Det är stor skillnad på oss när vi inte har landat i varandras blick eller känt in varandra på ett djupare plan. Då kan det räcka att få den där lilla kvarten av “här är vi“, det är det som är det häftiga, att det krävs så lite tid egentligen.

Vilka känslor kan dyka upp under en partneryoga/meditaion?

Alla känslor kan dyka upp under partneryoga eller meditation. Det kan därför bli lite jobbigt om man inte har mött varandra på länge, som på flera veckor, eller kanske till och med år. Att titta någon i ögonen kan kännas obehagligt men det som kommer fram är det som behöver komma fram.

- Om man behöver gråta med sin partner är det det som kommer, om man är arg eller behöver känna kärlek så kommer det fram. Det är som att sanningen kommer fram i mötet med den andra personen.

Varför ska man utöva partneryoga/meditation?

För Josefine är partneryoga ett perfekt verktyg för hennes och Karls relation, speciellt när de har ett litet barn, och nu väntar sitt andra. Hon menar att det är så lätt att man sitter och pratar på en middag utan att man känner varandra riktigt. Det är därför viktigt att ge varandra värdefull tid.

- Min upplevelse är att många par har det väldigt tufft, framförallt par som har små barn. Jag känner också att det är väldigt utmanande att vara i en relation och ha små barn. Där har vi hittat verktyget med partneryoga och det funkar väldigt väldigt bra. Jag skulle tro att det funkar för de flesta. Det är nog det man behöver – det här innerliga mötet bortom ord.

Yogatillbehör:

 
Yoga Mat 6mm
 
Abilica YogaSet
 
Yogablock svartvit
 
Yogiraj Yogabolster
 
Yoga Blanket
 
Yoga Mat Carry Strap
 
Seamless Tights

Partnerövningar att testa med din partner eller vän

Ögonkontaktsmeditation

Prova och se vad som händer när du verkligen möter din partners, eller någon annans blick, under några minuter.

Josefine Dyall och hennes man utför partnermeditation, ögonkontaktsmeditation.Ögonkontaktsmeditation kan öppna upp för många känslor. Foto: Sophia Carrhage.

Gör så här:

  1. Sätt er på varsin kudde eller stol ungefär en halv meter från varandra.
  2. Hitta en bekväm position och ställ in en timer på 15 minuter.
  3. Blunda, slappna av i kroppen och låt andetaget vara naturligt. Flytta uppmärksamheten till bröstet och dina hjärtslag.
  4. Öppna båda ögonen och för blicken till din partners vänstra öga, som är vårt ”känslo-öga”.
  5. Vila blicken i din partners vänstra öga samtidigt som du slappnar av och känner din egen kropp. Behöver du blinka så gör det.
  6. När timern ringer, blunda och kom tillbaka till dig själv.

Denna meditation kan bli väldigt stark då de flesta av oss inte är vana att titta varandra så djupt in i ögonen. Det kan komma upp flera olika känslor. Låt dessa komma fram och observera dem. Du kan också uppleva att din partners ansikte ändrar form och färg, det kan bli suddigt, klart, äldre, yngre – låt även det vara och bara fortsätt att blicka in i din partners vänstra öga och notera vad som händer. Om det blir för intensivt kan ni sluta ögonen en stund för att därefter öppna dem igen när du är redo.

Sharing

Sharing kan göras två och två eller i en större grupp. Eller ensam med ett träd. Övningen går ut på att en person börjar dela med sig av något medan de andra aktivt lyssnar, med sin fulla närvaro. Det kan låta som en enkel övning, men för de flesta är det något av det svåraste.

Josefine Dyall och hennes man utför partnermeditation, sharing.Sharing innebär att dela med sig av något medan andra aktivt lyssnar. Foto: Sophia Carrhage.

Gör så här:

  1. Sätt er på kuddar eller stolar mitt emot varandra så att ni kan ha ögonkontakt genom hela övningen.
  2. Välj en fråga. Exempelvis: Vad är du tacksam för i ditt liv?
  3. Bestäm vem som ska börja sharea, respektive lyssna.
  4. Sätt en timer på exempelvis tre minuter.
  5. Den som delar med sig börjar dela från hjärtat. Lyssnaren lyssnar aktivt.
  6. När klockan ringer, sluter ni ögonen en stund.
  7. Därefter byter ni roller.
  8. Notera effekten! Ofta skapas magi – ett nytt djup av sanning och ärlighet kommer fram.

ParYin - Twist

Här använder man sig av varandras kroppar för att ge och få stöd. Det är ett sätt att vila och läka tillsammans men också att känna varandra på ett djupare plan.

- När jag och Karl var nykära utvecklade vi vår egen yogaform: ”ParYin”. Det är positioner från yinyogan men som man gör med kroppskontakt tillsammans med sin partner.

Josefine Dyall och hennes man utför partnermeditation, twist.I en Twist får ni läka och vila tillsammans. Foto: Sophia Carrhage.

