Antioxidanter

Antioxidanter fungerar som kroppens försvar mot skadliga radikaler som bryter ner cellerna. Vi är beroende av antioxidanter för att leva och må bra, och vi får i oss antioxidanter främst från frukt och grönt.

  • Hur fungerar antioxidanter?
  • Antioxidanter i maten
  • Rekommendationer

Superlivsmedel

 
Blueberry
 
Avena & Tart cherry
 
Cacao Nibs
 
Spirulina EKO
 
Chlorella EKO
 
Vitamin C
 
Super Greens

Hur fungerar antioxidanter?

Antioxidanternas funktion i kroppen går ut på att förhindra att oxidativ stress uppstår. När vi andas och får i oss syre, medför detta att fria radikaler frisätts och bryter ned cellerna. Eftersom vi måste andas för att kunna leva, gå det inte att helt motverka att detta händer, däremot går det att bättre balansera processen. Detta görs genom att antioxidanter neutraliserar fria radikaler och flera av våra hormon och enzymer har delvis detta som uppgift. Även antioxidanter som vi får i oss från frukt, bär och grönsaker hjälper till med detta.

Antioxidantrika bär.

Oxidativ stress sker när de fria radikalernas nedbrytning är större än antioxidanternas närvaro. När vi lever ohälsosamt ökar nämligen denna process, exempelvis när vi röker, solar och äter hårt processad eller bränd mat. Även om vi utsätts för föroreningar och strålning eller om vi tränar väldigt hårt ökar denna nedbrytningsprocess. Det är då extra viktigt att få i sig tillräckligt med frukt och grönt.

Antioxidanter i maten

Olika livsmedel innehåller olika mycket antioxidanter med olika effekt i kroppen. Många vitaminer och mineraler fungerar även som antioxidanter, och grupper av näringsämnen som vi hittar i starkt färgade råvaror.

C-vitamin är ett vanligt vitamin som förekommer i de flesta frukter och grönsaker, främst i citrusfrukter och bär. C-vitaminet är vattenlösligt och fyller många funktioner i kroppen, bland annat som antioxidant.

E-vitamin är ett samlingsnamn på olika tokoferoler, och finns i vegetabiliska fettkällor, så som oljor, nötter och avokado. E-vitamin är fettlösligt och tas upp via levern och vidare till vävnader och fettceller. E-vitaminets egenskaper har även gjort att livsmedelsproducenter valt att använda det som en tillsats i fettrika produkter för att motverka härskning, exempelvis i fiskoljekapslar.

Selen är ett mineral som ingår i flera enzymer. Selen fungerar som en kraftfull antioxidant och förekommer i fisk och skaldjur, även om den främsta avgörande faktorn för att vi ska få i oss det är våra odlingsjordar där frukt och grönt växer.

Klorofyll finns i gröna grönsaker och är det som ger upphov till färgen. Ju grönare en växt är, desto mer klorofyll ingår, exempelvis mörkgröna bladgrönsaker och alger.

Grön smoothie med jordgubb.

Karotenoider är en grupp ämnen där bland annat lutein, astaxantin och betakaroten ingår. Detta är en kraftigt färgämne som ger upphov till gul, orange och röd färg och finns således i frukter med denna färg. Även blåbär innehåller ett högt värde av karotenoider, men det syns inte lika tydligt eftersom även antocyaner som står för den mörkt blåröda färgen finns i blåbär. Karotenoider bidrar bland annat till att motverka nedbrytning i ögat.

Rekommendationer

Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av ca 500 gram frukt och grönt varje dag, för att vi ska få i oss alla näringsämnen vi behöver, det betyder att du får äta en bra mängd grönsaker till varje måltid eller ca fem frukter per dag.

Det du kan gå efter när du handlar, är att ju starkare färg en frukt eller grönsak har, desto mer antioxidanter ingår vanligtvis. Försök att få med hela färgspannet och blanda gult, rött, grönt och blått för att få med de olika varianterna av antioxidanter. Livsmedel rangordnas även enligt ett så kallat ORAC-värde som betecknar hur mycket antioxidanter det innehåller. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity, vilket betyder ungefär "kapacitet till att absorbera syreradikaler", och värdet ska vara så högt som möjligt. Varje dag bör vi få i oss ca 3000 ORAC. Nedan finns några av våra vanliga så kallade superlivsmedel att jämföra med, värdet är ungefärligt och satt per 100 gram råvara.

Chaga>100 000
Kakao26 000
Gojibär25 000
Granatäpple10 500
Blåbär4 500
Grönt te2 700
Spenat1 250
Rödbetor850
Majs400
Gurka60

Tips! Mixa en härlig antioxidantsmoothie och starta dagen med en färgsprakande näringsdrink!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Hampasmoothie med antioxidanter

En ljuvigt fruktig och antioxidantrik smoothie med hampaprotein som bas.
 

Därför pratar alla om macapulver

Macaroten är rik på näring och ger kraft och energi likt ginseng.
 

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora och motverkar onda bakterier.
 

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
 

Därför pratar alla om superalgen Chlorella

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
 

Därför är Svart te nyttigt

Hur tillverkas egentligen svart te och vad innehåller det för nyttiga ämnen?
 

Därför är eteriska oljor bra för dig

Eteriska oljor används vid aromaterapi och hudvård, för dess egenskap och doft.
 

Därför pratar alla om hallonketon

Hallonketon används vid viktminskning för aptitkontroll och fettförbränning.
 

Därför är kalcium bra för dig

Kalcium bygger upp vårt skelett och förekommer i flera olika tillskott.
 

Hälsa och välmående

Grundläggande råd för att främja din hälsa och ditt välmående.
Visa fler