Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Så minimerar du energitjuvarna i din omgivning

Känner du dig trött och orkeslös trots att du har en hälsosam livsstil med näringsrik kost och lagom mängd motion? Då kan det finnas andra saker i omgivningen som stjäl din energi. I denna artikel listar vi några vanliga energitjuvar och ger tips på hur du kan tackla dem!

1. Du omger dig med negativa människor

När vi hör ordet “energitjuv” är troligen det första vi tänker en person som tar mer energi än den ger tillbaka. Dessa människor fokuserar på problem, är kritiska och ser sällan sin egen del i situationer som uppstår. Det kan framstå som att deras bekymmer är viktigare än dina. Ofta menar dessa personer inget illa, men resultatet blir ändå detsamma för dig. Här behöver du sätta tydliga gränser för din mentala hälsas skull, och prioritera dem som lyfter dig istället för att dränera dig.

2. Du skjuter upp måsten

Vi människor har en tendens att skjuta på saker vi tycker känns jobbiga eller krävande. Även de mest organiserade av oss prokrastinerar, alltså skjuter upp saker, då och då. Det kan exempelvis vara en krävande uppgift på jobbet, den där räkningen du borde betalat eller diskberget som bara växer sig större. Vardagliga saker som inte var så stora från början, men som kan kännas som ett oöverstigligt hinder när de läggs på hög. Oavsett vad det handlar om är det bäst att ta itu med det så snart som möjligt. För att göra det enklare för dig själv kan du exempelvis sätta en deadline, ta det i etapper om 20 minuter åt gången eller skriva en lista som du betar av i slutet av dagen. Du kommer garanterat känna dig lättad när du klarat det!

3. Du tittar på skärmar innan läggdags

Är du en av dem som brukar scrolla på mobilen eller surfplattan en stund innan du somnar? Du är inte ensam, men om du vill ha en mer energifylld vardag bör du låta dina digitala prylar stanna utanför sovrummet. Det starka blåa ljuset från skärmen kan nämligen rubba vår dygnsrytm och motverka utsöndringen av melatonin, vilket är det hormon som gör oss sömniga på kvällen (1). Som resultat sover du ytligare, kortare och riskerar att vakna upp dåsig dagen efter. En riktig energitjuv med andra ord! Om du ändå vill, eller behöver, surfa sent på kvällen så kan ett par skärmglasögon hjälpa till att reducera en del av det starka ljuset.

4. Du andas ytligt

Visste du att vår andning kan påverka vårt sinnestillstånd? När vi blir stressade eller ångestfyllda blir vår andning ytligare och snabbare. Detta kan i sin tur höja våra ångestnivåer ännu mer och göra oss utmattade som följd (2). En ond spiral alltså. Genom att ta djupa och lugna andetag signalerar vi till vår hjärna att vi är lugna och rofyllda, vilket ger en fysisk respons med sänkt puls och sänkta ångestnivåer som följd. Du bör även tänka på att andas genom näsan istället för munnen. Munandning kan nämligen leda till sömnstörningar samt lägre syremättnad i blodet (3). Om du upptäcker att du ofta andas ytligt med korta andetag kan du öva upp din andningsteknik med hjälp av enkla andningsövningar. Hjälpmedel som en andningsrelaxator eller sovtejp kan också “tvinga” dig att öva upp din näsandning på ett bra sätt.

5. Du har ett stökigt hem

Vi är nog många som kan känna igen oss i att ett rörigt hem ofta resulterar i en lika rörig hjärna. Forskarna är eniga, det finns till och med studier som tyder på att oreda och ofärdiga projekt i hemmet kan höja våra nivåer av stresshormonet kortisol samt göra oss nedstämda (4). När vi upplever vårt hem som harmoniskt blir vi istället lugnare och mer tillfreds.

