Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Tillverkning av eteriska oljor

Eteriska oljor är blandningar av flyktiga, biologiskt aktiva föreningar som framställs från växter, oftast genom destillation eller genom att man pressar ut oljan ur skalet. Läs mer om hur processen går till när man framställer oljorna.

  • Hur framställs eteriska oljor?
  • Vatten- eller ångdestillation
  • Hydro destillation
  • Kallpressning

Eteriska & kallpressade oljor

 
PURE Oreganoolja
 
PURE Citrongräsolja
 
PURE Lavendelolja
 
PURE Pepparmyntsolja
 
PURE Rosmarinolja
 
PURE Rödcederolja
 
PURE Nyponfröolja

Även om eteriska oljor kallas för oljor är deras molekylära struktur och konsistens väldigt olika från de vegetabiliska oljorna vi använder som exempelvis jojobaolja eller arganolja. Skillnaden är att eteriska oljor har en låg fetthalt och är en typ av flyktiga vätskor med en extremt komplex sammansättning. De innehåller nämligen flera hundra aktiva ämnen som kan påverka både vår kropp och sinnesstämning.

Hur framställs eteriska oljor?

För att eteriska oljor ska ha terapeutiska och energigivande effekter förutom en fin doft måste de vara naturliga och hålla hög kvalitet. Tyvärr finns det idag många eteriska oljor på marknaden som inte håller hög kvalitet och då går många av de verksamma ämnena förlorade. I vissa fall kan det vara så att man har blandat ut den eteriska oljan med en vegetabilisk olja och då blir koncentrationen inte lika hög. I andra fall kan tillverkningsprocessen göras på ett sånt sätt att de aktiva ämnena går förlorade. För att ett växtextrakt ska kunna kallas eterisk olja måste de utvinnas på ett av följande sätt: genom destillation (som är den mest använda metoden), genom kallpressning eller genom direktuppvärmning av växtmassa. Växtextrakt som utvinns på andra sätt kallas inte eteriska oljor.

Vilken metod är då bäst för att framställa eteriska oljor? Det finns som sagt några olika sätt att extrahera de flyktiga aromerna från växter. Vilken metod som är lämpligast beror på växtmaterialet och det mest effektiva sättet att erhålla eteriska oljor eller aromer från just den växten. Det finns många känsliga växtdelar och blommor och då lämpar sig vatten eller ångdestillation bäst. Det finns också flyktiga oljor som endast kan erhållas genom att pressas ut ur skalet. Här nedan kan du läsa närmare om de vanligaste metoderna.

Vatten- eller ångdestillation

Det mest användbara sättet att extrahera eteriska oljor på är genom ångdestillation. Processen kräver mycket kompetens och kunskap eftersom det finns många variabler som exempelvis tid, temperatur och typ av destillationsanläggning. Vissa växter behöver destilleras omedelbart efter skörden, vissa torkas delvis, och vissa kan kräva att de torkas fullständigt före destillation. Vid ångdestillation läggs växtmaterialet i en behållare ovanför kokande vatten (destillation av vatten) eller i en separat kammare som ångor passerar genom i en syrefri miljö (ångdestillation). Den senare metoden kallas ibland torrdestillation och den sker under tryck.

Oljan som avlägsnas blir ren eterisk olja

Fördelen med dessa metoder är att växtdelarna inte kommer i kontakt med kokande vatten. Värmen och ångan bryter ner växtcellerna och avlägsnar på så sätt de eteriska oljorna. Ånga och eteriska oljor transporteras sedan genom en kylspole, där de komprimeras och återgår till ett vätsketillstånd, som består av vatten och eterisk olja. De flesta eteriska oljor kommer sedan att flyta upp på ytan och vätskorna separeras då. Vattnet som blir kvar efter denna process kallas hydrosol och innehåller små mängder av eterisk olja och andra vattenlösliga växtbaserade ingredienser. Oljan som avlägsnas blir ren eterisk olja. PURE eteriska oljor framställs genom ångdestillation och hela sortimentet hittar du här - Healthwell PURE.

Tillverkningsprocess av eteriska oljor genom ångdestillation:

Bild på labutrustning som visar hur tillverkningsprocessen av eteriska oljor går till. Slutresultatet visar PURE lavendelolja i en flaska.

Hydro-destillation

I denna metod nedsänks växtmaterialet i vatten. Mängden vatten bör vara tillräckligt för att växtmaterialet skall kunna röra sig fritt i kokande vatten och undvika överhettning. Vatten som värms upp snabbt avdunstar lätt och det kan därför vara nödvändigt att tillsätta vatten under destillationsprocessen för att förhindra att det blir orent. Den eteriska oljan separeras sedan från vattnet på samma sätt som i ångdestillation. Destillation med vatten används för det mesta när växtmaterialet är tätt. Vattendestillation är en långsammare process i förhållande till ångdestillation och kräver mer arbete, mer utrymme, mer bränsle och även mer vatten. Vissa ämnen i växten kan dessutom försämras vid långvarig kontakt med kokande vatten, och vissa komponenter kan inte utnyttjas fullt ut på detta sätt. Därför är ångdestillation ofta en bättre metod.

