Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Husmorstipsen som räddar städningen!

Ett rent och hälsosamt hem är viktigt för ditt mående. Därför ger vi dig våra bästa tips på hur du fixar städningen genom att göra egna, giftfria städprodukter!

Hemgjorda städprodukter.Gör dina egna städprodukter och få ett rent hem utan onödiga kemikalier.

I traditionella städmedel kan det gömma sig onödiga kemikalier som kan vara dåliga för dig och miljön. Genom att göra dina egna städprodukter får du istället ett skinande rent hem - utan onödiga gifter! Här nedan hittar du flera tips på allt från hur du gör din egen allrengöring till hur du får ugnen fläckfri. Recepten är baserade på sådant du redan har i skafferiet och de övriga ingredienserna hittar du lätt i din närmaste matbutik. Städa fram ditt hälsosamma hem!

Gör dina egen rengöringsspray

Hemgjord rengöringsspray.Hemgjord rengöringsspray är bättre för både dig och miljön.

Att göra egen rengöringsspray är både enkelt och effektivt. Med en bas av ättika kommer du långt, då ättika håller bakterierna borta samtidigt som det effektivt får bort kalkavlagringar och fläckar. Du kan även tillsätta väldoftande eterisk olja, med fördel tea tree-olja som verkar antibakteriellt.

Allrengöring: Blanda 4 dl kokat vatten som har fått svalna, 1 dl 24 % ättika och 1 tsk bikarbonat i en sprayflaska (blanda försiktigt då bikarbonaten kan få blandningen att bubbla). Tillsätt sedan 2-3 droppar eterisk olja. Sedan är det bara att lätt skaka flaskan och börja städa! Använd på allt från skåp till fönster.

Tips! Läs vår artikel Gör egen rengöringsspray för en utförligare beskrivning.

Städa mikron med citron

Citron i mikron.Med hjälp av en citron kan du få din mikrovågsugn skinande ren.

I mikrovågsugnen gömmer det sig ofta mystiska, intorkade matrester som varken luktar gott eller ser trevliga ut. Att komma åt alla skrymslen och vrår för att skrubba rent kan dock vara svårt. Som tur är, är detta enkelt fixat med en skål vatten och en citron!

Städa mikron: Börja med att dela en citron på mitten. Pressa ur saften i en skål och lägg i den andra halvan av citronen. Starta mikron på maxeffekt i 2 minuter eller tills det kommer ånga. Torka sedan ur mikron med en torr duk och ta-da - nu har du en skinande ren mikro!

Fräscha upp badrum och kök med bikarbonat

Bikarbonatspasta. Genom att blanda vatten och bikarbonat får du bikarbonatspasta.

Bikarbonat har en slipande effekt är därför väldigt bra för att ta bort smuts som sitter lite hårdare. Bikarbonat är svagt basiskt och har ett hög pH-värde. Blanda med vatten och säg hej då till envisa beläggningar och tjuriga fläckar!

Rengör kakel: Blanda bikarbonat och vatten till en pasta. Ta en gammal tandborste och lägg blandningen på kaklet/kakelfogarna. Låt sedan verka i ungefär 15 minuter. När tiden har gått, gnugga fogarna med tandborsten. Skölj av och njut sedan av ditt rena kakel.

Tips! Skölj tandborsten lätt med lite vatten ifall pastan blir för torr.

Använd bikarbonat för att rengöra diskhon.Bikarbonat har en slipande effekt och är därför bra för att få bort tjuriga fläckar.

För fläckfri diskho/diskbänk: Torka först ytan ordentligt. Fukta sedan diskbänken/diskhon och strö över ett fint lager med bikarbonat. Det ska täcka hela ytan/botten. Låt verka en minut och använd en kökssvamp för att skrubba rent.

Rengör ugnen: Blanda bikarbonat och varmt vatten till en smet. Ta sedan på dig handskar och smörj insidan av ugnen med din blandning (tänk på att skydda golvet framför ugnen och att hålla köket väl ventilerat). Häll ättika i en flaska och spraya över den insmorda ugnen. När rengöringen pågår kommer det fräsa och bubbla då det bildas en kemisk reaktion. När blandningen har torkat tar du bort den med en fuktig trasa/svamp.

Lösa proppar: Häll 1 dl bikarbonat och 1 dl vinäger i vasken/handfatet. Låt verka i 5-10 minuter. När tiden har gått, skölj med vatten.

Rengör toalettstolen med vinäger och bikarbonat

Städa toalettstolen med bikarbonat och vinäger.Med bikarbonat och vinäger får du bort alla bakterier från toalettstolen.

På och i toalettstolen bildas snabbt bakterier. För att få bort dessa fungerar vitvinsvinäger/äppelcidervinäger tillsammans med bikarbonat lika effektivt som klassisk toalettrengöring!

För en ren toalettstol: Börja med att strö ut bikarbonat på alla delar i toaletten. Låt det verka en timme och blanda sedan vinäger med varmt vatten. Skrubba därefter toaletten med en borste medan du häller ned vinägerblandningen. När samtliga delar är skrubbade är det bara att spola. Använd sedan en del av vinägerblandningen för att rengöra utsidan av toaletten.

Om du vill ge toaletten en fräsch doft kan du blanda några droppar eterisk olja med en halv liter vatten. Låt denna blandning verka i toalettstolen över natten och vakna upp till en väldoftande toalett.

Tips! Vill du rensa bort fler kemikalier och dåliga ämnen från ditt hem? Läs då vår artikel 5 tips för ett giftfritt hem!

Till recepten

 
PURE Tea Tree EKO
 
Bikarbonat
 
Äppelcidervinäger
 
Opella Sprayhuvud
 
Glasflaska Klar

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Rörlighet med Frida Wirsén

Rörlighet med Frida Wirsén

Yogainstruktören och inspiratören Frida Wirséns bästa tips kring rörlighet.
 
Johanna Hector: Öka rörligheten med yoga

Johanna Hector: Öka rörligheten med yoga

Undvik stelhet, smärta och obehag med Johanna Hectors rörlighetsövningar.
 
Yinyoga

Yinyoga

Läs mer om Yinyoga och lär dig olika positioner med Frida Wirsén.
 
Hemmagjord granola med kokosolja

Hemmagjord granola med kokosolja

En crunchy granola med kokos, honung och nötter som gör varje frukost godare.
 
Så påverkas du av dina kostvanor

Så påverkas du av dina kostvanor

Här kan du läsa mer om hur du påverkas av dina kostvanor!
 
Så minimerar du energitjuvarna i din omgivning

Så minimerar du energitjuvarna i din omgivning

Vi listar några vanliga energitjuvar och vad du kan göra åt dem!