Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Vill du komma igång med yoga? Få de bästa tipsen!

Är du i tankarna att testa på yoga, men vet inte var du ska börja? Vår hälsoinspiratör Johanna Hector menar att yoga är för alla. Att på en gång lära dig andas “rätt” behöver inte vara målet, och inte heller att utföra alla positioner helt korrekt. Kanske finns det inte så mycket rätt eller fel alls när det kommer till att utöva yoga? Johanna berättar om hur hon ser på saken och tipsar om hur du kommer igång på yogamattan!


Johanna Hector stäcker på sig sittandes i ett sovrum.Att hitta sitt eget "varför" kan hjälpa till när du vill komma igång med yoga, menar Johanna.

Hur kommer man igång med yoga?

Johanna menar att när det kommer till att börja yoga, är det viktigaste att göra just det – bara börja. Att göra första gången så konkret som möjligt kan hjälpa på traven.
– Sänk ribban, bara börja! Bestäm en tid och en plats där du ska göra det. Se till att du vet vad du ska göra så att det blir superkonkret. Ofta skjuter man upp det för att man tror att man måste hålla på en timme eller en och en halv, eller att man måste bli rörlig innan man kan sätta igång. Bestäm exakt vad du ska göra och när du ska göra det. För nybörjare är det samma sak. Allt är bättre än ingenting i början. Tänk på att ingen är bra på något som man inte har gjort tidigare – och det är helt okej. Man blir bara bättre och bättre med tiden!

Bästa yogan för nybörjare

Innan du väljer vilken yogaform du ska börja med är det bra att fundera på om du har ett specifikt syfte med varför du vill börja yoga, menar Johanna. Vill du bli starkare, få snabbare återhämtning, bättre sömn? Det finns en yogaform för alla och det viktigaste är att du vet ditt eget varför.
– Det finns otroligt fysisk yoga, yoga som är återhämtande, yoga som hjälper en att sova. Om man inte har ett specifikt syfte gör inte det heller någonting, men då behöver man inte vara så noga med vad man börjar med. Det viktiga är det repetitiva – bara börja göra!

Förutom att hitta sitt ”varför” menar Johanna att det är bra att komma bort från föreställningarna om hur yoga ”ska” kännas eller vara. Hon menar också att det finns massvis med videor och information att hämta in själv och sålla bland, för att hitta en övning eller form som passar just dig.
– Vi har information idag, gratis internet, bra förutsättningar. Det vanliga är att man fastnar i huvudet, tror att man gör fel, att man måste hitta “det rätta” att börja med. Man behöver komma bort från de föreställningarna, det är hinder på vägen som gör processen väldigt mental. Yoga är väldigt fysiskt.

Vilken yoga passar dig? Johanna tipsar!

För den som vill bli stark – Poweryoga

För den som vill få lugn och ro – Yinyoga

För den som vill ha lite av varje – Vinyasayoga, dynamisk yoga, eller yoga som kombinerar olika former.

Vad händer i kroppen när man börjar med yoga?

Det är mycket som händer i kroppen när man börjar med yoga, menar Johanna. Det som händer kan beskrivas utifrån perspektiv från antingen den österländska eller västerländska filosofin, menar hon. När hon själv pratar om yoga gör hon det utifrån båda perspektiven. Inom den västerländska filosofin pratar man mycket om nervsystem, HRV (hjärtfrekvensvariabilitet), medan man enligt en österländsk filosofi pratar mer om så kallad “prana” – som översätts till “livskraft”.

– Från ett västerländskt perspektiv blir man mer rörlig och stark, lär känna sin kropp bättre – men framförallt blir du mer inkännande och mer närvarande jämfört med annan träning där fokus kanske mer är på att pusha sig själv och prestera. Yoga handlar om att vända sig inåt och fråga sig själv “hur påverkar det här mig?". Du får bättre HRV, aktiverar vagusnerven, du blir mer flexibel i ditt nervsystem så att du blir bättre på att hantera stress. Vi kan inte eliminera stress men du kan bli bättre på att ta emot stress och att sedan släppa den, så att den inte övergår till långvarig stress. Utifrån det österländska perspektivet ökar du energin och livskraften i ditt system. Du ökar din medvetenhet genom dina lager i kroppen och det ger dig utstrålning och känslan av att vara vid liv. De som har yogat länge och är kanske 80 år upplevs som tonåringar, för man kan se livskraften och ljuset i ögonen på dem.

