Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet

Alger

Havets grönsak

Allt fler av oss har fått upp ögonen för havets grönsak - algen. Alger är ett av naturens mest näringsrika livsmedel med flera intressanta ämnen för vårt välbefinnande. Alger kan ätas både som pulver för att blanda i dryck eller i tablettform för den som vill ta del av algens nyttiga egenskaper.

  • Vad gör algen nyttig?
  • Olika sorters alger
  • Algen som kosttillskott

Alger och Greens

 
Super Greens
 
Algtabletter
 
Alg-Börje Algmjöl
 
Super Astaxantin

Vad gör algen nyttig?

Alger är känt som ett hälsosamt livsmedel, och det finns många faktorer som gör den till en av naturens nyttigaste växter.

Ungefär 60 % av alger utgörs av protein, med alla essentiella aminosyror som vi behöver. Alger har även ett högt innehåll av klorofyll, det som färgar växten grön. Klorofyll behövs för växternas fotosyntes och kan liknas vid dess blod. För oss är klorofyll ett näringsrikt ämne med antioxidativ verkan och gynnsamt för tarmfloran.

Hälsodryck med alger.

Alger är rika på vitaminer och mineraler, bland annat vitamin B12 och järn som bidrar till minskad trötthet och utmattning. Båda två har stor betydelse för blodbildningen. Alger innehåller även magnesium som inverkar på vår nerv- och muskelfunktion där det bidrar till musklernas förmåga till avslappning. Det finns även gott om koppar, vitamin C och vitamin E som alla fungerar som antioxidanter och skyddar våra celler från att brytas ned av fria radikaler.

Hälsosamma fettsyror finns det gott om i alger, främst omega-3. Omega-3 har positiv effekt på hjärta och kärl och hjälper till att hålla blodtrycket på en hälsosam nivå. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fet fisk tre gånger i veckan för att få i sig behovet av omega-3. Alger i havet är källan till omega-3 för fiskarna, och att äta algerna själv istället kan komplettera intaget av omega-3 för den som inte äter fisk tillräckligt ofta.

Olika sorters alger

Det finns flera olika algsorter, men några av dem är mest förekommande i hälsokosthandeln. Några av dem är chlorella, spirulina och knöltång.

Chlorella är en grön alg som växer i sötvatten. Den har fått stor uppmärksamhet på senare tid som en hälsokostprodukt, och har rekommenderats speciellt till vegetarianer som har svårt att få i sig både järn, vitamin B12 och omega-3. Fler studier behövs för att kunna avgöra om innehållet av dessa näringsämnen räcker till för att täcka behovet hos strikta vegetarianer, men det kan vara en bit på väg.

Chlorella

 
Chlorella EKO
 
Chlorella EKO
 
Chlorellapulver

Spirulina är en blågrön mikroalg och ibland kallas mirakelalgen. Den har fått sitt vackra smeknamn genom sitt innehåll av över 100 näringsämnen med vitaminer, mineraler och omega-3. Spirulina tillhör egentligen cyanobakterierna och växer i både söt- och saltvatten. Vi har förmåga att ta upp näringen från spriulinan mycket lätt, vilket beror på att dess cellväggar består av en mjuk cellvägg istället för svårsmält cellulosa som andra växter.

Spirulina

 
Spirulina EKO
 
Spirulina EKO

Knöltång tillhör gruppen brunalger. Det är en större form av alg som växer i norden och plockas för det mesta från isländska vatten. Knöltång är precis som övriga alger näringstät med flera olika vitaminer, mineraler och omega-3 samt essentiella aminosyror. Fördelen med knöltång är att det går utmärkt att tillaga den och äta den som den är, låt den bara koka en stund för att mjuka upp den.

Tillskott

Maten vi äter idag innehåller betydligt mindre näringsämnen än den gjorde förr. Det beror på att vi skördar för tidigt för att grödorna ska ha bildat tillräckligt med näring, och dagens odlade fisk innehåller inte lika mycket omega-3 som den gör i vilt tillstånd. Vårt behov av näringsrika livsmedel är därför stort.

Alger som hälsokost har blivit en del av mångas vardag. Alger finns som tillskott både i pulverform och i tablettform, så att vi slipper äta dem som de är. Alger har en något gräsig smak, och den som inte tycker att smaken är speciellt inbjudande kan med fördel blanda algpulver i dryck eller blanda i smoothies. Tablettformen är en praktisk lösning för den som vill undvika pulvermix. Alger som växer i havet har en förmåga att dra till sig föroreningar, men de alger som används i kosttillskott är odlade i bassänger under kontrollerade former.

Alger används ofta i samband med detox, renande kurer. Vid detox är det viktigt med näringsbalans och att äta livsmedel med renande ämnen. Algens innehåll som utgör en stor del av vårt näringsbehov passar bra in vid sådan kur. Antioxidanter är viktigt för en ren kropp och dess bidrag till ett normalt immunsystem underlättar för kroppen att klara av en detox. Alger kan även användas till detox på utsidan och är populärt på olika SPA i kurbad och kroppsinpackningar.

Alger passar de flesta som vill ta del av dess positiva egenskaper, och kan rekommenderas speciellt till den som har svårt att få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och omega-3.

Prova att blanda en uppfriskande spirulinasmoothie och få ny energi!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
 

Vitaminer och mineraler för tjejer

Vissa vitaminer och mineraler har tjejer ett större behov av.
 

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
 

Därför pratar alla om superalgen Chlorella

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
 

Vitaminer och mineraler för atleter

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler för dig som atlet.
 

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3 fettsyror så omtalade?
 

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 

Spirulina och citrussmoothie

Frisk smoothie med ingefära och citrussmak med och med välgörande spirulina.
 

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
 

Spirulinaplättar

Lättlagade, gröna spirulinaplättar som är lika nyttiga som goda.
 

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
 

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 

Hälsa och välmående

Grundläggande råd för att främja din hälsa och ditt välmående.
 

Hampasmoothie med antioxidanter

En ljuvigt fruktig och antioxidantrik smoothie med hampaprotein som bas.
 

Spirulinasmoothie

Vad sägs om en spirulinasmoothie med renande och detoxande egenskaper?
 

Spirulinabollar

Krämiga bollar med spirulina som passar perfekt som mellanmål.
 

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
 

Energismoothie

Innehåller allt du behöver för att kicka igång systemet.
 

Viktiga tillskott under graviditeten

Vid en graviditet uppstår många frågetecken, vad är okej att äta och vad bör man undvika?
 

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?