Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Hårvård för fett hår

Du tvättade håret igår men spegelbilden ger intryck av att det var minst en vecka sedan sist. Att ha fett hår kan vara både jobbigt och kännas ofräscht. Men det finns knep att ta till och med rätt produkter och en genomtänkt hårvårdsrutin kan du råda bot på dina hårproblem.

  • Orsaker
  • Rengöring & behandling

Problem med fett hår. Det finns flera olika saker du kan göra för att motverka fett hår.

Orsaker

Fett hår kommer inifrån, det orsakas nämligen av en överproduktion av talg i hårbottnen. Håret och hårbottnen behöver fett och det är talgkörtlarnas uppgift att utsöndra detta fett, som även kallas för sebum. Fett är nödvändigt eftersom det lägger sig som en skyddande hinna runt hårstrået, men ibland sker en överproduktion av sebum och detta märker vi i form av att håret ser fett ut. På många sätt kan fett hår liknas med fet hy, som också orsakas av en överproduktion av talg.

Det kan finnas flera underliggande orsaker till att talgproduktionen ökar. För vissa är det genetiska faktorer som ligger bakom, medan det för andra har med felaktiga hårvårdsrutiner att göra. De individuella variationerna kan med andra ord vara stora och man kan behöva prova sig fram många gånger innan man förstår vad de egna orsakerna är.

Under vissa skeden i livet förändras hormonproduktionen, det kan vara under puberteten, i samband med graviditet eller under perioder med mycket stress. En ökad hormonproduktion kan i vissa fall orsaka fett hår och i sådana fall är det troligtvis en övergående fas. På samma sätt kan vissa mediciner orsaka fett hår. Detta gäller speciellt mediciner för behandling av endokrina (hormonella) sjukdomar, eftersom de ofta utgörs av hormonpreparat.

Det finns också ytliga orsaker till fett hår, bland annat att håret behandlas med fel typ av hudvårdsprodukter, att håret tvättas för ofta, att håret inte sköljs ur ordentligt efter tvätt eller att man använder sig av fel sorts balsam.

Kvinna med fett hår.Det finns många orsaker bakom fett hår.

Rengöring och behandling

Det finns en uppsjö av produkter ämnade för fett hår. Men för att hitta rätt produkt behöver man först förstå hur hudens talgproduktion fungerar och därefter hur de aktiva ingredienserna i olika hårvårdsprodukter fungerar.

Har man fett hår är ofta den första tanken som far genom huvudet att använda uttorkande produkter för att få bort överproduktionen av fett. Många går därför och köper fettlösande schampon, balsam och inpackningar. Dessa produkter innehåller ofta så kallade tensider - ämnen som liknar grodyngel och har ett huvud och en svans. Huvudet är vattenlösligt, medan svansen är fettlöslig. Smuts består generellt sett av fett i någon form och tensiderna hjälper till att lösa upp denna smuts genom att köra in sina svansar i det och därefter transportera bort det så att det kan sköljas bort med vatten. Denna egenskap har gjort att tensider blivit en populär ingrediens i bland annat schampon och balsam, men även i tvättmedel. En av de vanligast förekommande tensiderna är natrium lauryl sulfat (sodium lauryl sulfate eller SLS) som är mycket vanligt i både hud- och hårvårdsprodukter.

Problemet med fettlösande produkter och ämnen som tensider och SLS är att de inte bara löser upp fettet som finns i smuts, utan även det fett som talgkörtlarna producerar i syfte att skydda håret. Detta leder då ofta till att huden svarar med att producera mer talg och efter några veckor är håret ofta åter fett.

På samma sätt är även hårvårdsprodukter som innehåller mineraloljor och silikoner ett problem eftersom dessa har liknande effekt på håret. Mineralolja är en restprodukt av petroleum (råolja) och tillför varken hud eller hår fukt på djupet. Istället lägger sig oljorna som en hinna på håret och denna hinna är sedan mycket enkel att tvätta bort. Detta stör dock hudens egen produktion av fett och detta är inte fördelaktigt om man har problem med fett hår. Resultatet blir nämligen att det produceras mer talg för att skydda håret, vilket gör att håret då blir ännu mer fett. Silikonämnen fungerar på samma sätt som mineraloljor och man bör i största möjliga mån undvika produkter som innehåller dessa ämnen.  

Hur ska man då göra för att bli av med fett hår? Det första man behöver göra är att se över sin rengöringsrutin. Oavsett vilken hårtyp man har bör man inte tvätta håret för ofta, ett par gånger i veckan räcker. Man bör även undvika att tvätta håret med hett vatten, utan istället använda ljummet vatten. Hög värme har nämligen en uttorkande effekt och kan därför resultera i ökad talgproduktion som ett sätt för huden att kompensera för fuktförlusten. Precis som man bör undvika alltför varmt vatten bör man också undvika att använda stylingverktyg på för hög värme.

