Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Detox, en renande kur

I perioder av stress och dåliga matvanor kan det kännas skönt att bryta mönstret och ge kroppen en ordentlig omstart genom att göra en detox. Att gå på detox är en populär metod för att låta kroppen stressa ned och rensas på lagrade gifter. Vi kommer här ge dig våra bästa tips på hur du med hjälp av en detox kan maximera kroppens reningsprocess.

Så genomför du en detox

Detox står för detoxification, alltså avgiftning, och precis som det låter innebär detox att rena kroppen. En detoxkur pågår under en begränsad period, vanligtvis runt fyra veckor. Tanken med en detoxkur är att ge kroppen en möjlighet till återhämtning och utrensning av slaggprodukter. Kroppen arbetar alltid för att vara frisk med levern som fungerar som kroppens reningsverk, men slaggprodukter och olika typer av gifter som vi inte kan ta hand om lagras i kroppen. Detox är ett effektivt sätt att maximera reningsprocessen och öka näringsupptaget i tarmen.

Detox för många hälsovinster med sig. De flesta blir piggare och märker av en gladare mage och bättre kvalitet på hår och hud. Det är inte någon bantningsmetod i första hand, även om de flesta som testar en detox upplever en viktminskning tack vare den strikta kosthållningen.

Ett gott råd är att planera din detoxperiod väl och välja ett tillfälle då du har en relativt lugn tillvaro. De första dagarna kan upplevas tuffa att ta sig igenom och om du är van vid stora mängder kaffe eller socker kan du drabbas av abstinensbesvär i form av huvudvärk. För att undvika problemen i största mån, kan du försöka att trappa ner din vanliga kost några dagar innan du påbörjar en detox. Försök sedan att hålla ut, efter fyra till fem dagar ska du känna av de positiva effekterna.  

Produkttips:

 
Detoxkapslar Morgon
 
Pau Darco Te
 
Detoxkapslar Kväll
 
Super Greens
 
UltraDetox
 
Spirulina EKO
 
Maskrosrot Extrakt
 
Chlorella EKO
 
Vetegräs EKO

Bra mat att äta vid en detox

Basen till en detox grundar sig på en hälsosam kost rik på antioxidanter. Prioritera frukt och grönt i alla färgnyanser och försök att hålla dig till vegetarisk och ekologisk råkost som inte tillagas i höga temperaturer. Om du föredrar kött till middag, så håll dig till vitt kött och fisk så som kyckling, MSC-märkt torsk och skaldjur. Smoothies, örtteer och soppor baserade på grönsaker är bra dagliga val. Glöm inte att dricka stora mängder vatten under hela perioden.

Lika viktigt som att äta sund kost är det att också undvika dålig kost. Koffein, alkohol, socker och tobak kommer försämra kurens effekter avsevärt och ska avstås i största möjliga mån, precis som alltid. Gå ifrån den vanliga middagsmaten och välj gryn, fullkorn och rotfrukter framför pasta och bröd. Förändringarna kommer som redan nämnts att märkas av i kroppen till en början, men efter några dagar kommer du känna dig piggare igen.

Välj ...Undvik ...
Frukt och gröntTobak
Färskpressad juiceAlkohol
ÖrtteKaffe
Vegetariskt/Vitt köttRött kött
Gryn och fullkornPasta och bröd
NötterSocker
AvokadoSalt
Vatten i mängderLightprodukter

Vilka kosttillskott passar just dig?

Råkost ska utgöra basen för detoxkuren, men du kan även ta hjälp av olika hälsokostprodukter för att förstärka effekterna.

Vetegräs och korngräs är två växter som förespråkas vid detox. De har båda välgörande egenskaper med ett högt innehåll av klorofyll, vitaminer och mineraler. Deras innehåll av basbildande mineraler bidrar till kroppens syra-basbalans. Vi får vanligtvis i oss för mycket sura produkter och kan därför må bra av att höja PH-värdet emellanåt.

Tips! Läs mer om hur du Basar kroppen med rätt kost.

Alger som spirulina och chlorella passar bra vid detox. Alger är en av de mest näringsrika växterna med ett högt innehåll av vitaminer, mineraler, klorofyll och antioxidanter. De är även rika på omega-3 och högvärdigt protein som kan behöva fyllas på vid diet. Pulvriserade alger kan enkelt blandas i juice eller dagliga smoothies men finns även i tablettform.