Gör så här:

  1. Ställ en timer på 3-5 minuter. Försök att göra övningen i tystnad.
  2. Lägg er på rygg på ett armlängds avstånd från varandra.
  3. Böj knäna mot bröstet ungefär i linje med naveln. Låt sedan knäna falla över åt vänster sida.
    Prova att föra knäna lite uppåt eller neråt, och fötterna lite framåt eller bakåt, för att hitta ett läge där du kan slappna av.
  4. Sträck ut höger arm åt sidan. Personen med knäna vridna bort från den andra personen lägger handen under den andras nacke.
  5. Om knäna eller axlarna inte når mattan, lägg en kudde eller filt under.
  6. Andas ner i magen och låt hela kroppen att slappna av.
  7. Öva på att känna din egen kropp, samtidigt som du känner kroppen bredvid. Handen mot nacken, nacken mot handen.
  8. När timern ringer, kommer ni sakta ut ur positionen och gör övningen på motsatt sida.

ParYin - Sadeln

Sadeln fokuserar på att sträcka ut framsida lår, samtidigt som den skapar en terapeutisk kompression i nedre delen av ryggen men den sträcker även ut bindväven runt vår Psoas-muskel.

Josefine Dyall och hennes man utför partnermeditation, sadeln.I Sadeln får ni en härlig stretch och terapeutisk kompression. Foto: Sophia Carrhage.

Gör så här:

  1. Personen som tror sig vara vigast sätter sig bakom den andra personen.
  2. Båda börjar från sittande på knä, med fötterna under rumpan eller bredvid höfterna, beroende på vilket som känns bäst. Även bredden mellan dina knän är något du kan modifiera beroende på om det känns för mycket eller för lite när du lutar dig tillbaka.
  3. Personen längst bak börjar med att placera händerna på mattan bakom sig och långsamt luta sig tillbaka tills ryggen och huvudet är mot marken. Om det sträcker för mycket kan du placera ett bolster eller en kudde bakom ryggen.
  4. Därefter kan personen längst fram försiktigt börja luta sig tillbaka och till slut låta sin vikt vila på personen bakom. Så våga falla och luta dig tungt neråt, det brukar hjälpa personen som ligger under att slappna av ännu mer.
  5. Se var det är mest bekvämt att ha armarna - längs med sidan eller ovanför huvudet.
  6. Andas ner i magen och öva på att stanna kvar i din egen kropp samtidigt som du känner den andra kroppen.
  7. När timern ringer, kommer ni långsamt upp tillbaka på knä.
  8. Om ni vill, lägg er sedan ner och vila i Savasana en stund.
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Yinyoga för magen - skonsamma övningar med Josefine Dyall!

Yinyoga för magen - skonsamma övningar med Josefine Dyall!

Vår hälsoinspiratör Josefine Dyall tipsar om yinyoga för magen!
 
Josefine Dyall - maskulin och feminin energi

Josefine Dyall - maskulin och feminin energi

Hur kan man använda kunskap om maskulin och feminin energi i sitt liv?
 
Lär känna Josefine Dyall

Lär känna Josefine Dyall

Josefine Dyall vill hjälpa dig att leva i kontakt med ditt hjärta.
 
Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Testa Josefines 2-veckorspass för dig som är ny på löpning!
 
Meditera med kraft från naturen - följ med Josefine Dyall!

Meditera med kraft från naturen - följ med Josefine Dyall!

Andas, krama träd och skrik ett vårskrik med vår hälsoinspiratör Josefine Dyall!
 
Seleyoga med Josefine Dyall!

Seleyoga med Josefine Dyall!

Testa seleyoga - få en fin yogastund tillsammans med ditt barn!
 
Lär känna Josefine Johnsson

Lär känna Josefine Johnsson

Den elitsatsande långdistanslöparen Josefine inspirerar och sprider löparglädje.
 
Träningsrutiner inför hösten med Josefine Johnsson

Träningsrutiner inför hösten med Josefine Johnsson

Josefine Johnsson ger sina bästa tips för att hålla träningsrutinerna i höst.
 
Josefine Johnssons intervallpass på löpband

Josefine Johnssons intervallpass på löpband

Josefines intervallpass på löpband - du sätter din egen ribba!
 
Intervallpass utomhus

Intervallpass utomhus

Förbättra din kondition och höj din mjölksyratröskel med intervaller!
 
Löpning och mental hälsa

Löpning och mental hälsa

Löpningen är en utmärkt träningsform för både kropp och sinne.
 
Så håller du träningsmotivationen uppe under hösten

Så håller du träningsmotivationen uppe under hösten

Josefine Johnsson hjälper dig hålla motivationen uppe!
 
Håll dig frisk -  tips för dig som tränar!

Håll dig frisk - tips för dig som tränar!

Frisk mellan träningar och snabbare återhämtning - Josefine Johnsson tipsar!
 
Känslomeditationer - hitta ditt inre skrik

Känslomeditationer - hitta ditt inre skrik

Kommer du ihåg när du skrek rakt ut senast?
 
Shaking - skaka dig i balans!

Shaking - skaka dig i balans!

Lär dig allt om shaking och hur du kan skaka loss i ditt eget vardagsrum!
 
Släpp hämningarna med fridans

Släpp hämningarna med fridans

Inspireras av Josefines passion för fridans och prova själv i ditt vardagsrum!
 
Tips för en piggare höst

Tips för en piggare höst

Låt inte höstmörkret bli en energitjuv. Vi har tipsen för en piggare höst.
 
Kosttillskott för löpning - stötta din prestation och återhämtning!

Kosttillskott för löpning - stötta din prestation och återhämtning!

Stor guide till kosttillskott att inta före, under och efter löpningen!