Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är en riktig hälsoprodukt när det kommer till matlagning, men vad många inte vet är att det även är en dunderprodukt för hud och hår. I den här artikeln får du tips och råd på hur du boostar ditt yttre med kokosfettets nyttiga ämnen.

  • Om kokosolja
  • Kokosolja för ansikte & kropp
  • Kokosolja för håret

Produkter med kokosolja

 
Urtekram Schampo
 
Naturlig tandkräm
 
Kokos Deodorant
 
Hand Cream

Kokosolja i glaburk med en en halv kokosnöt bredvid.

Om kokosolja

Kokosolja kommer från kokosnöten som består av ett vitt kött och en vit vätska som vi i vanligt tal kallar för kokosmjölk. Kokosfettet framställs genom att den feta frövitan inuti kokosnöten torkas och pressas. Ungefär 90 procent av kokosfettet består av mättat fett, ett påstående som får många att rygga tillbaka. Generellt sett är mättat fett sämre för hälsan, men kokosfett har en unik fettsyrasammansättning av medellånga fettsyror (MCT-fett) som gör det hälsosamt, trots det höga innehållet av mättade fettsyror. De medellånga fettsyrorna använder kroppen gärna som bränsle, vilket medför att de förbränns snarare än lagras som fett i kroppen. Dessa egenskaper har gjort att kokosolja blivit populärt bland personer som vill gå ner i vikt och förbränna fett.

Ungefär hälften av det mättade fettet i kokosoljan utgörs av en fettsyra som kallas laurinsyra. Denna fettsyra finns även i bröstmjölk där den bidrar till att skydda barnet mot bakterieinfektioner. Laurinsyran har nämligen antibakteriella egenskaper och i tarmen omvandlas fettsyran till en form som kallas monolaurin, vilken hjälper till att skydda mot både virus och bakterier. Även kaprylsyra är en fettsyra som ingår i kokosfett och denna har visats fungera bra mot svampinfektioner.

Utöver MCT-fetter, laurinsyra och kaprylsyra innehåller kokosfett även flera vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E, järn, zink och kalcium. Kokosoljan har tack vare sitt näringsinnehåll flera positiva hälsoeffekter och kan användas både inifrån och utifrån. Oljan kan användas på i stort sett hela kroppen för att behandla allt från nariga läppar och torra hälar till acne och mjäll. Nedan får du lära dig mer om oljans egenskaper för hud och hår. Vill du lära dig mer om kokosoljans effekter inuti kroppen och hur oljan kan användas i matlagning och bakning kan du läsa vår artikel om det här.

Kokosolja för ansikte & kropp

Den näringsrika kokosoljan har flera positiva effekter på huden. Som nämndes ovan har kokosoljan en antiinflammatorisk effekt och kan därför ha positiva effekter på tillstånd som eksem, psoriasis och dermatit. Kokosoljan kan också kännas skönt och verka lindrande på acnedrabbad hud och på samma sätt kan det vara positivt vid rosacea.

Den bakteriedödande effekten kan även utnyttjas för munhälsan. Kokosolja är nämligen bakteriedödande i munnen och hjälper till att motverka plack, karies och inflammation i tandköttet. Har man problem med det sistnämnda kan man med fördel massera in tandköttet med kokosolja.

Kokosolja i en glasskål, en tandborste tillsammans med en halv kokosnöt.

Kokosolja kan även användas som deodorant eftersom oljan har en förmåga att ta bort dålig lukt. Samtidigt som oljan verkar för att ta bort dålig lukt tillför den också huden näring och fukt, och du slipper kemikalier och uttorkande alkohol som många vanliga deodoranter innehåller.

Kokosolja

 
Virgin Kokosolja
 
Kokosolja neutral
 
Doftfri Kokosolja

Kaprylsyra är en av beståndsdelarna i kokosolja och har, som nämndes ovan, en förmåga att fungera bra mot svampinfektioner. Många upplever att kokosolja hjälper bra mot fotsvamp, och att smörja in fötterna med kokosolja hjälper även till att mjuka upp torra och spruckna hälar.

När det kommer till ansiktet kan kokosoljan vara användbar på flera sätt. För att inleda fungerar kokosoljan bra för att avlägsna makeup. Massera då in oljan i ansiktet och låt den verka någon minut innan du försiktigt sköljer av oljan med vatten. Oljan kan även användas som ansiktskräm eller för att göra en ansiktsmask. En ansiktsmask gör du enkelt genom att blanda lika delar kokosolja och havregryn, förslagsvis 3 msk av vardera. Massera in masken i ansiktet och låt den verka i ungefär 20 minuter innan du sköljer av den med ljummet vatten.

Att använda kokosolja som ansiktskräm är särskilt bra för personer med mogen hud eftersom oljan hjälper till att reparera bindväven. Många upplever att oljan kan minska små rynkor i ansiktet och dessutom är det många som tycker att oljan gör underverk för svullnader och påsar under ögonen.

Tittar man på övriga delar av kroppen ser man att oljan kan användas i stort sett till allting. Under sommarmånaderna kan oljan användas som aftersun och som medel för att lindra sveda och klåda från insektsbett. Det sägs också att kokosolja ska påskynda läkningsprocessen för blåmärken, så nästa gång du får ett blåmärke kan det vara något att testa. Vill man använda kokosoljan som aftersun kan man med fördel smörja in huden direkt efter dusch eller bad då oljan enkelt går in i huden. Kokosoljan kan naturligtvis användas som body lotion även under årets övriga månader.

Slutligen är oljan också användbar för att mjuka upp läppar, händer och nagelband. Under den kalla och torra vintern är oljan speciellt användbar eftersom huden då behöver mycket fukt och näring.

Kvinna använder kokosolja till sitt långa hår.

Kokosolja för håret

Kokosoljan kan också användas som hårvårdsprodukt, både som hårolja och som inpackning. En inpackning med kokosolja kan göras på olika sätt. Har man torrt, skadat eller frissigt hår kan man massera in flytande kokosolja i hårlängderna efter att man tvättat håret med schampo. När man masserat in oljan kan man sätta upp det i en knut och låta det verka i ungefär 5 minuter. Därefter är det bara att skölja ur oljan med vatten och låta håret torka som vanligt. Har man problem med mjäll eller löss kan man välja att massera in oljan i hårbotten och låta den verka i några minuter. Därefter kan man schamponera in håret som vanligt. Kokosoljan tränger djupt in i hårstråna och hjälper på så sätt till att motverka mjäll. Oljan hjälper som sagt också till att avlägsna både löss och lusägg på ett smidigt sätt.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt om superlivsmedlet kokosolja

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.
 
Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
 
Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Byt ut ditt vanliga socker mot ett näringsrikare kokossocker.
 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Ringblomma för hudvård

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 
Tea tree som hudvård

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 
Hemmagjord granola med kokosolja

Hemmagjord granola med kokosolja

En crunchy granola med kokos, honung och nötter som gör varje frukost godare.
 
Julens ischoklad med kokosolja

Julens ischoklad med kokosolja

Äntligen kan du göra den klassiska ischokladen mer nyttig med kokosolja!
 
Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja kan användas av både fet och mogen hud, Läs hur den används här!
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Hudvårdsguide för honom

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
 
Gör egen kroppsolja

Gör egen kroppsolja

Gör din egen kroppsolja som återfuktar och gör den spänstig istället för torr!
 
Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Läs mer om villka badrumsfavoriter från WISE Louise Hoffsten har hemma
 
Guide: Hudvård för normal hy

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
 
Allt om krämer

Allt om krämer

Kräm, lotion och salva - här får du veta allt om hudkrämer i olika former.