Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Seleyoga med Josefine Dyall!

När vår hälsoinspiratör Josefine Dyall upplevde att hon under sitt första år som mamma inte fick sin yogastund för sig själv, hittade hon på en ny form av yoga. Denna form tillät henne att introducera yogan till sin son, som fick vara med på övningarna sittande i sin bärsele – och fick det passande namnet seleyoga. Här delar hon med sig av massor av tips på hur du kan yoga med din bebis i bärsele!

Josefine håller ett av sina barn i en bärsele på magen.

Josefine menar att seleyoga är kul, skapar en fin upplevelse och främjar barnens koordinaton och koncentration. Kom igång med seleyoga – lär dig hur du och din bebis kan testa härliga yogaövningar tillsammans!

Vad är Seleyoga?

Josefine menar att seleyoga är kul, skapar en fin upplevelse och främjar barnens koordinaton och koncentration.
– Under seleyoga sitter bebisen i bärsele på magen eller på ryggen när jag andas och rör mig genom positioner.
Josefine menar att det är viktigt att utgå från bebisens behov och att det kan vara hjälpsamt att ha en utforskande inställning när du introducerar formen.
– Utgångspunkten här måste givetvis vara att din bebis (och du) trivs med att använda bärsjal eller bärsele. Min son Noah blir ofta otroligt lugn av att känna mina djupa andetag och långsamma rörelser. Jag har märkt att de flesta stående positioner går väldigt bra att göra med bärsele, men låt era kroppar vara kreativa och utforska vad som känns bra med just din bebis. Utgångspunkten är att din bebis får bestämma hur länge ni kör samt vilka positioner som fungerar just för er.

Josefine om att seleyoga med sina barn

Första gången Josefine yogade med sin idag treåriga son var på en resa till Kap Verde för tre år sedan. Då var han fortfarande bebis och kravlade omkring för fullt. Josefine upplevde det som omöjligt att få in yoga i vardagen – tills hon kom på idén att ha honom i sin sele samtidigt som hon yogar!
– Det verkade som att han älskade det och han somnade ofta efter ett tag. Det var som om det lugnet jag känner när jag yogar överfördes till honom också. Jag fortsatte med detta tills han var ett och ett halvt år, sedan ville han mest springa runt.
Josefine har hunnit få ett barn till, Indra, som nu är fyra månader. Hon har därför fått anledning att återuppta den egenskapade yogaformen. Josefine menar att det finns många fina fördelar med seleyoga, och anser att utförandet sker intuitivt – man känner vad som funkar och inte.
– Det är väldigt vackert att uppleva närheten, och att rent fysiskt få den tyngd som gör att man måste jobba mer med musklerna. Barnet måste få bestämma – alla barn kanske inte trivs i en bärsele, men Indra älskar det. Många barn gillar ju att bli burna, så jag kan verkligen tipsa om att prova. När jag yogar med Indra väljer jag övningar som inkluderar enkla rörelser. Framförallt stående yogapositioner är enkla att göra med henne. Med min treåring gillar jag exempelvis att göra en anpassad variant av “solhälsningen”. Min variant är lekfull och engagerande, med lätta rörelser och sång. Att yoga med barn är en härlig upplevelse. Det är viktigt att vara uppmärksam på barnets signaler och ha det roligt tillsammans. Att yoga med barn stärker bandet mellan barn och förälder och främjar barnens koordination och koncentration.

Testa Josefines seleyoga – lär dig om Ujjayi-andetaget och Berget här!

Nu är det dags att testa på Seleyoga! Nedan kan du läsa om yogaövningar i bärsele som Josefine beskrivit steg för steg. Det enda du behöver är dig själv, din bebis och en bärsele. I övningen Krigare 2 använder hon sig av Ujjayi-andetaget och Bergets position, och även i trädet används Ujjayi-andetaget. Här kan du ta del av instruktionerna till dessa för att sedan inkludera i respektive övning!

Ujjayi-andetaget

– Ujjayi-andetaget är ett andetag som sker in och ut genom näsan där vi försöker använda vår fulla lungkapacitet. Detta hjälper oss att värma upp kroppen från insidan vilket i sin tur underlättar rörelsen genom yoga-positionerna. Som en bonus fungerar också andetaget som en detox och rensar ut skräp från kroppens vävnader. En annan aspekt av andetaget är att det hjälper oss att stilla tankarna och på så vis bli mer närvarande i stunden.
Gör så här:

