Stor guide till Q10
Q10 är ett kroppseget ämne som har en vitaminliknande funktion i kroppen. Det finns i cellerna där det har en betydande roll i energiomsättningen. Med åldern minskar produktionen av Q10 i kroppen. Hur påverkar det oss? Och varför är Q10 ett så viktigt ämne?
- Vad är Q10?
- Hur fungerar Q10 i kroppen?
- Q10 i studier
- Ubikinon eller ubikinol – två former av Q10
- Vem behöver Q10?
Q10 finns naturligt i nötter, frön, vegetabiliska oljor, kött, fisk och inälvsmat. och förknippas ofta med anti-age.
Vad är Q10?
Koenzym Q10, eller ubikinon, är ett kroppseget ämne som produceras i levern och som har en viktig roll i kroppens energiomsättning. Det har liknande egenskaper som ett vitamin och återfinns runt våra vitala organ, bland annat i hjärtat och hjärnan samt i immunsystemets alla celler. Q10 har en viktig roll som antioxidant. Antioxidanter skyddar kroppen mot oxidativ stress som kan leda till nedbrytning och för tidigt åldrande av våra celler. Därför associeras Q10 ofta med anti-aging. Det kan även kopplas till hjärt- och kärlhälsa där det studeras för sin funktion (1).
Hur fungerar Q10 i kroppen?
Q10 är en kraftfull antioxidant som spelar en central roll i kroppens försvar mot skadliga fria radikaler. De fria radikalerna kan orsaka cellnedbrytning, vilket är en process som Q10 hjälper till att hämma. Dessutom har Q10 en viktig funktion i att motverka oxideringen av LDL-kolesterolet, ofta kallat det "onda" kolesterolet, vilket är en process kopplad till hjärthälsa.
En annan viktig funktion som Q10 har är dess roll i energiproduktionen. Det är en nyckelkomponent i mitokondrierna, cellernas kraftverk, där energi från näringsämnen omvandlas till ATP (adenosintrifosfat) – den form av energi som kroppen kan använda. Utan tillräckliga mängder Q10 kan energiomvandlingen bli ineffektiv, vilket i sin tur kan leda till känslor av trötthet och orkeslöshet.
Visste du att ...
- - Kroppen producerar själv Q10.
- - Produktionen av Q10 minskar med åldern.
- - Brist på Q10 kan leda till trötthet.
- - Q10 finns i kött, fisk, nötter, frön och inälvsmat och som tillskott
Q10 i studier
Q10 som kosttillskott är populärt både i uppiggande syfte och för den som vill stödja hjärt- och kärlhälsan. Studier kring dess effekter görs regelbundet för att kartlägga betydelsen för vår kropp.
I en studie (2) undersökte man patienter som medicinerats för hjärtsvikt. Över 400 patienter med medicinering deltog i studien som pågick under två års tid. Hälften av deltagarna åt 100 mg Q10 tre gånger per dag utöver sin vanliga medicin, medan den andra gruppen fick placebo vid sidan av sin vanliga medicin. Resultatet visade att cirka 43 % av de som åt Q10 hade färre komplikationer och problem.
I en annan studie (3) undersökte man hur Q10 inverkade på fysisk trötthet. Deltagarna fick cykla för att framkalla trötthet och så mättes maxhastigheten vid två tillfällen. Gruppen som fick tillskott med Q10 uppvisade en större ökning i maxhastighet jämfört med placebogruppen. Dessutom minskade den subjektiva känslan av trötthet i gruppen som fick Q10. Trots lovande resultat behövs fler och större studier för att fastställa resultaten.
Ubikinon och ubikinol – två former av Q10
Koenzym Q10 finns i två olika former: ubikinon och ubikinol. Ubikinon är gulaktig medan ubikinol är vit. Ubikinon är den oxiderade formen och är vanligast i kosttillskott och livsmedel. Ubikinol är den aktiva, reducerade formen som är den som kroppen använder mest.
Den största delen av all forskning är utförd på ubikinon, då det var den formen som upptäcktes först. När ubikinol upptäcktes lanserades det till en början som en mer fördelaktig och mer biotillgänglig form av ämnet, något som senare har diskuterats (4).
Faktum är att ämnet kan växla mellan de två olika formerna i kroppen. Ubikinon omvandlas till exempel till ubikinol i lymfan och blodet, men i mitokondrierna behövs ubikinon, vilket gör att det kan omvandlas till ubikinon i cellerna. Det är alltså lätt för kroppen att omvandla ämnet från den aktiva formen till den oxiderade formen och tillbaka. Det är denna förmåga att växla mellan formerna som gör Q10 både flexibelt och funktionellt i kroppen.
Vem behöver Q10?
Att bibehålla optimala nivåer av Q10 kan vara viktigt, inte bara för energiproduktionen och skyddet mot cellnedbrytning, utan också för att stödja ett aktivt och hälsosamt liv. Det är känt att Q10-nivåerna minskar med åldern, vilket kan påverka äldre personers energinivåer. Därför kan tillskott av Q10 övervägas för att hjälpa till att motverka trötthet och stödja generell energinivå.
Det rekommenderas att ta tillskott med Q10 vid måltid då det är fettlösligt. En del produkter, såsom Healthwell Q10 50, Healthwell Q10 100, Healthwell Q10 200 och Healthwell Q10 300 innehåller även MCT-olja för att ytterligare underlätta upptaget.
Köp Q10:
Referenser:
1. 2. Svend A Mortensen, Franklin Rosenfeldt, Adarsh Kumar, Peter Dolliner, Krzysztof J Filipiak, Daniel Pella, Urban Alehagen, Günter Steurer, Gian P Littarru. 2014. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial.(Hämtad: 2025-11-04)
3. Kei Mizuno 1, Masaaki Tanaka, Satoshi Nozaki, Hiroshi Mizuma, Suzuka Ataka, Tsuyoshi Tahara, Tomohiro Sugino, Tomoko Shirai, Yoshitaka Kajimoto, Hirohiko Kuratsune, Osami Kajimoto, Yasuyoshi Watanabe. 2008. Antifatigue effects of coenzyme Q10 during physical fatigue. (Hämtad: 2025-11-04)
4. William V Judy, Willis W Stogsdill, Daniel S Judy, Janet S Judy. 2007. Coenzym Q10 Facts or Fabrications. (Hämtad: 2025-11-04)