När man tvättar håret bör man vara noga med att fördela schampot jämnt i håret och hårbottnen och låta det verka ett par minuter innan man sköljer ur håret. Vissa upplever att håret blir bättre utan balsam, medan andra tycker att balsam bara förvärrar problemet. Här får man prova sig fram för att hitta vad som passar en själv bäst. När det gäller produkter är det en fördel att välja sådana som inte innehåller några syntetiska ämnen, utan istället satsa på produkter som innehåller ekologiska och/eller naturliga ingredienser. Värt att veta är att det finns flera olika örter som kan ha positiva effekter på fett hår. Du kan läsa mer om dem nedan. Ett annat tips är att undvika produkter som ska ge håret extra glans, eftersom dessa kan göra att håret ser mer fett ut.

Hårvård för fett hår

 
Rosemary Conditioner
 
Rosemary Shampoo

När man byter ut sina gamla hårvårdsprodukter är det viktigt att komma ihåg att det kan ta upp mot tio tvättar innan man märker skillnad på håret. Det är inte heller ovanligt att håret blir extra fett de första tvättarna, men detta är övergående. Man bör också komma ihåg att byta ut samtliga hårvårdsprodukter - allt från schampo till stylingprodukter till naturliga alternativ. Att byta ut schampot men behålla de syntetiska stylingprodukterna kommer inte ge någon effekt eftersom tillförseln av syntetiska ämnen till håret kommer att fortsätta.

En produkt som kan vara oumbärlig att ha i badrumsskåpet är torrschampo. Ett torrschampo mattar ner håret och förlänger tiden du kan gå utan att tvätta håret. Det finns flera torrschampon som är helt naturliga och genom att applicera lite puder i hårbottnen kan du snabbt trolla bort den feta känslan. Ett hett tips som kan rädda även den värsta av hårdagar!

Örter för fett hår

Det finns vissa örter som sägs vara speciellt effektiva för att behandla fett hår, exempelvis rosmarin, lavendel, trollhassel och mynta. Flera hårvårdsproducenter har tagit fasta på detta och tagit fram produkter innehållande dessa örter.

Rosmarin är kanske den ört som är mest känd för sina positiva effekter på fett hår, vilket beror på att det har en sammandragande effekt på huden. Även tea tree har en positiv effekt på fett hår då det hjälper till att avlägsna överskott av olja och fett från håret.

Vissa använder sig också av rasullera för att göra en hårinpackning. Att använda lera som rengöringsprodukt kan låta paradoxalt, men faktum är att leran använts i hundratals år för just rengöring. Leran har nämligen en förmåga att absorbera fett och därmed även smuts, vilket gör att det går alldeles utmärkt att använda som rengöringsprodukt, speciellt för hår som har en tendens att bli fett.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Träna för fettförbränning

Träna för fettförbränning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
 
Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
 
Fett för träning

Fett för träning

Hur ska du som tränar tänka kring intaget av fett?
 
Kokosolja som hudvård

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 
Olga Rönnberg: Lyckas med fettförbränningen

Olga Rönnberg: Lyckas med fettförbränningen

Olga Rönnberg från Mammafitness tipsar om effektiv fettförbränningsträning.
 
Hur kan jag öka och mäta min fettförbränning?

Hur kan jag öka och mäta min fettförbränning?

Ewa Meurk guidar oss mot ökad fettförbränning och förbättrad metabol hälsa.
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Allt om superlivsmedlet kokosolja

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.
 
Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Vilken är egentligen den bästa kosten för vår hjärna?
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Hud- och hårvård efter träningspasset

Hud- och hårvård efter träningspasset

Hår- och hudproblem i samband med träning? Vi ger dig tips för att slippa dem.
 
Macadamia

Macadamia

Macadamianötter kan användas både i matlagning och som hudvårdsprodukt.
 
Gör ditt eget torrschampo

Gör ditt eget torrschampo

Gör ditt eget torrschampo med enkla ingredienser.
 
Därför mäter fler och fler sin fettförbränning

Därför mäter fler och fler sin fettförbränning

Läs mer om utandningsmätaren Acetrack
 
MCT

MCT

MCT-fett ger snabb energi istället för att lagras i fettväven.
 
När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
 
Ketodieten

Ketodieten

Ketodieten är en populär lågkolhydratdiet med fokus på naturliga fetter.
 
Därför är chiafrön nyttiga

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
 
GI-metoden med tabell

GI-metoden med tabell

Livsmedelstabell över GI-värden.