  1. Placera kroppen i en bekväm position, till exempel liggande på golvet.
  2. Ett första steg i Ujjayi-andetaget är att hitta två stycken så kallade Bandhas eller kroppslås. Det första låset heter ”Mula Bandha” (rotlåset) som du hittar genom att föra uppmärksamheten till musklerna mellan sittbenen, i bäckenbotten. Dra dessa muskler inåt och uppåt längs ryggraden. Nästa lås är relaterat till rotlåset och kallas ”Uddiyana Banda” (navellåset). Det hittar du genom att dra nedre delen av magen in mot ryggraden.
  3. Behåll låsen aktiverade och börja sen fördjupa andetaget in och ut genom näsan. Andas ut all luft genom näsan, töm ut. Andas sen in genom näsan fyll hela vägen upp till bröstet, nyckelbenen och bak mellan skulderbladen – det vill säga försöka att använda din fulla lungkapacitet.
  4. Ett sista steg som hjälper oss att fördjupa andetaget är att kontrollera luftströmmen genom halsgropen. Du hittar rätt när det uppstår ett viskade ljud i halsen (samma ljud som när du försöker skapa imma på en spegel!)
  5. Ta tjugo Ujjayi-andetag och försök vara så närvarande som möjligt i det du gör. För att hitta balans mellan in- och utandning kan du räkna och exempelvis andas in i x sekunder och ut i x sekunder – välj en längd som passar dig.

Bergets position

– Nästan alla andra yogapositioner går att härleda från Bergets position, eller Tadasana. Det är även startpositionen för den berömda solhälsningen. Positionen ger oss grundning och hjälper oss att landa i kroppen och stunden.

Gör så här:

  1. Ställ dig upprätt och placera fötterna tillsammans eller höftbrett isär om det känns mer stabilt.
  2. Pressa ner foten fyra hörn jämnt ner i mattan för att hitta stabilitet. Prova gärna att föra vikten i alla olika riktningar, för att sen hitta en jämvikt i mitten.
  3. Aktivera därefter musklerna i benen och låren.
  4. För axlarna iväg från öronen, sträck armar och fingrar ner mot mattan samtidigt som toppen av huvudet strävar uppåt för att förlänga ryggraden.
  5. Stå i positionen och ta 20 djupa ujjayi-andetag. Försök att stanna med uppmärksamheten i kroppen. Observera vilka muskler du behöver spänna för att stå stabilt i positionen. Tipsruta t.o.m.


Seleyoga – Krigare 2

– Den andra krigaren, Virabhadrasana 2, är känd för att skapa kraft och stärka hela kroppen. Med din bebis på magen får du extra styrketräning i ben, rumpa och bål. Det kan bli riktigt svettigt i stunder!

Josefine, tillsammans med ett av sina barn i bärsele, gör yogaövningen krigare 2.

Gör så här:

  1. Placera din bebis i selet och börja med att ta några djupa andetag stående i Bergets position. Håll om din bebis och känn hur era kroppar får landa tillsammans.
  2. Andas ut och kliv bakåt med ena foten ungefär en benlängd. Placera bakre foten i golvet med tårna pekandes åt sidan. Främre foten pekar fortfarande rakt fram.
  3. Behåll bakre benet sträckt samtidigt som du strävar mot att böja det främre benet till 90 grader med knä och vrist i en rak linje. Låt höfterna vara riktade mot långsidan av mattan.
  4. Sträck ryggraden uppåt och sträck ut armarna åt sidorna. Låt fingertopparna sträva bort från varandra.
  5. Låt blicken löpa framåt, förbi den främre handen.
  6. Håll positionen i fem djupa ujjayiandetag. Du kan visualisera att du andas in hela vägen till din bebis kropp.
  7. Kliv sedan tillbaka till Berget. Upprepa på motsatt sida.
  8. Öva på att vara med din uppmärksamhet både i din egen kropp samt hos din bebis.

Seleyoga – Trädet

– Många gånger behöver vi föräldrar vara som ett ståtligt och stabilt träd även när det stormar omkring oss.Trädet, Vrksasana, är en position som inte bara övar upp vår balans och bygger styrka i lår, vader och vrister, den lugnar också hjärnan och ger oss fokus.

Josefine, tillsammans med ett av sina barn i bärsele, gör yogaövningen trädet.

Gör så här:

  1. Placera din bebis i selet och börja med att ta några djupa andetag ståendes i Bergets position. Håll om din bebis och känn hur era kroppar får landa tillsammans.
  2. Börja föra vikten till ena foten – tryck ner hela fotsulan i mattan. Fokusera blicken på en punkt framför dig.
  3. Lyft upp den andra foten och ta hjälp av handen för att placera den fotsulan någonstans på insidan av stödjebenet. Låt tårna peka nedåt. Om rörlighet eller balans begränsar dig kan du placera tåspetsarna i golvet. Ta inga risker när din bebis är på magen!
  4. Låt hela kroppen bli lång och sträck huvudet mot taket. Om du vill gå vidare, släpp händerna från din bebis och sträck armarna upp mot taket.
  5. Om du vill kan du påbörja en liten, liten rörelse samtidigt som ni försöker stå kvar i Trädet. Var i positionen i tio djupa Ujjayi-andetag.
  6. Andas ut och kom långsamt tillbaka till Berget för att sedan upprepa på motsatt sida.

