Te - världens hälsodryck
Världens hälsodryck
Te dricks i större delen av världen och har ansetts mer eller mindre vara en hälsodryck. I Sverige har vi druckit mest svart te, men på senare år har övriga tesorter vuxit sig allt starkare och utbudet av olika sorter har ökat markant.
- Vad är och innehåller te?
- Olika sorters te och deras egenskaper
- Varför skall man helst undvika mjölk i teet?
Vad är te?
Teblad kommer från busken Cemellia sinensis som växter på flera olika ställen i Asien. Skillnaden på de olika tesorterna beror på hur de behandlas efter plockning. Teets hälsofrämjande egenskaper har länge uppmärksammats för dess innehåll av bland annat teanin och flavonoider.
Flavonoider är kemiska föreningar som fungerar som antioxidanter. Vi utsätts hela tiden för oxidativ stress, som uppstår när fria radikaler frisätts och reagerar med syre i kroppen. Processen föråldrar våra celler, och antioxidanterna hjälper till att motverka detta.
Teanin är en aminosyra som kan bidra till avslappning och ökat mentalt fokus. Studier har visat att teanin dels kan ge signaler till hjärnan att slappna av men samtidigt vara i ett vaket tillstånd. Teanin bidrar även till ökad utsöndring av signalsubstansera dopamin och serotonin, som ger oss en känsla av ökat välmående. Teanin ska du dock inte förväxla med tein.
Tein är ett annat namn på koffein i te. Alla sorters te som kommer från tebusken innehåller en viss mängd koffein. Hur mycket varierar beroende på bryggningen men man brukar räkna med ungefär hälften så mycket som i motsvarande mängd kaffe.
Olika sorters te
Svart te är den vanligaste varianten och smaksätts ofta med olika frukter, kryddor eller örter. Det vi kallar svart te har egentligen en rödaktig färg, som uppstår genom att tebladen tillåts oxidera fullt ut. Efter plockning får bladen torka i höga temperaturer och när bladen reagerar med syre sker en oxidation som gör att bladen mörknar. Svart te tappar inte smak genom lagring till skillnad från andra tesorter, och är därför det te som har importerats mest genom åren.
Grönt te torkas direkt efter plockningen och oxiderar inte som svart te. Det gör att den gröna färgen och de flesta nyttiga ämnena bibehålls. Grönt te sägs ofta vara en riktig hälsodryck som kan bota sjukdomar, men det finns inga belägg för vad det faktiskt gör.
Grönt te
Vitt te plockas när bladen fortfarande är mycket unga och inte fått något klorofyll. De bearbetas mycket lite vid framställningen och varken upphettas eller tillåts oxidera, vilket gör att de flesta näringsämnen stannar kvar i bladen. Vitt te har en mycket mild smak.
Vitt te
Rött te heter också rooibos och är egentligen inget riktigt te. Det kommer inte från tebusken utan från rooibosbusken som växer i Sydafrika. När buskens blad är plockade, ligger de nedgrävda i jorden innan de slutligen torkas. Rooibusbusken ger inte den tydliga beska smaken som andra tesorter gör och kan därför ligga i längre i hett vatten. Rooibos är även koffeinfritt och kan därför drickas på kvällen utan att ge sömnsvårigheter. Tvärtom sägs det ha en lugnande effekt och vara bra innan nattsömn.
Rött te
Örtte består av torkade örter och kan innehålla olika sorters bär, frukter och blad från fruktträd. De flesta örtteer är koffeinfria. Vissa innehåller även vanliga teblad, men för att få kallas örtte ska majoriteten av teet bestå av örter. Många väljer örtte för att komma åt de olika örternas egenskaper.
Örtte
Undvik mjölk
Om du vill dricka te ur hälsosynpunkt bör du avstå från att hälla mjölk i. Anledningen är att proteinerna i mjölken binder de nyttiga flavonoiderna som finns i teet och de kan då inte tas upp av kroppen i lika hög grad. När det gäller smaken däremot, kan svarta tesorter få en mildare och fylligare smak om du föredrar det.
Sammanfattning:
- Te innehåller hälsosamma flavonoider och välgörande teanin
- Teernas olika egenskaper avgörs av torkningsmetoden
- Rött te och örtte är koffeinfria
- Undvik mjölk i te om du vill behålla de nyttiga ämnena