Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Löpning och mental hälsa

Löpningen är en bra träningsform för kroppen men det är minst lika bra för ditt sinne. Vår hälsoinspiratör Josefine Johnsson älskar löpning just för att det får henne att må så bra, och därför vill hon också att fler ska upptäcka löpningens fina fördelar.

Hur gör löpning skillnad mentalt?

Att bara komma ut och springa en runda, lång som kort, kan göra otroligt mycket för det mentala, säger Josefine. Om man har en sämre dag, känner sig stressad eller är nedstämd brukar Josefine alltid rekommendera att gå ut och springa.

- Löpning är ju den bästa medicinen skulle jag säga! Om jag till exempel har haft en lång dag inomhus framför datorn, så blir jag som helt annan person när jag kommer ut och springer. Jag känner att jag rent mentalt blir mer klartänkt och gladare direkt.

Enligt Josefin kan löpningen, beroende på dagsform, göra att man får massor av nya idéer, eller att man rensar ut negativa känslor och att man blir gladare. Men man måste också hitta en balans, mår du dåligt och har saker som tynger dig väldigt mycket är det viktigt att kunna lyssna på kroppen, då kanske det inte är löpning som du behöver.

- Jag har märkt att om det är någonting som tynger mig jättemycket kan det påverka min prestation negativt. Då ska man inte stressa kroppen mer. Det finns en fin balans där. Om det däremot är mindre saker, exempelvis att du är lite irriterad, försvinner det enklare med hjälp av löpningen.

Hur hjälper löpning att hantera stress?

Löpningen är bra för stresshantering och utmärkt för att kunna zooma ut och få perspektiv på det som stressar. När man ger sig ut och springer brukar man kunna inse att det som orsakat stressen faktiskt inte är så allvarligt egentligen, säger Josefine.

- Ibland kan det vara att man har massor av saker att göra, man blir stressad och känner att man måste hem och fixa saker direkt. Men då får man tänka att nej, jag får ta det sen.

Hur ofta och långt ska man springa för att märka effekt på sinnet?

Josefine har sprungit hela livet men kan fortfarande känna ibland att den första kilometern kan upplevas som lite knölig och jobbig. Det tar nämligen en stund innan man kommer in i löpningen, hjärnan kan fortfarande vara kvar hemma de första kilometerna. När det känns bättre rent fysiskt, så känns det även bättre mentalt, säger Josefine.

- Jag skulle rekommendera 2 pass i veckan om man aldrig har sprungit. Det behöver inte vara långa pass, det räcker med 20 minuter för att du ska kunna känna skillnaden. Du får så mycket endorfiner som skjuts ut i kroppen, man blir väldigt glad tycker jag och det är härligt.

Om man mår dåligt psykiskt, lider av depression eller psykisk ohälsa, rekommenderar Josefine att bara börja med promenader på cirka 10-20 minuter och utan att sätta någon press på sig själv. Man ska göra det som känns rätt för kroppen, säger Josefine.

Tips! För mer inspiration till din löpning – kolla in Josefines på intervaller som du kan springa utomhus eller intervaller att springa på löpband.

Långpass eller intervaller?

Josefines favorit är långpass, något hon brukar köra varje söndag. Vill man ha snabbast effekt av löpning för att boosta måendet rekommenderar hon ett intervallpass. Ett långpass pågår ungefär i 2 timmar och då blir det inte lika snabb effekt.

Boosta löpningen

På vintern kan man känna sig tröttare då solen ofta är frånvarande. Då brukar Josefine boosta kroppen med Healthwell Vitamin D3 5000 IE.

- D-vitamin känner jag mig piggare och gladare av. Det rekommenderar jag alla att ta, oavsett om man springer eller inte.

Rent menalt brukar Josefine försöka jobba med sina tankar om det känns tungt en dag. Istället för att tänka att löpningen är ett jobbigt måste, tänker hon: “jag är snabb, jag är stark, jag är uthållig”.

- Det är mina värdeord som jag säger i mitt huvud och upprepar. Om jag gör det så blir det som att kroppen tror på det, även om jag där och då inte känner så.

