Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Så får du ditt bästa glow

Få ditt bästa glow med vår hälsoinspiratör Johanna Hector. Hon ger dig fem enkla saker som du kan inkorporera i din beautyrutin – för lenare, fastare och piggare hud med glow inifrån och ut.

Johannas beautyrutin hjälper henne till en lenare, fastar och piggare hud.

Johanna inkorporerar fem enkla moment saker i sin beautyrutin: kollagen, lymfmassage, kallpressade oljor, torrskrubb och faceglow. Dessa fem saker bidrar till att Johanna känner sig närvarande. Beautyrutinen blir en tid att ta hand om sig själv, huden, kroppen och ansiktet för att stötta glowet inifrån och ut. Även om beautyrutinen går, precis som det låter, på rutin för Johanna, kan den ta ett tag att lära sig. Johanna tipsar därför om att fokusera på en sak i rutinen i taget när det kommer till sådant du inte redan kan. Vill du inkorporera hela rutinen och ännu inte har erfarenhet av ett moment: lär dig även det till fullo innan du går vidare till nästa. Att lära sig exempelvis lymfmassage och verkligen göra det rätt kan ta ett tag, men sedan sitter det!

- Min beautyrutin ger det sköna resultatet av att huden känns mjukare, mer medgörlig och inte så hängig och trött.

För Johanna handlar mycket om känslan av att ha ett glow och det som kommer inifrån. Att ta hand om sig själv blir som en kärleksfull akt som hon gör för att hedra sig själv. Rutinen innebär bland annat att hon får möta sin egen blick, sin hud, sina rynkor samt ansiktets struktur och färg. Något som skiljer sig från att titta ner i en telefon med filter, där inte allting alltid ser ut som verkligheten, exempelvis på TikTok. Att se på sig själv ger henne en vacker reality check.

- Det är så här en naturlig hud ser ut. När jag ser mig själv i spegeln under dagen blir jag väldigt glad, jag vet att det är så här jag ser ut. Om man ser massa människor med filter så blir det en skev verklighet man lever i. Därför gillar jag beautyrutinen som jag har skapat under många år och som idag är en självklarhet för mig.

Kollagen - varför och hur?

Kollagen är något som kroppen tillverkar naturligt och som finns i hud, brosk, leder och bindväv. Med med åldern och om vi stressar mycket minskar produktionen av kroppens kollagen. Genom exempelvis yinyoga, som Johanna länge jobbat med, kan man stimulera kollagenproduktionen genom sättet vi rör på oss, för att inte bli stela. Lederna är våra stötdämpare och behöver aktiveras, röras och mjukas upp, menar Johanna.

- Nu när jag har blivit 40 plus har jag börjat tillsätta kollagen som tillskott eftersom jag vet att min produktion naturligt har sjunkit, därför känns det extra viktigt. Jag äter kollagen antingen i kapsel- eller pulverform. Jag tycker Collagen Beauty Caps är fantastisk.

Johanna dricker även benbuljong för att få i sig kollagen naturligt genom kosten. På vintern är det extra gott och bra med värmande soppa och buljong, dessutom otroligt näringsrikt, säger Johanna.

Boosta kroppens kollagen med rörelse som yinyoga!

Genom att massera lymfsystemet får du igåmg flödet i kroppen.

Lymfatiska systemet och lymfmassage – vad är det?

Lymfsystemet är kroppens eget reningssystem och är en del av det cirkulatoriska systemet i kroppen. Blodet pumpas av hjärtat, medan lymfan pumpas av tre saker: rörelse, djupandning med diafragman (vilket är problematiskt idag då många inte djupandas, vilket ger ett sämre flöde i lymfan), och sist lymfmassage, säger Johanna. När vi får försämrad cirkulation får vi en förhöjd inflammation i kroppen. Det är lymfan som tar hand om inflammationer i kroppen. En inflammerad hud har inte alls samma glow som en hud med antiinflammation. Försämrad cirkulation resulterar också i att vi blir svullna. Denna försämrade cirkulation kan komma från att vi sitter mycket stilla och att vi inte andas optimalt, något som Johanna ser hos många, oavsett ålder, säger hon.

