Kokosolja som hudvård

Kokosolja är en riktig hälsoprodukt när det kommer till matlagning, men vad många inte vet är att det även är en dunderprodukt för hud och hår. I den här artikeln får du tips och råd på hur du boostar ditt yttre med kokosfettets nyttiga ämnen.

  • Om kokosolja
  • Kokosolja för ansikte & kropp
  • Kokosolja för håret

Produkter med kokosolja

 
Urtekram Schampo
 
Hand Soap
 
Coconut Balsam
 
Hand Cream
 
Body Lotion

Två burkar kokosolja och en delad kokosnöt.

Om kokosolja

Kokosolja kommer från kokosnöten som består av ett vitt kött och en vit vätska som vi i vanligt tal kallar för kokosmjölk. Kokosfettet framställs genom att den feta frövitan inuti kokosnöten torkas och pressas. Ungefär 90 procent av kokosfettet består av mättat fett, ett påstående som får många att rygga tillbaka. Generellt sett är mättat fett sämre för hälsan, men kokosfett har en unik fettsyrasammansättning av medellånga fettsyror (MCT-fett) som gör det hälsosamt, trots det höga innehållet av mättade fettsyror. De medellånga fettsyrorna använder kroppen gärna som bränsle, vilket medför att de förbränns snarare än lagras som fett i kroppen. Dessa egenskaper har gjort att kokosolja blivit populärt bland personer som vill gå ner i vikt och förbränna fett.

Ungefär hälften av det mättade fettet i kokosoljan utgörs av en fettsyra som kallas laurinsyra. Denna fettsyra finns även i bröstmjölk där den bidrar till att skydda barnet mot bakterieinfektioner. Laurinsyran har nämligen antibakteriella egenskaper och i tarmen omvandlas fettsyran till en form som kallas monolaurin, vilken hjälper till att skydda mot både virus och bakterier. Även kaprylsyra är en fettsyra som ingår i kokosfett och denna har visats fungera bra mot svampinfektioner.

Utöver MCT-fetter, laurinsyra och kaprylsyra innehåller kokosfett även flera vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E, järn, zink och kalcium. Kokosoljan har tack vare sitt näringsinnehåll flera positiva hälsoeffekter och kan användas både inifrån och utifrån. Oljan kan användas på i stort sett hela kroppen för att behandla allt från nariga läppar och torra hälar till acne och mjäll. Nedan får du lära dig mer om oljans egenskaper för hud och hår. Vill du lära dig mer om kokosoljans effekter inuti kroppen och hur oljan kan användas i matlagning och bakning kan du läsa vår artikel om det här.

Kokosolja för ansikte & kropp

Den näringsrika kokosoljan har flera positiva effekter på huden. Som nämndes ovan har kokosoljan en antiinflammatorisk effekt och kan därför ha positiva effekter på tillstånd som eksem, psoriasis och dermatit. Kokosoljan kan också kännas skönt och verka lindrande på acnedrabbad hud och på samma sätt kan det vara positivt vid rosacea.

Den bakteriedödande effekten kan även utnyttjas för munhälsan. Kokosolja är nämligen bakteriedödande i munnen och hjälper till att motverka plack, karies och inflammation i tandköttet. Har man problem med det sistnämnda kan man med fördel massera in tandköttet med kokosolja.

Kokosolja kan även användas som deodorant eftersom oljan har en förmåga att ta bort dålig lukt. Samtidigt som oljan verkar för att ta bort dålig lukt tillför den också huden näring och fukt, och du slipper kemikalier och uttorkande alkohol som många vanliga deodoranter innehåller.

Kokosolja

 
Doftfri Kokosolja
 
Kokosolja
 
Kokosolja Neutral
 
Kokosolja

Kaprylsyra är en av beståndsdelarna i kokosolja och har, som nämndes ovan, en förmåga att fungera bra mot svampinfektioner. Många upplever att kokosolja hjälper bra mot fotsvamp, och att smörja in fötterna med kokosolja hjälper även till att mjuka upp torra och spruckna hälar.

En kokosnöt och en burk med kokosolja.

När det kommer till ansiktet kan kokosoljan vara användbar på flera sätt. För att inleda fungerar kokosoljan bra för att avlägsna makeup. Massera då in oljan i ansiktet och låt den verka någon minut innan du försiktigt sköljer av oljan med vatten. Oljan kan även användas som ansiktskräm eller för att göra en ansiktsmask. En ansiktsmask gör du enkelt genom att blanda lika delar kokosolja och havregryn, förslagsvis 3 msk av vardera. Massera in masken i ansiktet och låt den verka i ungefär 20 minuter innan du sköljer av den med ljummet vatten.

Att använda kokosolja som ansiktskräm är särskilt bra för personer med mogen hud eftersom oljan hjälper till att reparera bindväven. Många upplever att oljan kan minska små rynkor i ansiktet och dessutom är det många som tycker att oljan gör underverk för svullnader och påsar under ögonen.

Tittar man på övriga delar av kroppen ser man att oljan kan användas i stort sett till allting. Under sommarmånaderna kan oljan användas som aftersun och som medel för att lindra sveda och klåda från insektsbett. Det sägs också att kokosolja ska påskynda läkningsprocessen för blåmärken, så nästa gång du får ett blåmärke kan det vara något att testa. Vill man använda kokosoljan som aftersun kan man med fördel smörja in huden direkt efter dusch eller bad då oljan enkelt går in i huden. Kokosoljan kan naturligtvis användas som body lotion även under årets övriga månader.

Slutligen är oljan också användbar för att mjuka upp läppar, händer och nagelband. Under den kalla och torra vintern är oljan speciellt användbar eftersom huden då behöver mycket fukt och näring.

Kokosolja för håret

Kokosoljan kan också användas som hårvårdsprodukt, både som hårolja och som inpackning. En inpackning med kokosolja kan göras på olika sätt. Har man torrt, skadat eller frissigt hår kan man massera in flytande kokosolja i hårlängderna efter att man tvättat håret med schampo. När man masserat in oljan kan man sätta upp det i en knut och låta det verka i ungefär 5 minuter. Därefter är det bara att skölja ur oljan med vatten och låta håret torka som vanligt. Har man problem med mjäll eller löss kan man välja att massera in oljan i hårbotten och låta den verka i några minuter. Därefter kan man schamponera in håret som vanligt. Kokosoljan tränger djupt in i hårstråna och hjälper på så sätt till att motverka mjäll. Oljan hjälper som sagt också till att avlägsna både löss och lusägg på ett smidigt sätt.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Julens ischoklad med kokosolja

Äntligen kan du göra den klassiska ischokladen mer nyttig med kokosolja!
 

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.
 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Guide: hudvård för mogen hud

Varför får vi rynkor och slappare hud när vi blir äldre? Svaren hittar du här.
 

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
Visa fler