Josefine försöker alltid prata med sig själv för att boosta sig mentalt och det är något hon tycker fungerar bra. Inför tävlingar brukar hon även visualisera tävlingen, hur hon springer över mållinjen och hur det kommer att kännas.

Istället för att tänka att löpningen är ett jobbigt måste, tänker jag att jag är snabb, stark och uthållig.

- En gång när jag skulle köra Lidingöloppet, kom jag på upploppet och låg fyra. å tänkte jag att jag aldrig kommer komma förbi trean. Jag tänkte negativt ett tag men sedan hörde jag min hejande familj och samtidigt såg jag att trean började se trött ut. Då hände något i kroppen och jag började tänka att jag skulle springa om henne. Det slutade med att jag var ett löpsteg framför henne i mål. Den känslan levde jag länge på och försökte visualisera på nästa tävling.

Josefine tror på att ett positivt mindset kan ta en långt. Josefine menar att om man ler för sig själv och tänker att något blir kul, då blir det lättare att genomföra. Du ska också alltid göra saker för din egen skull, inte för någon annans.

Tips för att komma igång med löpning

Josefines främsta tips för att komma igång med löpning är att hitta en löparkompis. På det sättet kan ni bestämma en tid och dag där ni ska köra ett pass. Då får man lite press på att faktiskt ta sig iväg, för ställer du in, så ställer du in för både dig och din kompis. Att ha en löparkompis gör att du har någon att prata med vilketgör det lättare och roligare. Vad var roligast, lättast, jobbigast på dagens pass?

- Tänk också på känslan efter ett pass, tänk hur härligt det känns. Zooma ut ibland och se det i helikopterperspektiv. Det är heller ingen big deal om du inte orkar springa ett pass. Men kom ihåg hur roligt det kan vara, hur roligt du kan göra det och hur bra du kan må av det. I grund och botten ska det bara vara glädje.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Muskel- och ledhälsa

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
 
Kost för bättre ledhälsa

Kost för bättre ledhälsa

Vilka livsmedel är extra bra för våra leder? Lär dig mer här!
 
Hjärt- och kärlhälsa

Hjärt- och kärlhälsa

Ta hand om hjärtat och kolesterolvärdet med rätt kost och levnadsvanor.
 
Mental prestation

Mental prestation

Effektiva tips över hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
 
Långdistanslöpning

Långdistanslöpning

I denna artikel får du lära dig mer om kost och träning för långdistanslöpning.
 
Löpning för tjejer

Löpning för tjejer

Kom igång med löpträningen med enkla tips och upplägg.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
 
Rörelse och hälsa - hur mycket krävs egentligen?

Rörelse och hälsa - hur mycket krävs egentligen?

Hur mycket rörelse behöver vi för att hålla oss friska? Ta reda på det här!
 
Löpning, upptrappning

Löpning, upptrappning

Förbättra din löpning! Ta dig upp från svackan och spring som aldrig förr.
 
Rör dig till en bättre ledhälsa

Rör dig till en bättre ledhälsa

För att dina leder ska må bra behöver du röra på dig.
 
Löpning, kom igång

Löpning, kom igång

Kom igång med din löpträning en gång för alla!
 
Så tar du hand om din mage

Så tar du hand om din mage

Vad är maghälsa och hur kan vi ta hand om vår mage?
 
Bikarbonat - mirakelprodukten för hem och hälsa

Bikarbonat - mirakelprodukten för hem och hälsa

Visste du att bikarbonat kan användas till mer än matlganing och bakning?
 
Därför är promenader bra för hälsan

Därför är promenader bra för hälsan

Promenaden är ett bra och skönt sätt att få in mer konditionsträning i vardagen.
 
Lansering av produkter för hjärnhälsa

Lansering av produkter för hjärnhälsa

Nu lanserar vi QURE Brain och QURE Brain Boost - två tillskott för hjärnhälsa.
 
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.
 
Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Kläderna vi har på oss kan påverka vår hälsa. Läs mer om hur.
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Följ med på vår artikelserie om Hjärnhälsa

Följ med på vår artikelserie om Hjärnhälsa

Hur tar vi hand om vår hjärna på bästa sätt? Följ med i vår artikelserie.