Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Kreatin - Inte bara för träning

De flesta av oss har säkert hört om kreatin, supertillskottet som hjälper oss att bygga våra muskler för att bli starka och uthålliga i samband med träning. Kreatin är dock mer än bara ett effektivt tillskott för muskeluppbyggnad. Det deltar i flera av våra hjärnfunktioner och det finns många fördelar med att tillsätta kreatin i vår dagliga kost för hjärnhälsan och det centrala nervsystemets normala funktion. Kreatin är inte bara för muskler, utan också för ditt sinne!

Kreatinpulver blandas i ett glas med vattenBlanda ditt kreatin med vatten och drick varje dag för att ta del av dess hälsosamma effekter!

Vad är kreatin?

Kreatin är ett välkänt kosttillskott inom träningsvärlden som framför allt visat sig ha positiva effekter på prestationsförmågan. Kreatin består av tre aminosyror - glycin, arginin och metionin. Det är en naturlig substans som finns i kroppen, särskilt i musklerna och hjärnan, där den har en stor roll i energiproduktionen genom ATP. Cellerna i vår kropp använder ATP (adenosintrifosfat) som bränsle för att producera energi. När ATP förbrukas, omvandlas det till ADP (adenosindifosfat) och sedan tillbaka till ATP igen, vilket resulterar i ett flöde av energi som förbrukas och förnyas. För att förändringen mellan ATP och ADP ska kunna ske så behövs det en fri fosfatkälla och det är där kreatinfosfat spelar sin roll för att reaktionen ska gå snabbare och energiförbrukningen blir då effektivare.

Hur fungerar ATP och ADP?

ATP och ADP är som sagt en reaktion som sker i kroppen som skapar och ger energi till de arbetande cellerna. När vi äter kolhydrater, protein och fett så utvinns ATP och när det förbrukas av cellerna så bryts det ner till ADP och en fri fosfatkälla, kreatinfosfat. Kreatin lagras i muskler, men också hjärnan, i form av kreatinfosfat och har då förmågan att tillföra fosfat när ATP bryts ned till ADP i samband med att hjärncellerna arbetar. Vid exempelvis stress eller i situationer där hög fokus krävs så förbrukas ATP snabbt och kreatinet tillsätter då en fosfatgrupp så att ATP snabbare kan återbildas från ADP igen, och så fortsätter det fram och tillbaka.

Kreatin för hjärnan och centrala nervsystemet

Kreatin bidrar inte bara med en snabbare reaktion mellan ATP och ADP för att påverka vår muskeluppbyggnad och uthållighet, det bidrar även till att öka energinivåerna i hur vår hjärna och vårt kognitiva system fungerar. Kreatin ger alltså energi på cellnivå. Genom att förbättra energiförsörjningen och reaktionen mellan ATP och ADP i hjärnan med ett kreatintillskott, tror man att kreatin kan bidra till att höja våra humörnivåer och ge en känsla av välbefinnande och skärpa.

Forskning har alltså börjat skina ljuset på kreatinets förmåga att stärka våra kognitiva funktioner. (1) Ytterligare studier krävs dock för att fullständigt fastställa hur kreatin fungerar i hjärnan och vilken dosering som är optimal, men forskning görs och framtiden tycks lovande för kreatin, även inom områden som sträcker sig bortom ren träning.

Illustration på det centrala nervsystemetKreatin är inte bara bra för våra muskler, det är även bra för vår kognitiva förmåga och det centrala nervsystemet.

Kreatin vid mental utmattning och stress

Vi lever i en värld som ofta kräver snabba beslut och mental klarhet, även under press. Kreatintillskott har visat sig hjälpa till med just detta. Studier tyder på att det kan förbättra vår förmåga att tänka snabbt och hålla huvudet klart, särskilt under stressfyllda situationer. (2) Våra hjärnor jobbar hårt, och precis som våra muskler, kan de bli trötta. Kreatin hjälper till att hålla energinivån uppe i våra hjärnceller, vilket gör det till en fantastisk allierad i kampen mot mental utmattning. Ett dagligt intag av kreatin kan ge skillnad i hur skarp och fokuserad du känner dig genom dagen.

