Tillverkning av eteriska oljor
Eteriska oljor är blandningar av flyktiga, biologiskt aktiva föreningar som framställs från växter, oftast genom destillation eller genom att man pressar ut oljan ur skalet. Läs mer om hur processen går till när man framställer oljorna.
- Hur framställs eteriska oljor?
- Vatten- eller ångdestillation
- Hydro destillation
- Kallpressning
Eteriska & kallpressade oljor
Även om eteriska oljor kallas för oljor är deras molekylära struktur och konsistens väldigt olika från de vegetabiliska oljorna vi använder som exempelvis jojobaolja eller arganolja. Skillnaden är att eteriska oljor har en låg fetthalt och är en typ av flyktiga vätskor med en extremt komplex sammansättning. De innehåller nämligen flera hundra aktiva ämnen som kan påverka både vår kropp och sinnesstämning.
Hur framställs eteriska oljor?
För att eteriska oljor ska ha terapeutiska och energigivande effekter förutom en fin doft måste de vara naturliga och hålla hög kvalitet. Tyvärr finns det idag många eteriska oljor på marknaden som inte håller hög kvalitet och då går många av de verksamma ämnena förlorade. I vissa fall kan det vara så att man har blandat ut den eteriska oljan med en vegetabilisk olja och då blir koncentrationen inte lika hög. I andra fall kan tillverkningsprocessen göras på ett sånt sätt att de aktiva ämnena går förlorade. För att ett växtextrakt ska kunna kallas eterisk olja måste de utvinnas på ett av följande sätt: genom destillation (som är den mest använda metoden), genom kallpressning eller genom direktuppvärmning av växtmassa. Växtextrakt som utvinns på andra sätt kallas inte eteriska oljor.
Vilken metod är då bäst för att framställa eteriska oljor? Det finns som sagt några olika sätt att extrahera de flyktiga aromerna från växter. Vilken metod som är lämpligast beror på växtmaterialet och det mest effektiva sättet att erhålla eteriska oljor eller aromer från just den växten. Det finns många känsliga växtdelar och blommor och då lämpar sig vatten eller ångdestillation bäst. Det finns också flyktiga oljor som endast kan erhållas genom att pressas ut ur skalet. Här nedan kan du läsa närmare om de vanligaste metoderna.
Vatten- eller ångdestillation
Det mest användbara sättet att extrahera eteriska oljor på är genom ångdestillation. Processen kräver mycket kompetens och kunskap eftersom det finns många variabler som exempelvis tid, temperatur och typ av destillationsanläggning. Vissa växter behöver destilleras omedelbart efter skörden, vissa torkas delvis, och vissa kan kräva att de torkas fullständigt före destillation. Vid ångdestillation läggs växtmaterialet i en behållare ovanför kokande vatten (destillation av vatten) eller i en separat kammare som ångor passerar genom i en syrefri miljö (ångdestillation). Den senare metoden kallas ibland torrdestillation och den sker under tryck.
Fördelen med dessa metoder är att växtdelarna inte kommer i kontakt med kokande vatten. Värmen och ångan bryter ner växtcellerna och avlägsnar på så sätt de eteriska oljorna. Ånga och eteriska oljor transporteras sedan genom en kylspole, där de komprimeras och återgår till ett vätsketillstånd, som består av vatten och eterisk olja. De flesta eteriska oljor kommer sedan att flyta upp på ytan och vätskorna separeras då. Vattnet som blir kvar efter denna process kallas hydrosol och innehåller små mängder av eterisk olja och andra vattenlösliga växtbaserade ingredienser. Oljan som avlägsnas blir ren eterisk olja. PURE eteriska oljor framställs genom ångdestillation och hela sortimentet hittar du här - Healthwell PURE.
Tillverkningsprocess av eteriska oljor genom ångdestillation:
Hydro-destillation
I denna metod nedsänks växtmaterialet i vatten. Mängden vatten bör vara tillräckligt för att växtmaterialet skall kunna röra sig fritt i kokande vatten och undvika överhettning. Vatten som värms upp snabbt avdunstar lätt och det kan därför vara nödvändigt att tillsätta vatten under destillationsprocessen för att förhindra att det blir orent. Den eteriska oljan separeras sedan från vattnet på samma sätt som i ångdestillation. Destillation med vatten används för det mesta när växtmaterialet är tätt. Vattendestillation är en långsammare process i förhållande till ångdestillation och kräver mer arbete, mer utrymme, mer bränsle och även mer vatten. Vissa ämnen i växten kan dessutom försämras vid långvarig kontakt med kokande vatten, och vissa komponenter kan inte utnyttjas fullt ut på detta sätt. Därför är ångdestillation ofta en bättre metod.
Uttryck eller kallpressning
Ett annat sätt att utvinna eteriska oljor är genom kallpressning och denna metod används bara när det gäller citrusfrukter. Citrusfruktens skal innehåller små oljesäckar, som ligger strax under det yttre skalet. Genom att trycka med handen på skalet så kan man få ut oljan men en sådan process skulle naturligtvis innebära hårt arbete och vara ineffektivt. Därför pressas citrusoljan ut med hjälp av effektiva mekaniska pressar.
Att framställa eteriska oljor är inte en enkel process eftersom att varje växt behöver behandlas varsamt och på sitt eget sätt. Ibland används den levande växten, i vissa fall behöver växten krossas innan och vissa växter behöver torkas. Även vattnet som används är viktigt att ta hänsyn till då det finns olika hårdhet/mjukhet på vattnet, temperaturen på vattnet behöver vara exakt och destillationsvaraktigheten måste anpassas. Att framställa eteriska oljor av god kvalitet kräver därför kunskap, tålamod, bra råvaror och rätt metoder för att få ur de verksamma ämnena på bästa sätt. Läs mer om hur du använder eteriska oljor, varför eteriska oljor är bra för dig, eller bli inspirerad av våra recept på DIY produkter med eteriska oljor.