Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Så behåller du motivationen till att träna

Vad ska du egentligen göra när du inte känner dig nog motiverad för att ta den där löprundan, gå till gymmet eller ta dig ut på tennisbanan? I denna artikel ger vi våra bästa tips och råd för hur du bibehåller motivationen till att träna!

Det finns många saker som kan påverka motivationen till att träna. Känner du att motivationen fått sig en törn kan det vara läge att förändra något i sättet du tränar på. Här tar vi upp yttre faktorer som kan hjälpa till att öka träningsmotivationen. Dessutom får du tips på hur du kan göra för att undvika press samt hur du kan planera för att få tid till träningen.

Hitta en träningsform du gillar

.Kvinnor som tränar tillsammansFör att hålla motivationen uppe är det viktigt att du hittar en träningsform du gillar.

Träning ska som vara roligt och ska inte ses som något nödvändigt ont. Därför är det viktigt att du hittar en träningsform som du tycker är rolig och som du trivs med. Om du inte tycker om att springa ska du naturligtvis välja en annan träningsform. Detsamma gäller om du inte tycker om styrketräning. Det finns många fler träningsformer än enbart löpning och gymträning. Tycker du om att dansa kanske zumba skulle vara en träningsform för dig. Vill du kombinera styrketräning och konditionsträning kanske crossfit är en vinnare. Om du inte gillar det första du provar ska du inte vara rädd för att testa nya träningsformer. Att tycka att träningen är rolig är en förutsättning för att du ska fortsätta och hålla motivationen uppe.

Kom dessutom ihåg att inte pressa dig själv för hårt i början. Är du nybörjare kommer du inte kunna allt på en gång. Börja därför med enklare basövningar och bygg på med svårare övningar allt eftersom. Är du osäker på hur och med vad du ska börja kan du ta hjälp av en instruktör eller personlig tränare som hjälper dig att komma igång. När du känner att du klarar av övningarna kommer du tycka att träningen blir roligare och därmed kommer du sannolikt också att bli mer motiverad att fortsätta.

Ändra träningsupplägget

Har du tränat efter samma upplägg i en eller ett par månader är det inte så konstigt om du börjar tröttna. Prova att ändra träningsupplägg; om du gymmar kan du testa nya övningar, öka antalet repetitioner och öka antalet kilo du lyfter. Tränar du löpning kan du prova att springa lite snabbare, längre eller kanske testa intervallträning. Du kan även testa en helt ny träningsform som du inte har testat tidigare. Kanske skulle en tennismatch, ett zumbapass eller en joggingtur dra igång motivationen? Ändrar du träningsupplägget får både du och din kropp ny inspiration och blir motiverade att fortsätta träna.

Träningstillbehör

 
Virtufit Mini Bands
 
All-round Mat 4 mm
 
BungyPump 4kg

Träna med någon

Tennismatch utomhus.Att träna tillsammans med någon kan göra träningen både roligare och effektivare. Det öppnar även upp för fler träningformer!

Det finns flera yttre faktorer som kan göra det lättare att behålla träningsmotivationen. Prova att boka in ett träningspass med din kompis eller kanske din partner. Har du planerat att träna tillsammans med någon är risken mindre att du hoppar över passet. Dessutom kan du se fram emot att träffa din kompis eller göra något tillsammans med din partner.

Att träna med någon har även andra fördelar. Du har någon som kan uppmuntra dig och ge dig komplimanger som kan göra att du orkar en repetition eller en kilometer till. Dessutom har du någon som kan hjälpa dig att se till att du utför övningarna på rätt sätt. Om du hellre vill ta hjälp av en personlig tränare går det naturligtvis också bra. Då kan du även få nya tips och idéer till din träning och hur du kan träna för att uppnå de mål du har satt för dig själv.

Om du föredrar att träna ensam kan du ta hjälp av din favoritmusik för att få lite extra motivation under träningspasset. Gör en spellista med låtar som du vet hjälper dig att prestera lite extra. Du kan på så sätt göra träningen roligare och underlätta för dig själv när du tycker att det tar emot att träna. Ett annat sätt att öka motivationen är att uppdatera träningsgarderoben. Lite nya träningskläder i fina färger kan göra mer för motivationen än man tror. Att ta på sig nya, fräscha träningskläder kan göra att det känns mer motiverande att gå till gymmet. 

Undvik press och mät rätt

Träningen ska vara rolig och inte förknippas med press eller krav. Har du aldrig tränat tidigare, eller kanske haft ett långt uppehåll från träningen vill du kanske resultat efter första passet. Ofta tar det dock lite tid innan du märker någon skillnad rent visuellt när du tittar sig i spegeln. Faktum är att spegeln och vågen inte alltid är de bästa hjälpmedlen för att mäta din framgång.

Ett bra sätt är att mäta viktnedgång är att använda dig av ett måttband för att mäta midjemått. När du börjar träna är det sannolikt att du lägger på dig muskler och eftersom muskler väger mer än fett kan du mycket väl gå upp ett par kilo på vågen, trots att mängden fett du har på kroppen minskar. Av denna anledning är måttbandet ett mer tillförlitligt hjälpmedel för att mäta dina träningsresultat. Måttet runt midjan kan nämligen minska även om siffran på vågen ökar.