Maskros må ha ett dåligt rykte i trädgården men faktum är att det är en näringsrik växt med betakaroten, vitamin C och mineraler. Maskros finns i tablettform, men det går lika bra att använda maskrosorna från rabatten att blanda i sallad eller brygga te på. Bladen smakar något bittert på grund av dess innehåll av bitterämnen.  

Mycket fibrer i kosten kan hjälpa dig att hålla magen i trim och sötsuget i schack. Psylliumfröskal är mycket fiberrikt och enkelt att blanda i gröt eller smoothies för att få i dig mer fibrer. Fibrerna sväller i magen till dubbel storlek och ger en ökad mättnadskänsla och kontroll på blodsockernivåerna. För dig som lätt blir sötsugen eller inte tycker dig bli ordentligt mätt under detoxkuren kan fiber vara en taktik värd att testa.

Pau Darco är ett örtte baserat på inre bark från Taheeboträdet. Indianstammar har i århundranden använt barken för att stödja kroppens reningsprocesser. Det är mycket mineralrikt och kan drickas dagligen för sina välgörande effekter och som en värmande dryck.

Produkttips:

 
Glukomannan
 
Detox Greens
 
Näringspulver
 
Spirulina EKO
 
Diet Fiber
 
Chlorella EKO

Detoxplåster - det nya inom detox

Detoxplåster är en nyhet bland detoxprodukterna, som inte kan klassas som ett kosttillskott, men väl som ett omåttligt populärt hjälpmedel för användning under detoxen. Dessa plåster innehåller flertalet aktiva ingredienser som till exempel bambuvinäger, vitaminer och vegetabiliska fibrer, och de används genom att man fäster dem under foten på fotsulan under natten när man sover. Under tiden man har på sig plåstret är tanken att det ska absorbera smuts och slam från huden, och att det på så vis ska verka renande.

Huruvida detta verkligen fungerar skulle behöva backas upp av vetenskapliga studier, men många som har testat tycker sig har märkt skillnad, exempelvis är det många som har rapporterat hur plåstret har varit alldeles svart på morgonen när de avlägsnat det från foten.

För att lyckas med sin detox krävs det dock att du även tänker på vad du äter och hur du lever, för om man på ett enkelt sätt ska förklara vad en detox är, så är det en period då man ska varva ner, fokusera på färska grönsaker och undvika gifter. Kom ihåg att det mest eftersträvansvärda med en detox är att bibehålla sina nya vanor även efter kuren för en långvarig sund livsstil.

Tips! Testa Detoxkur 14 dagar, ett komplett produktpaket för din detox, med näringspulver, greens och detoxkapslar för morgon och kväll, baserat på informationen i denna artikel. Med detta detoxpaket följer en informationsfolder med tips och råd kring din detox.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 
Receptmeny för en detox

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
 
Ketodieten

Ketodieten

Ketodieten är en populär lågkolhydratdiet med fokus på naturliga fetter.
 
Ge kroppen semester med detox

Ge kroppen semester med detox

En detoxkur är perfekt när du vill rensa ut slaggprodukter.
 
Vetegräs

Vetegräs

Vetegräs är rikt på klorofyll, fiber och mineraler. Utmärkt vid detox!
 
Alger

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 
Grön detoxjuice

Grön detoxjuice

Denna gröna juice gör gott för både kropp och själ.
 
Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Ge din kropp rätt förutsättningar för återhämtning efter träning.
 
Korngräs

Korngräs

Korngräs är rikt på näring och fiber och är ett utmärkt livsmedel vid detox.
 
Paleodieten

Paleodieten

Paleo grundar sig på stenålderskost och tar hänsyn till livsmedelskvalité.
 
Därför används aktivt kol för tänder och detox

Därför används aktivt kol för tänder och detox

Aktivt kol har fått stor genomslagskraft för tandblekning och detox.
 
Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 
En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

Olga Rönnberg guidar till hur du skapar kostvanor som funkar i det långa loppet.
 
Exotisk Detox

Exotisk Detox

Exotisk smoothie med kokos, mango och ingefära. Toppad med Super Greens.
 
Gröna detoxbollar

Gröna detoxbollar

Dessa gröna bollar är fyllda med energi från naturen.
 
Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
 
Björkaska

Björkaska

Björkaska är kraftigt basiskt och rikt på mineraler och antioxidanter.
 
Lyxig diet shake med jordgubbar

Lyxig diet shake med jordgubbar

Låt denna utsökta och isande kalla diet smoothie bli en del av din vardag.