Seleyoga – Squats med extra tyngd

– Det här är en kul och jobbig övning att göra ihop med din bebis eller ditt barn. Sedan jag blev mamma har denna övning varit min go-to för att få in lite träning i vardagen. Min son Noah älskar det och skrattar ofta så att han kiknar och jag får en känsla av flås och träning. Här kan du välja att ha ditt barn i sele eller att bära ditt barn i armarna.

Josefine, tillsammans med ett av sina barn i bärsele, gör squats.

Gör så här

  1. Hitta en stående position och lyft upp ditt barn (i selen eller armarna).
  2. Ta några djupa andetag.
  3. Andas in och aktivera bålen. Andas ut böj knän och jobba ner som att du ska sitta på en stol, tryck ut knäna och räta upp till startposition igen och upprepa. Synkronisera andetaget med varje knäböj. Böj så djupt som känns bra för dig, försök att hålla ryggen rak och se till att knän inte faller inåt.
  4. Repetera tio gånger eller mer om ditt barn gillar det!


Mammamage

– Så fort jag lägger mig på yogamattan brukar Noah komma springande. Han älskar nämligen att leka med mig här. I denna övning får Noah flyga och jag får träna magen – bästa kombon!

Josefine, tillsammans med ett av sina barn i bärsele, gör övningen mammamage.

Gör så här

  1. Ligg på rygg, lyft upp benen från underlaget tills du har ca 90 graders vinkel i höften.
  2. Håll barnet liggandes på underbenen med ansiktet mot dig.
  3. Lyft din överkropp i sned riktning mot utsidan av låren.
  4. Sänk dig tillbaka och upprepa på andra sidan. Tänk på att jobba i en jämn rörelse.

Yogatillbehör

 
Yoga Mat 6mm
 
Mat Position 4 mm
 
Yoga Mat Bag
 
Yoga Matta 3,5 mm
 
Seamless Sport BH
 
Fit Tights
 
3/4 Tights

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Yinyoga för magen - skonsamma övningar med Josefine Dyall!

Yinyoga för magen - skonsamma övningar med Josefine Dyall!

Vår hälsoinspiratör Josefine Dyall tipsar om yinyoga för magen!
 
Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Testa Josefines 2-veckorspass för dig som är ny på löpning!
 
Meditera med kraft från naturen - följ med Josefine Dyall!

Meditera med kraft från naturen - följ med Josefine Dyall!

Andas, krama träd och skrik ett vårskrik med vår hälsoinspiratör Josefine Dyall!
 
Lär känna Josefine Johnsson

Lär känna Josefine Johnsson

Den elitsatsande långdistanslöparen Josefine inspirerar och sprider löparglädje.
 
Träningsrutiner inför hösten med Josefine Johnsson

Träningsrutiner inför hösten med Josefine Johnsson

Josefine Johnsson ger sina bästa tips för att hålla träningsrutinerna i höst.
 
Lär känna Josefine Dyall

Lär känna Josefine Dyall

Josefine Dyall vill hjälpa dig att leva i kontakt med ditt hjärta.
 
Partneryoga med Josefine Dyall

Partneryoga med Josefine Dyall

Yoga tillsammans med din partner är ett fint sätt att komma närmare varandra.
 
Josefine Johnssons intervallpass på löpband

Josefine Johnssons intervallpass på löpband

Josefines intervallpass på löpband - du sätter din egen ribba!
 
Josefine Dyall - maskulin och feminin energi

Josefine Dyall - maskulin och feminin energi

Hur kan man använda kunskap om maskulin och feminin energi i sitt liv?
 
Löpning och mental hälsa

Löpning och mental hälsa

Löpningen är en utmärkt träningsform för både kropp och sinne.
 
Intervallpass utomhus

Intervallpass utomhus

Förbättra din kondition och höj din mjölksyratröskel med intervaller!
 
Så håller du träningsmotivationen uppe under hösten

Så håller du träningsmotivationen uppe under hösten

Josefine Johnsson hjälper dig hålla motivationen uppe!
 
Håll dig frisk -  tips för dig som tränar!

Håll dig frisk - tips för dig som tränar!

Frisk mellan träningar och snabbare återhämtning - Josefine Johnsson tipsar!
 
Shaking - skaka dig i balans!

Shaking - skaka dig i balans!

Lär dig allt om shaking och hur du kan skaka loss i ditt eget vardagsrum!
 
Känslomeditationer - hitta ditt inre skrik

Känslomeditationer - hitta ditt inre skrik

Kommer du ihåg när du skrek rakt ut senast?
 
Släpp hämningarna med fridans

Släpp hämningarna med fridans

Inspireras av Josefines passion för fridans och prova själv i ditt vardagsrum!
 
Tips för en piggare höst

Tips för en piggare höst

Låt inte höstmörkret bli en energitjuv. Vi har tipsen för en piggare höst.
 
Kosttillskott för löpning - stötta din prestation och återhämtning!

Kosttillskott för löpning - stötta din prestation och återhämtning!

Stor guide till kosttillskott att inta före, under och efter löpningen!