Så behåller du motivationen till att träna

Efter ett par månaders träning är det många som inte känner samma motivation för att träna. Men vad ska man göra när man inte känner sig motiverad till att gå till gymmet? I denna artikel ger vi våra bästa tips och råd för hur du bibehåller motivationen till att träna.

  • Yttre faktorer
  • Undvik press
  • Ändra träningsupplägget
  • Planera

Det finns många saker som kan påverka motivationen till att träna. Känner du att motivationen fått sig en törn kan det vara läge att förändra något i sättet du tränar på. Här tar vi upp yttre faktorer som kan hjälpa till att öka motivationen på gymmet och dessutom får du tips på hur du gör för att undvika press och hur du bäst planerar för att få tid till träningen.

Yttre faktorer

Det finns flera yttre faktorer som kan göra det lättare att behålla träningsmotivationen. Prova att boka in ett träningspass med din kompis eller kanske din partner. Har du planerat att träna tillsammans med någon är risken mindre att du hoppar över passet. Dessutom kan du se fram emot att träffa din kompis eller göra något tillsammans med din partner.

Kvinna som gör dips på en bänk utomhus.

Att träna med någon har även andra fördelar. Du har någon som kan uppmuntra dig och ge dig komplimanger som kan göra att du orkar en repetition eller en kilometer till. Dessutom har du någon som kan hjälpa dig att se till att du utför övningarna på rätt sätt. Om du hellre vill ta hjälp av en personlig tränare går det naturligtvis också bra. Då kan du även få nya tips och idéer till din träning och hur du kan träna för att uppnå de mål du har satt för dig själv.

Om du föredrar att träna ensam kan du ta hjälp av din favoritmusik för att få lite extra motivation under träningspasset. Gör en spellista med låtar som du vet hjälper dig att prestera lite extra. Du kan på så sätt göra träningen roligare och underlätta för dig själv när du tycker att det tar emot att träna.

Ett annat sätt att öka motivationen är att uppdatera träningsgarderoben. Lite nya träningskläder i fina färger kan göra mer för motivationen än man tror. Att ta på sig nya, fräscha träningskläder kan göra att det känns mer motiverande att gå till gymmet. 

Undvik press

Träningen ska vara rolig och inte förknippas med press eller krav. Har man aldrig tränat tidigare, eller kanske haft ett långt uppehåll från träningen vill man gärna se resultat efter första passet. Ofta tar det dock lite tid innan märker någon skillnad rent visuellt när man tittar sig i spegeln. Faktum är att spegeln och vågen inte alltid är de bästa hjälpmedlen för att mäta sin framgång.

Ett bra sätt är att mäta viktnedgång är att använda sig av ett måttband för att mäta midjemått. När du börjar träna är det sannolikt att du lägger på dig muskler och eftersom muskler väger mer än fett kan du mycket väl gå upp ett par kilo på vågen, trots att mängden fett du har på kroppen minskar. Av denna anledning är måttbandet ett mer tillförlitligt hjälpmedel för att mäta dina träningsresultat. Måttet runt midjan kan nämligen minska även om siffran på vågen ökar.

Är ditt mål att bli starkare är ett bra sätt att mäta hur tungt du orkar lyfta, exempelvis en gång i månaden eller en gång varannan månad, beroende på vad du tycker fungerar bäst. Utvecklas du i din träning kommer du att orka lyfta tyngre och tyngre för varje gång och resultaten visar då tydligt att du blivit starkare. Detta är ett tydligt bevis på att din träning fungerar.

Oavsett om du vill gå ner i vikt eller bygga muskler kan före- och efter-bilder vara en god idé. Ta bilder på dig själv när du börjar träna och fortsätt att ta nya bilder med jämna mellanrum, förslagsvis var fjärde vecka. När du jämför bilderna från din första fotografering med de nya bilderna kommer du sannolikt att se en tydlig utveckling. Det är mycket svårt att se en utveckling från dag till dag, vilket är anledningen till att spegeln inte alltid är ett bra verktyg för att mäta sina resultat.