Är ditt mål att bli starkare är ett bra sätt att mäta hur tungt du orkar lyfta, exempelvis en gång i månaden eller en gång varannan månad, beroende på vad du tycker fungerar bäst. Utvecklas du i din träning kommer du att orka lyfta tyngre och tyngre för varje gång och resultaten visar då tydligt att du blivit starkare. Detta är ett tydligt bevis på att din träning fungerar. Om du istället vill få bättre kondition kan du ta tid på hur snabb du springer en viss sträcka och se hur det utvecklar sig under tid. Är syftet istället att må bättre och få mer energi kan du istället föra dagbok och reflektera över hur mycket energi du har och hur du mår.

Oavsett om du vad du har för mål kan före- och efter-bilder vara en god idé. Ta bilder på dig själv när du börjar träna och fortsätt att ta nya bilder med jämna mellanrum, förslagsvis var fjärde vecka. När du jämför bilderna från din första fotografering med de nya bilderna kommer du sannolikt att se en tydlig utveckling. Det är mycket svårt att se en utveckling från dag till dag, vilket är anledningen till att spegeln inte alltid är ett bra verktyg för att mäta dina resultat.

Planera

Avsätt tid i kalendern för din träning. Bestäm redan när veckan börjar vilka dagar och tider du ska träna. Om du ser träningspassen i kalendern är risken mindre att du glömmer bort dem och dessutom kan du ställa in dig mentalt på att du ska träna. Det är viktigt att komma ihåg att det tar tid att vänja sig vid nya rutiner. Har du aldrig tränat tidigare behöver du vänja kroppen vid den nya livsstilen. Det finns dock flera saker du kan göra för att underlätta för dig själv.

Packa träningsväskan kvällen innan. Då minskar risken att du ska glömma väskan och du behöver inte oroa dig för att tiden på morgonen inte ska räcka till. Står väskan redo i hallen är det bara att ta med den när du kliver ut genom dörren och går till jobbet.

Det är ett pussel att få ihop jobb, hämtningar och lämningar på dagis, tid för familjen och den egna träningen. Om du har en parner, sätt er ner och planera in er träning tillsammans. Kanske kan ni passa på att träna tillsammans när barnen är på dagis, eller kanske fungerar det bättre att turas om att hämta barnen och träna var för sig. Titta hur er gemensamma kalender ser ut och hitta en lösning som passar båda. Har du inte den möjligheten kanske du kan träna tillsammans med ditt barn eller få in ett pass under lunchen. Med bra planering är det lättare att få tid till både träning och vila. Att planera är extra viktigt i början. När träningen blivit en naturlig del av din vardag kommer mycket att flyta på av sig själv. Att avsätta tid för träningen gör att du slipper känna dig stressad över andra saker under ditt pass. Att inte behöva stressa igenom sitt träningspass kan vara tillräckligt för att öka motivationen.

Rekommenderade produkter

 
MultiVitaminer
 
MultiMineraler
 
Rödbetspulver EKO

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Träna med gummiband

Träna med gummiband

Träna enkelt med gummiband - perfekt för hemmaträning och på semestern,
 
Stor guide till D-vitamin

Stor guide till D-vitamin

Vitamin D samspelar med kalcium och är särskilt viktigt under vintern.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 
När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
 
Träna för fettförbränning

Träna för fettförbränning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
 
Tillverkning av eteriska oljor

Tillverkning av eteriska oljor

För att få en riktigt bra eterisk olja behöver framställningen ske på rätt sätt.
 
Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
 
Tillskott för unga

Tillskott för unga

Ungdomar och tillskott - hur ska man tänka och vad är rekommendationen?
 
Kosttillskott för hår, hud och naglar

Kosttillskott för hår, hud och naglar

Hitta tillskotten som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 
Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Byt ut ditt vanliga socker mot ett näringsrikare kokossocker.
 
Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Så håller du träningsmotivationen uppe under hösten

Så håller du träningsmotivationen uppe under hösten

Josefine Johnsson hjälper dig hålla motivationen uppe!
 
Kosttillskott för löpning - stötta din prestation och återhämtning!

Kosttillskott för löpning - stötta din prestation och återhämtning!

Stor guide till kosttillskott att inta före, under och efter löpningen!
 
Vad är NAD+?

Vad är NAD+?

Lär dig allt om det omtalade koenzymet och vilka funktioner det har i kroppen.
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
 
Yoga för nybörjare

Yoga för nybörjare

Lär dig allt du behöver för att komma igång med yoga!
 
Signalsubstansen GABA

Signalsubstansen GABA

GABA är ett ämne som finns naturligt i kroppen och verkar lugnande.
 
Snabbguide: Välj rätt magnesium

Snabbguide: Välj rätt magnesium

Lär dig mer om våra magnesiumtillskott och vilket som passar just dina behov.