- Lymfan behöver stöttas. Om man är svullen är det någonting kopplat till lymfan som inte fungerar, det är lite som när det är stopp i toaletten. Lymfmassagen ser till att de här rören funkar, som när man spolar i toaletten, då spolas det ut. Lymfan spolar ut det gamla ur kroppen. Har vi då ett trögt lymfsystem kan det orsaka förtätningar i våra vävnader eftersom kroppen har svårt att göra sig av med överskottsvätskan och slaggprodukterna.

Johanna gör lymfmassage varje dag och nästan alltid på morgonen för att få igång flödet för dagen. I början, innan man lärt sig, kan det ta lite tid med lymfmassage. Men Johanna menar att det är en investering att lära sig lymfmassage, för när man kan det tar det bara 1-2 minuter att göra och det ger otroligt fina resultat.

Johannas dagliga lymfmassage

  1. Andas så att diafragman rör sig (aktiverar det djupare lagret av lymfan). Det djupare lagret är där större lymfkärl löper, bland våra inre vävnader och organ.
  2. Väck lymfnoderna över kroppens ytliga lager. Aktivera lymfflödet vid nyckelbenen genom att pumpa mjukt ca 5 gånger på varje sida. Klappa/massera och för sedan lymfan mot hjärtat över kroppens lymfstationer (lymfstationer = områden med flera lymfnoder): Bakom käkar/öron genom att massera lätt och föra flödet ner mot nyckelbenen! Bröst, armbågsveck, mage, höfter, insida lår, knäveck, anklar - för flödet upp mot hjärtat.

Det ytliga lagret med mindre, tunnare lymfkärl och kapillärer flödar i huden. Det är här lymfsystemet startar i vår kropp. Majoriteten av detta ytligare lager löper ovanpå muskler och fett så du behöver inte ta i så mycket när du klappar och masserar.

- Kombinationen av både ytliga och djupa aktiveringar av lymfan är den bästa kombon! Just därför är egenvård av lymfan så kraftfullt! Det är verkligen inte svårt att aktivera sitt lymfflöde. Jag märker stor skillnad när mina deltagare vet varför man ska göra vad, då blir ordningen och tekniken så naturlig att komma ihåg!

Kallpressade oljor – favoriter för glow

Johanna brukar kombinera torrskrubb, en kall dusch, lymfmassage och kallpressade oljor.

- Jag brukar skrubba mig först tillsammans med lymfmassagen, så det blir två i ett. Sedan tar jag en iskall dusch, det gör huden fast och ökar blodcirkulationen. Sist gör jag hela lymfmassagen med en kallpressad olja. Min favorit är jojobaoljan, den är underbar helt naturell som den är. Om jag ska göra massagen på kvällen har jag ibland i några droppar eterisk olja med lugnande lavendel och på morgonen tar jag eterisk olja med vanilj eller citrus för energi.

De kallpressade oljorna ger huden näring, utan att man blir kletig, säger Johanna. Hon brukar värma upp oljan i handen och gör sedan lymfmassagen. Man får känna sig fram till vilken olja man tycker bäst om.

- Mandelolja är fantastisk och även arganolja. I Marocko jobbar man mycket med arganolja. Man får lite känna sig fram till vad som passar. Jojoba är bra på vintern för den är ganska så tjock och supernäringsrik på huden.

Faceglow – vad är det?

Faceglow är en slags ansiktsmassage som man kan göra med händerna eller genom att använda sig av en gua sha. Ta gärna din favoritolja som du först droppar i händerna och värmer innan du sprider ut det genom att lägga händerna mjukt men med ett lagom tryck över ansikte, hals, dekolletage i nacken medan du andas djupt ner i magen.