Uttryck eller kallpressning

Ett annat sätt att utvinna eteriska oljor är genom kallpressning och denna metod används bara när det gäller citrusfrukter. Citrusfruktens skal innehåller små oljesäckar, som ligger strax under det yttre skalet. Genom att trycka med handen på skalet så kan man få ut oljan men en sådan process skulle naturligtvis innebära hårt arbete och vara ineffektivt. Därför pressas citrusoljan ut med hjälp av effektiva mekaniska pressar.

Bild på en delad citron och en flaska fylld med eterisk citronolja.

Att framställa eteriska oljor är inte en enkel process eftersom att varje växt behöver behandlas varsamt och på sitt eget sätt. Ibland används den levande växten, i vissa fall behöver växten krossas innan och vissa växter behöver torkas. Även vattnet som används är viktigt att ta hänsyn till då det finns olika hårdhet/mjukhet på vattnet, temperaturen på vattnet behöver vara exakt och destillationsvaraktigheten måste anpassas. Att framställa eteriska oljor av god kvalitet kräver därför kunskap, tålamod, bra råvaror och rätt metoder för att få ur de verksamma ämnena på bästa sätt. Läs mer om hur du använder eteriska oljor, varför eteriska oljor är bra för dig, eller bli inspirerad av våra recept på DIY produkter med eteriska oljor.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Hur fungerar eteriska oljor?

Hur fungerar eteriska oljor?

Varför är eteriska oljor så intressanta och populära? Läs om deras effekt.
 
Rena luften med eteriska oljor

Rena luften med eteriska oljor

Rena luften med eteriska oljor.
 
Därför är eteriska oljor bra för dig

Därför är eteriska oljor bra för dig

Eteriska oljor används vid aromaterapi och hudvård, för dess egenskap och doft.
 
Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget återfuktande ansiktsvatten med ekologiska ingredienser.
 
Eteriska oljor och GRAS-status

Eteriska oljor och GRAS-status

Lär dig mer om eteriska oljor med GRAS-status som kan användas i mat.
 
Johanna Hector tipsar: Så kombinerar du yoga med eteriska oljor

Johanna Hector tipsar: Så kombinerar du yoga med eteriska oljor

Så använder Johanna Hector eteriska oljor för att fördjupa känslan i yogan.
 
Ritualer med eteriska oljor - koppla doft till din dagliga ritual

Ritualer med eteriska oljor - koppla doft till din dagliga ritual

Välj doft utifrån lust och koppla till din dagliga rutin.
 
Gör din egen parfym

Gör din egen parfym

Gör din egen parfym med väldoftande eteriska oljor.
 
Välj rätt eterisk olja

Välj rätt eterisk olja

Eteriska oljor kan användas till aromaterapi, hudvård eller rengöring.
 
Gör ditt eget body butter

Gör ditt eget body butter

Tillverka ett fluffigt body butter med sheasmör och kokosolja.
 
Gör egen rumsdoft

Gör egen rumsdoft

Gör egen rumsdoft för ett väldoftande hem.
 
Gör egen rengöringsspray

Gör egen rengöringsspray

Gör en egen rengöringsspray med väldoftande eteriska oljor.
 
Johanna Hector om lusten till yoga, meditation och rörelse

Johanna Hector om lusten till yoga, meditation och rörelse

Johanna Hectors bästa yogaövningar och tips för rörelse och närvaro i vardagen.
 
Gör din egen hårbottenskrubb

Gör din egen hårbottenskrubb

Gör din egen hårbottenskrubb för att rengöra håret ordentligt.
 
Gör egen tandkräm

Gör egen tandkräm

Gör din egen tandkräm med eterisk olja.
 
Om kraften av dina sinnen - oljor för fokus, närvaro & meditation

Om kraften av dina sinnen - oljor för fokus, närvaro & meditation

Lär dig om sinnenas kraft och hur du kan använda dem.
 
Gör ditt eget sköljmedel

Gör ditt eget sköljmedel

Gör ditt eget sköljmedel med eteriska oljor. Bra för dig, dina kläder & miljön.
 
Gör egen Thieves Oil

Gör egen Thieves Oil

Gör Thieves Oil med eteriska oljor - populär vid förkylning och infektioner.
 
Gör ditt eget torrschampo

Gör ditt eget torrschampo

Gör ditt eget torrschampo med enkla ingredienser.
 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.