Hur lång tid tar det att bli bra på yoga?

Om man menar att “bli bra” som att känna effekt eller se en skillnad i kroppen, menar Johanna att det är väldigt individuellt. Vissa känner skillnad direkt efter första passet, medan andra tycker att de första tio passen är jättejobbiga, obekväma och inte alls känns bra. Man kanske inte känner skillnad förrän efter det tionde passet. Johanna menar att det egentligen inte heller är viktigt att “bli bra” på yoga.
– När det kommer till att utöva yoga blir man bara sämre och sämre ju längre man håller på, man inser att det finns så mycket att utforska. Att bli bra är ointressant.

Tre enkla yogapositioner för harmoni – Johanna Hector visar!

Nyfiken på Johannas Healthwell-favoriter för yoga? Johanna använder Collagen Plus som bland annat bidrar till att stötta kroppens ledbrosk och bindväv. PURE Apelsinolja EKO får verka stämningshöjande med sin fräscha och söta doft!

Johannas tips för blivande eller nya yogisar

  • Strunta i andningen i början, många blir stressade av det. Man övertänker och hamnar uppe i huvudet när läraren börjar prata om andningen. Istället för att man blir lugn kan det ha en motsatt effekt.
  • Hitta en lärare eller inspiratör som låter dig vara den du är. En person som möter din energi där du vill vara och som inspirerar dig, som du resonerar med och gillar att lyssna på. Många känner att de måste lugna ner sig, vara lite mindre i sin energi, eller dämpa sig – och så är det verkligen inte.
  • Grunderna kan man lära sig senare – det viktigaste är att du har kul! Det är vanligt bland unga kvinnor att man är perfektionistisk redan från början, att man tror att man “ska göra rätt". Yoga är inte till för att tillföra mer press i livet. Efter ett tag kommer du vilja lära dig grunderna för att få mer resultat av yogan. Då gör du det för att du är nyfiken på det, inte för att du är rädd för att göra fel. Det är väldigt stor skillnad.

Vill du få mer inspiration till att komma igång med yoga?

Johanna Hector har grundat Global Yoga – en personlig, utvecklande yogaform anpassad till den moderna människan. I yogaklasserna blandas tekniker från öst och väst. Global Yoga erbjuder även yogalärar- utbildning och vidareutbildning.

Testa Johanna Hectors enkla yogapass som alla kan göra.

Global Yogas instagramkonto hittar du ännu mer yogainspiration!

Preppa inför yogapasset!

 
Yoga Mat 6mm
 
Abilica YogaSet
 
Collagen Plus
 
Yogablock svartvit
 
PURE Apelsinolja EKO
 
Yogamatta 3 mm
 
Fit Tights


Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
 
Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 
Susanna Jungbloms bästa anti-aging-tips!

Susanna Jungbloms bästa anti-aging-tips!

Susanna berättar om sin syn på anti-age och delar med sig av sina bästa tips!
 
Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Testa Josefines 2-veckorspass för dig som är ny på löpning!
 
Så får du ditt bästa glow

Så får du ditt bästa glow

Få ditt bästa glow med vår hälsoinspiratör Johanna Hector!
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

Olga Rönnberg guidar till hur du skapar kostvanor som funkar i det långa loppet.
 
Olga Rönnbergs bästa tips för vardagsmotion

Olga Rönnbergs bästa tips för vardagsmotion

Olga Rönnberg tipsar om vardagsmotion och att lyckas ta 10000 steg om dagen.
 
5 tips för att hålla igång under semestern

5 tips för att hålla igång under semestern

Håll igång även under semestern med enkla knep för alla träningstyper.
 
Våra bästa skönhetstips för sommaren

Våra bästa skönhetstips för sommaren

Ge lyster till hud och hår i sommar med våra enkla knep!
 
Löpning, kom igång

Löpning, kom igång

Kom igång med din löpträning en gång för alla!
 
Träna för fettförbränning

Träna för fettförbränning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
 
Mat för dig med IBS-mage

Mat för dig med IBS-mage

Lindra IBS-mage med enkla medel.
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 
Träna med gummiband

Träna med gummiband

Träna enkelt med gummiband - perfekt för hemmaträning och på semestern,
 
Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
 
Välj rätt salt - stor guide!

Välj rätt salt - stor guide!

Vilket salt är rätt för dig? Stor guide så att du kan hitta rätt i djungeln!