En bra början till att få ett mer rofyllt hem är att rensa ut gamla prylar du inte längre använder och som mest samlar damm. Detta ökar känslan av kontroll vilket är positivt för dina stressnivåer. Det gör också att du enklare kan fokusera din energi på de saker du verkligen tycker om. Börja gärna smått och gå igenom ett rum eller en kategori i taget - på så sätt minskar risken för att du tappar motivationen och ger upp halvvägs.

Satsa sedan på att fylla ditt hem med ny, positiv energi. Gröna växter är utmärkta. De är inte bara vackra att se på utan kan också ha direkta effekter på vår mentala hälsa. Såväl humör, ångestnivåer och koncentration kan nämligen förbättras när vi omger oss med växter och blommor (5). En fin aromalampa eller aromadiffuser blir en fin inredningsdetalj samtidigt som den sprider doften av eteriska oljor i ditt hem. Välj en olja som passar dig och dina behov, till exempel lavendelolja för avslappning eller citronolja för energi och kreativitet.

Tips! Få miljövänliga städtips i vår artikel Husmorsknepen som räddar vårstädningen.

För ett rofyllt hem:

 
PURE Sandelträolja
 
PURE Enbärsolja
 
Vit Saltstenslampa

Referenser:

  1. Siegfried Wahl, Moritz Engelhardt, Patrick Schaupp, Christian Lappe, Iliya V Ivanov. 2019. The inner clock-Blue light sets the human rhythm. (Hämtad 2022-02-04)
  2. Ravinder Jerath, Molly W Crawford, Vernon A Barnes, Kyler Harden. 2015. Self-regulation of breathing as a primary treatment for anxiety. (Hämtad 2022-02-07)
  3. Yen-Bin Hsu, Ming-Ying Lan, Yun-Chen Huang, Ming-Chang Kao. 2021. Association Between Breathing Route, Oxygen Desaturation, and Upper Airway Morphology. (Hämtad 2022-02-04)
  4. Darby E Saxbe, Rena Repetti. 2010. No Place Like Home: Home Tours Correlate With Daily Patterns of Mood and Cortisol. (Hämtad 2022-02-03)
  5. Ellison Chair in International Floriculture. Health and well-being benefits of plants. (Hämtad 2022-02-06)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Tips för en piggare höst

Tips för en piggare höst

Låt inte höstmörkret bli en energitjuv. Vi har tipsen för en piggare höst.
 
Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
 
Medveten träning

Medveten träning

Lär känna din kropp bättre genom medveten träning.
 
Tiden som utmattad - Sofia Ståhl berättar

Tiden som utmattad - Sofia Ståhl berättar

Sofia Ståhl berättar om tiden som utmattad och delar med sig av sina tips.
 
Meditera med kraft från naturen - följ med Josefine Dyall!

Meditera med kraft från naturen - följ med Josefine Dyall!

Andas, krama träd och skrik ett vårskrik med vår hälsoinspiratör Josefine Dyall!
 
Calisthenics för nybörjare - bli stark med kroppsviktsträning

Calisthenics för nybörjare - bli stark med kroppsviktsträning

Använd din egen kroppsvikt för styrka, rörligheten och ökad uthållighet!
 
Så undviker du vintertorr hud

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
 
5 tips för ett giftfritt hem

5 tips för ett giftfritt hem

Här får du tips på hur du med enkla medel kan få ett mer giftfritt hem!
 
Mental prestation

Mental prestation

Effektiva tips på hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
 
Olgas 14 enkla tips för krångelfria resultat

Olgas 14 enkla tips för krångelfria resultat

Hitta motivationen till ett hälsosammare liv med Olga Rönnberg!
 
Nyårslöftet: Mindfulness

Nyårslöftet: Mindfulness

Följ Pedrams resa mot att hitta lugn - med mindfulness
 
Lär dig mer om bor - en underskattad mineral

Lär dig mer om bor - en underskattad mineral

Bor är intressant inom forskning om bl.a. ben- och ledhälsa. Läs mer om bor här!