Kreatin och depression

Depression är en komplex sjukdom som påverkar miljontals människor och uppkommer främst av en obalans mellan hormonerna serotonin och dopamin. Intressant nog har preliminära studier börjat utforska kreatins potentiella roll i behandlingen av depression. Forskningen är i sin linda, men tidiga resultat tyder på att kreatin kan ha en positiv inverkan på humöret, tack vare dess effekt på hjärnans energimetabolism.(3)

Sammanfattning

Kreatin visar sig alltså vara så mycket mer än för muskeluppbyggnaden. Med dess effekter på hjärnan och nervsystemet, kan det vara en värdefull del av din hälsorutin, särskilt när du når dina bästa år. Kom ihåg att en hälsosam livsstil är nyckeln, och kreatin är en av de bitar som kan hjälpa till att hålla pusslet komplett. Så nästa gång du tänker på kreatin, tänk bortom musklerna – ditt sinne kommer att tacka dig!

Referenser:

1. Robert H Andres, Angélique D Ducray, Uwe Schlattner, Theo Wallimann, Hans Rudolf Widmer. 2008. Functions and effects of creatine in the central nervous system. (Hämtad 2023-11-24)

2,3. Konstantinos I. Avgerinos, Nikolaos Spyrou, Konstantinos I. Bougioukas, Dimitrios Kapogiannis. 2018. Effects of creatine supplementation on cognitive function of healthy individuals: A systematic review of randomized controlled trials. (Hämtad 2023-11-24)

Våra kreatintillskott

 
Active Kreatin
 
Core Creatine
 
Core Creatine Pro
 
Creatine Caps Pro
 
Holistic Kreatin

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Träningsstart - så undviker du sjukdom

Träningsstart - så undviker du sjukdom

Kom i gång med träningen utan att dra på dig virus och infektioner.
 
Träna för fettförbränning

Träna för fettförbränning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
 
Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Ge din kropp rätt förutsättningar för återhämtning efter träning.
 
Hur påverkar träning kroppen?

Hur påverkar träning kroppen?

Svårt att komma igång? Vi har listat varför du mår bra av träning.
 
Graviditetsträning

Graviditetsträning

Träningstips för dig som är gravid.
 
Så undviker du vintertorr hud

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
 
Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
 
Styrketräning för dig över 40: Därför är det viktigt

Styrketräning för dig över 40: Därför är det viktigt

Attt styrketräna är extra viktigt för dig över 40 - läs mer i vår artikel!
 
Träna med gummiband

Träna med gummiband

Träna enkelt med gummiband - perfekt för hemmaträning och på semestern,
 
Intervallpass utomhus

Intervallpass utomhus

Förbättra din kondition och höj din mjölksyratröskel med intervaller!
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
 
Rena kroppen från vintertorrhet

Rena kroppen från vintertorrhet

Få värdefulla tips på hur du blir av med din vintertorra hud.
 
Intermittent fasta

Intermittent fasta

Läs om intermittent fasta, som är underbyggt av en del vetenskaplig forskning.
 
Mineraler för träning

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
 
Fett för träning

Fett för träning

Hur ska du som tränar tänka kring intaget av fett?
 
Aminosyran karnitin för din träning

Aminosyran karnitin för din träning

L-karnitin är en aminosyra som medverkar i fettförbränningen.
 
Josefine Johnssons intervallpass på löpband

Josefine Johnssons intervallpass på löpband

Josefines intervallpass på löpband - du sätter din egen ribba!
 
Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Hur håller man sina rutiner på semestern? Olga Rönnberg delar sina bästa knep!
 
Så behåller du motivationen till att träna

Så behåller du motivationen till att träna

Behöver du återfå motivationen på gymmet? Här får du användbara tips och råd!
 
Hemmaträning: HIIT-pass på 7 minuter

Hemmaträning: HIIT-pass på 7 minuter

Har du svårt att hinna med träningen? Testa ett 7 minuters HIIT-pass!