Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Guide: Tillsatser i livsmedel

Tillsatser är hjälpämnen som tillsätts till livsmedel för att förbättra en produkts kvalitet genom att exempelvis förlänga dess hållbarhet eller för att få rätt konsistens. Många av dessa tillsatser har varit mycket omdiskuterade. I den här artikeln kan du läsa mer om några av de mest vanliga typerna av tillsatser, varför de används och mycket mer.

Mörkhårig kvinna som läser på en förpackning i en mataffär.

Vad är tillsatser?

Tillsatser eller E-nummer som de ofta kallas är ämnen som tillsätts till livsmedel och kosttillskott för att öka dess hållbarhet, påverka konsistensen, påverka smaken eller för att ge färg.

Idag får endast tillsatser som godkänts av EFSA (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) användas. Detta beror på att EFSA har gjort noggranna undersökningar och utvärderingar av dessa tillsatser, och att de därefter har bedömts som säkra. För att minska på onödigt användande av tillsatser finns det dock olika lagar och regler om hur de olika tillsatserna får användas. Exempelvis finns det vissa tillsatser som enbart får förekomma som hjälpmedel i kosttillskott. Alla tillsatser som finns i ett livsmedel eller kosttillskott måste anges i ingrediensförteckningen, men tillverkaren kan själv välja om den vill ange både dess namn och dess e-nummer, eller om enbart namn ska listas. Funktionsnamnet måste dock alltid anges.

Vanliga tillsatser

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel används för att hindra bakterier, mögel och jästsvampar från att utvecklas och för att på så vis förlänga produktens hållbarhet. Olika konserveringsmedel kan ha olika effekt på mikroorganismer (bakterier, svampar etc.) och därför kan man ibland se att vissa livsmedel innehåller flera olika konserveringsmedel för att säkerställa att produkten skyddas från flera olika typer av mikroorganismer. Många personer anser att ju fler olika sorters konserveringsmedel en produkt innehåller desto sämre är den, men faktum är att samverkan mellan olika konserveringsmedel kan göra att den totala mängden tillsatsmedel blir mindre än om man enbart skulle använda ett.

Konsistensgivare

Det finns flera olika sorters konsistensgivare och däribland är de vanligast använda olika typer av emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel. Konsistensgivare används för att ge produkten en bättre och mer aptitlig konsistens. Därför används de vanligen i industriellt framställda hel- och halvfabrikat såsom såser, efterrätter, syltar och marmelader. Andra tillsatser såsom emulgeringsmedel används däremot för att kunna blanda två oblandbara ämnen, t.ex. vatten och olja. Detta är exempelvis viktigt vid tillverkning av vissa sorters ostar och korv.

Antioxidationsmedel

Antioxidationsmedel används för att förhindra oxidation (syrereaktion) i livsmedel, och tillsätts ofta i oljor och feta produkter som lätt oxiderar och härsknar. Ofta används olika vitaminer med antioxidativa egenskaper i detta syfte. Det kan exempelvis vara vitamin E och C.

Färgämnen

Färgämnen används för att återställa färgen hos ett livsmedel vars färg har påverkats av olika processer under tillverkningen, för att göra ett livsmedel mer tilltalande för konsumenten eller för att ge färg åt en produkt som annars är helt färglös. Inom denna kategori finns det både naturliga och kemiskt framställda sorter. Sockerkulör är ett mycket vanligt färgämne, och många gånger används även vissa färggivande vitaminer såsom riboflavin.

Sötningsmedel

Användningen av sötningsmedel är mycket begränsad och får enbart tillsättas till lightprodukter eller livsmedel utan tillsatt socker. Alla sötningsmedel som används som tillsatser har bedömts vara helt säkra av EFSA, och har undersökts noggrant i flera olika studier på celler, djur och människor. Bland sötningsmedlen kan du hitta sockerarter, sockeralkoholer och andra naturliga eller syntetiska ämnen som ger söt smak. Av dessa finns det även flera stycken som inte ger några kalorier alls. Dessa kallas icke-energigivande sötningsmedel. I artikeln Sötningsmedel kan du fördjupa dig i sötningsmedel, dess bakgrund och vilka gränsvärden som finns för dess användning.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Guide: Det här är Ketodieten

Guide: Det här är Ketodieten

Ketodieten är en populär lågkolhydratdiet med fokus på naturliga fetter.
 
Snabbguide: Välj rätt magnesium

Snabbguide: Välj rätt magnesium

Lär dig mer om våra magnesiumtillskott och vilket som passar just dina behov.
 
Stor guide: Vitaminer

Stor guide: Vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Dolt socker i livsmedel

Dolt socker i livsmedel

Upptäck och undvik det dolda sockret i livsmedel!
 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Stor guide: det här är vassleprotein

Stor guide: det här är vassleprotein

I denna artikel går vi igenom det fantastiska proteinet, vassleprotein!
 
Snabbguide: Välj rätt C-vitamin

Snabbguide: Välj rätt C-vitamin

Hitta rätt tillskott för just dig med hjälp av vår guide!
 
Våra märkningar och certifieringar

Våra märkningar och certifieringar

Vad står det gröna lövet för, och vad innebär EU-ekologisk? Vi förklarar!
 
Ekologiska livsmedel

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
 
Stor guide: allt om protein

Stor guide: allt om protein

Protein är ett energigivande näringsämne som bygger upp musklerna.
 
GI-metoden med tabell

GI-metoden med tabell

Livsmedelstabell över GI-värden.
 
Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Välj rätt salt - stor guide!

Välj rätt salt - stor guide!

Vilket salt är rätt för dig? Stor guide så att du kan hitta rätt i djungeln!
 
Stor guide: Allt om EAA

Stor guide: Allt om EAA

EAA är en blandning av essentiella aminosyror som bidrar till proteinsyntesen!
 
Bli kvitt ballongmage

Bli kvitt ballongmage

I denna guide får du tips på hur du blir av med svullen mage.
 
Mat för dig med IBS-mage

Mat för dig med IBS-mage

Lindra IBS-mage med enkla medel.
 
Guide: Hudvård för normal hy

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.