Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Det här är L-teanin

Teanin är en icke-proteinbildande aminosyra som finns naturligt i te och som visats kunna påverka vår sinnesstämning på flera olika sätt, bland annat genom att göra oss lugna och avslappnade.

Grönt te i en tekanna.L-teanin är en aminosyra som finns i grönt te.

Var kommer L-teanin från?

L-teanin, eller gamma-glutamyletylamid som det egentligen heter, är en aminosyra som finns i tebuskens (Camellia Sinensis) blad. Teanin förekommer oftast som en så kallad L-isomer och det är därför teanin ofta skrivs som just L-teanin. Trots att teanin är en aminosyra är den inte med och bygger upp några proteiner. Aminosyran har dock flera andra effekter och funktioner i kroppen. Den har inte minst blivit populär bland kroppsbyggare som vill stimulera muskeltillväxt.Teanin finns även i svampen brunsopp, men i övrigt är aminosyran sällsynt i naturen. I te är det till stor del teanin som bidrar till att ge teet sin smak och ungefär 1-2 % av teets torrvikt består av teanin. En normalstor kopp te på 2 dl innehåller därmed mellan 25-60 mg teanin. Grönt te är den tesort som innehåller absolut mest teanin, men det finns även i svart te.

Vad är L-teanin bra för?

Teanin har visats kunna påverka flera olika system i kroppen, framför allt system i hjärnan. Teanin har nämligen visats kunna påverka frisättningen av olika neurotransmittorer i hjärnan. Efter intag av teanin har man till exempel sett att nivåerna av signalsubstanserna serotonin och dopamin ökar. Detta leder till att flera olika saker händer i kroppen:

Serotonin

Serotonin är en signalsubstans som framför allt påverkar vår sinnesstämning. Det är serotonin som styr rädsla och ångest och som även styr vårt humör och vårt sociala beteende. Vid depression är nivåerna av serotonin ofta låga, men om det är en orsak till eller konsekvens av depressionen vet man ännu inte säkert. Det man däremot sett är att låga nivåer av serotonin kan kopplas till ett impulsivt beteende, medan högre nivåer kan kopplas samman med ett kontrollerat och lugnt beteende. Teanin verkar kunna höja nivåerna av serotonin i kroppen, något som således kan bidra till att vi känner oss lugna och glada.

Dopamin

Dopamin är en neurotransmittor som är kopplad till kroppens och hjärnans belöningssystem. När vi njuter av något ökar nivåerna, vilket leder till att vi känner oss glada och lugna. Vi blir alltså belönade när vi gör något som vi tycker om genom att vi känner oss glada till mods. Brist på dopamin har kopplats samman med depression, vilket kanske inte är så förvånande. Även dopaminet verkar stimuleras av teanin, vilket förstås är positivt för att känna sig glad. De som märker störst effekt av teanin är därför personer som känner sig stressade eller oroliga.

Kvinna som sitter i en soffa med en kopp i händerna.L-teanin kan frisätta serotonin och dopamin i hjärnan, två ämnen som gör oss lugna och tillfreds.

Blir man trött av teanin?

Det som skiljer L-teanin från andra ämnen är att den har en lugnande effekt utan att för den sakens skull leda till att du känner dig dåsig eller trött. Man har tvärtom sett att teanin verkar kunna bidra till förbättrad inlärningsförmåga samt till ökad koncentrationsförmåga. Teanin är dock inte samma sak som tein (ett gammalt ord för koffein). Däremot kan teanin förstärka koffeinets uppiggande effekter, men minska bieffekterna. Eftersom svart te innehåller både koffein och teanin är det kanske inte så förvånande att det både kan pigga upp och slappna av, hur paradoxalt det än må låta. Här kan du lära dig mer om koffeinets uppiggande egenskaper.

Tips på produkter

 
L-teanin 100
 
L-teanin 200
 
Magnesium+L-teanin
 
L-teanin 400
 
L-Teanin + GABA
 
Wellatomin Premium
 
Core Good Night
 
GABA + L-teanin

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Te - världens hälsodryck

Te - världens hälsodryck

Te ses ofta som en hälsodryck. Läs mer om olika tesorter och deras egenskaper!
 
Därför är Svart te nyttigt

Därför är Svart te nyttigt

Hur tillverkas egentligen svart te och vad innehåller det för nyttiga ämnen?
 
Därför är vitt te bra

Därför är vitt te bra

Vitt te innehåller mest näring av alla tesorter. Läs mer om vitt te här.
 
Därför är sömn viktigt för din hjärna

Därför är sömn viktigt för din hjärna

Sömn är A och O för en välfungerande hjärna. Lär dig varför här!