Träning ska som sagt vara roligt och ska inte ses som något nödvändigt ont. Därför är det viktigt att du hittar en träningsform som du tycker är rolig och som du trivs med. Om du inte tycker om att springa ska du naturligtvis välja en annan träningsform. Detsamma gäller om du inte tycker om styrketräning. Det finns många fler träningsformer än enbart löpning och gymträning. Tycker du om att dansa kanske zumba skulle vara en träningsform för dig. Vill du kombinera styrketräning och konditionsträning kanske crossfit skulle passa dig? Om du inte gillar det första du provar ska du inte vara rädd för att testa nya träningsformer. Att tycka att träningen är rolig är en förutsättning för att du ska fortsätta och hålla motivationen uppe.

Kom ihåg att inte pressa dig själv för hårt i början. Är man nybörjare kan man inte kunna allt på en gång. Börja därför med enklare basövningar och bygg på med svårare övningar allt eftersom. Är du osäker på hur och med vad du ska börja kan du ta hjälp av en instruktör eller personlig tränare som hjälper dig att komma igång. När du känner att du klarar av övningarna kommer du tycka att träningen blir roligare och därmed kommer du sannolikt också att bli mer motiverad att fortsätta.

Ändra träningsupplägget

Har du tränat efter samma upplägg i en eller ett par månader är det inte så konstigt om du börjar tröttna på att gå till gymmet. Prova att ändra träningsupplägg; testa nya övningar, öka antalet repetitioner och antalet kilo du lyfter, eller prova en helt ny träningsform som du inte testat tidigare. Tränar du löpning kan du prova att springa lite snabbare, längre eller kanske testa intervallträning. Ändrar du träningsupplägget får både du och din kropp ny inspiration och blir motiverade att fortsätta träna.

Planera

Avsätt tid i kalendern för din träning. Bestäm redan när veckan börjar vilka dagar och tider du ska träna. Om du ser träningspassen i kalendern är risken mindre att du glömmer bort dem och dessutom kan du ställa in dig mentalt på att du ska träna. Det är viktigt att komma ihåg att det tar tid att vänja sig vid nya rutiner. Har man aldrig tränat tidigare behöver du tid till att vänja kroppen vid den nya livsstilen. Det finns dock flera saker du kan göra för att underlätta för dig själv.

Packa träningsväskan kvällen innan. Då minskar risken att du ska glömma väskan och du behöver inte oroa dig för att tiden på morgonen inte ska räcka till. Står väskan redo i hallen är det bara att ta med den när du kliver ut genom dörren och går till jobbet.

Det är ett pussel att få ihop jobb, hämtningar och lämningar på dagis, tid för familjen och den egna träningen. Sätt dig ner med din partner och planera in er träning tillsammans. Kanske kan ni passa på att träna tillsammans när barnen är på dagis, eller kanske fungerar det bättre att turas om att hämta barnen och träna var för sig. Titta hur er gemensamma kalender ser ut och hitta en lösning som passar båda. Med bra planering är det lättare att få tid till både träning och vila. Att planera är extra viktigt i början. När träningen blivit en naturlig del av din vardag kommer mycket att flyta på av sig självt. Att avsätta tid för träningen gör att du slipper känna dig stressad över andra saker under ditt pass. När du tränar är det bara du och din träning som är viktig. Att inte behöva stressa igenom sitt träningspass kan vara tillräckligt för att öka motivationen.

Rekommenderade produkter

 
MultiMineraler
 
MultiVitaminer
 
Core Whey Protein
 
BURN

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Viktiga tillskott under graviditeten

Vid en graviditet uppstår många frågetecken, vad är okej att äta och vad bör man undvika?
 

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 

Tillskott för unga

Ungdomar och tillskott - hur ska man tänka och vad är rekommendationen?
 

Kosttillskott vid övergångsåldern

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
 

Välj rätt viktminskningstillskott

Välj rätt dietpiller till din viktminskningsmetod, för att nå ditt resultat!
 

Uppstart efter semestern

Efter en skön semester är det dags att hitta tillbaka till hälsosamma vanor.
 

Stor guide: Så maximerar du din fettförbränning

Snabbguide för dig som vill bränna fett och komma i form.
 

Fettförbrännande träning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
 

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
Visa fler