- Ansiktet är också kopplat till det lymfatiska systemet. Vi har mycket lymfa och muskler i ansiktet, något som kan göra att man får påsar under ögonen. Vi blir snedare och snedare med åldern för att vi överarbetar vissa muskler och underarbetar andra. Att göra en stretching i ansiktet tar bort puffigheten.

Johanna menar att vi kan skulptera vårt ansikte precis som vi gör med resten av kroppen när vi tränar.

Johannas beautyrutin steg för steg:

  • Torrskrubb - tar bort döda hudceller och gör att huden känns smidigare.
  • Kalldusch - Ökar blodcirkulationen.
  • Lymfmassage med oljor - får igång cirkulationen och aktiverar lymfsystemet.
  • Faceglow - tar bort puffighet och ger ansiktet ett naturligt lyft.

Tips på produkter:

 
PURE Citronolja EKO
 
PURE Lavendelolja
 
Gua Sha-Skrapa
 
PURE Jojobaolja EKO
 
Gua Sha Rose Quartz
 
Collagen Plus
 
Vaniljolja EKO
 
Collagen BeautyCaps

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Gör ditt eget sköljmedel

Gör ditt eget sköljmedel

Gör ditt eget sköljmedel med eteriska oljor. Bra för dig, dina kläder & miljön.
 
Gör ditt eget body butter

Gör ditt eget body butter

Tillverka ett fluffigt body butter med sheasmör och kokosolja.
 
Susanna Jungbloms bästa anti-aging-tips!

Susanna Jungbloms bästa anti-aging-tips!

Susanna berättar om sin syn på anti-age och delar med sig av sina bästa tips!
 
Varför ska du rena ditt dricksvatten?

Varför ska du rena ditt dricksvatten?

Att rena vatten hemma är enkelt. Läs varför det är bra och hur du gör här!
 
Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget återfuktande ansiktsvatten med ekologiska ingredienser.
 
Gör ditt eget myggmedel

Gör ditt eget myggmedel

Håll myggen borta med ett skonsammare myggmedel du enkelt gör hemma.
 
Gör ditt eget ansiktsserum

Gör ditt eget ansiktsserum

Gör ett ansiktsserum med hallonfröolja! Återfuktande och cellförnyande.
 
Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Testa Josefines 2-veckorspass för dig som är ny på löpning!
 
Gör ditt eget torrschampo

Gör ditt eget torrschampo

Gör ditt eget torrschampo med enkla ingredienser.
 
Gör ditt eget cerat

Gör ditt eget cerat

Glöm torra, spruckna läppar med detta enkla recept på ditt eget läppbalsam!
 
Vill du komma igång med yoga? Få de bästa tipsen!

Vill du komma igång med yoga? Få de bästa tipsen!

Vår ambassadör, yogainstruktören Johanna Hector delar med sig!
 
En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

Olga Rönnberg guidar till hur du skapar kostvanor som funkar i det långa loppet.
 
Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Så här stärker du immunförsvaret med smartare kostval.
 
Olga Rönnbergs bästa tips för vardagsmotion

Olga Rönnbergs bästa tips för vardagsmotion

Olga Rönnberg tipsar om vardagsmotion och att lyckas ta 10000 steg om dagen.
 
Våra bästa skönhetstips för sommaren

Våra bästa skönhetstips för sommaren

Ge lyster till hud och hår i sommar med våra enkla knep!
 
Ta hand om ditt underliv med Lip Intimate Care

Ta hand om ditt underliv med Lip Intimate Care

Läs om hur du vårdar ditt underliv för att undvika irritation och obehag.
 
Känslomeditationer - hitta ditt inre skrik

Känslomeditationer - hitta ditt inre skrik

Kommer du ihåg när du skrek rakt ut senast?
 
Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ett kosttillskott ska fungera över tid. Läs mer om det här!
 
Mat för dig med IBS-mage

Mat för dig med IBS-mage

Lindra IBS-mage med enkla medel.
 
Träna för fettförbränning

Träna för fettförbränning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.