Vassleprotein

Vassleprotein är det proteinpulver som är mest använt som standardprotein. Det är ett smakfullt och prisvärt alternativ för den som vill höja sitt proteinintag. Om du tvekar på vilket proteinpulver du ska välja och bara vill ha en variant, är det förmodligen vassle du ska välja.

  • Vassleproteinets egenskap och funktion
  • Vilka olika vassleproteinpulver finns?

Egenskaper och funktion

Vassleprotein utvinns ur mjölk som en naturlig biprodukt vid ostproduktion. Ungefär 20 % av mjölkens protein utgörs av vassle och resterande del utgörs av kasein. Vasslen filtreras tills i princip bara koncentrerat protein återstår. Ju mer det filtreras, desto högre proteinhalt får proteinpulvret. Vassleprotein passar de flesta men aktiva människor är den flitigaste användaren.

Tränad tjej dricker proteindrink

Du som vill utveckla din muskelmassa kan ha god nytta av vassleprotein. Vassle är ett komplett protein med alla viktiga aminosyror, inte minst de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin, som har störst inverkan på proteinsyntesen. Forskning* har visat att muskelfibrerna ökar avsevärt både i storlek och i antal om man tränar regelbunden styrketräning och även äter proteintillskott. Med sin snabba upptagningshastighet är vassleproteinet det ultimata proteintillskottet efter träning för muskeluppbyggnad.

Du som vill gå ner i vikt kan ta hjälp av vassleprotein. Protein har en mer komplex form i jämförelse med kolhydrater och fett, och det går därför åt mer energi av kroppen för att kunna bryta ner det och kroppstemperaturen höjs. Senare års forskning har visat att vassleprotein i högre grad bidrar till kroppens värmeproduktion än andra proteinsorter som kasein och soja. Inte att förglömma bidrar ett ökat proteinintag automatiskt till att andelen fett och kolhydrater minskas i kosten och kan hjälpa till vid viktnedgång på det sättet.

Återhämtningen efter träning förbättras avsevärt om du omedelbart efter avslutat pass intar vassleprotein. Vassle med sin snabba upptagningsförmåga gör det utmärkt att ta efter träning för att snabbt fylla på med protein till musklerna. När vi tränar ökar den muskelnedbrytande processen i kroppen och ett tillskott av protein kan motverka nedbrytningen.

Vilka olika vassleproteinpulver finns?

Vassleprotein är ett vanligt proteinpulver och finns i några olika varianter.

Vassleproteinkoncentrat är det vanliga standardproteinet. Det lämpar sig bra vid de tillfällen du vill ha snabb tillförsel av protein till musklerna, exempelvis efter träningspass. Du kan även använda det för att komplettera ditt proteinintag mellan måltiderna.

Vassleproteinisolat är ett renat vassleprotein, som har filtrerats mer under tillverkningsprocessen. Resultatet blir ett proteinpulver med högre proteinhalt och minimalt med fett och kolhydrater. Det är en lite dyrare variant än vanligt koncentrat, men kan vara bara för dig som vill gå ner i vikt.

Proteindryck med äpple och måttband

Hydrolysat av vassleprotein är ett isolat som har förspjälkats, alltså brutits ner till minsta beståndsdel. Det gör att kroppen själv inte behöver bryta ner det ytterligare utan proteinet kan tas upp omedelbart och lagras i musklerna. Hydrolysat passar dig som tränar på hög nivå och inte vill ha något annat än det bästa.

Trefasprotein är proteinpulver med tre sorters protein med olika snabb upptagningshastighet. Vassleprotein ingår som den snabba varianten som tas upp direkt, medan äggprotein fungerar som ett medelsnabbt protein och kasein är långsamt.  

Trefasprotein

Gainers används som återhämtningsdryck efter träning och brukar vanligen innehålla snabba kolhydrater tillsammans med vassleprotein tack vare dess snabba upptagningsförmåga. Kolhydraterna går då åt som energi så att proteinet kan lagras i musklerna.

Gainer

Kort sammanfattat är vassleprotein ett bra alternativ oavsett om du vill bygga muskler, gå ner i vikt eller bara försäkra dig om en god återhämtning efter ett hårt träningspass. Det finns i flera olika varianter så att du kan hitta det som passar just dig!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost