Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Chaga

Chaga, även känt som sprängticka, är en svamp som kommer från stammen på björkar, där den gror sig mycket näringsrik. Chagapulver används idag inom hälsokosten som näringskälla och är uppskattad för sitt näringsrika innehåll och är en riktig superkälla till flera vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom smakar en kopp chagate riktigt gott med undertoner av vanilj.

  • Vad är chaga?
  • Chagapulver som hälsokost
  • Biverkningar av chagate

Köp Chaga

 
Chaga
 
Terranova Chaga
 
Chaga
 
Mushroom Synergy

Vad är chaga och hur får vi det?

Ordet chaga kommer från det ryska ordet för svamp, och det är precis vad chagan är för något. I Sverige känner vi till den som sprängticka (Inonotus obliquus), och det är den svarta svampen som ibland drabbar björkstammar. Sprängtickan fungerar som en parasit på björken där den fäster i stammens sprickor och sprider sig långsamt inifrån och ut under flera år, mellan 15 och 30 år kan en björk leva med sprängticka på sig. Sprängtickan samlar upp all näring från björken och frodas på trädets bekostnad, vilket också är anledningen till att chaga är så näringsrikt som det är. Chagasvamp ska dock inte blandas ihop med falsk sprängticka, som är andra utväxter på björkarna. Björkar är vanligtvis relativt knöliga med deformationer längs stammen utan att för den delen ha drabbats av svamp. Äkta sprängticka är svart i färgen och ser ut som en bullig utbuktning.

En glaskopp med chagate, och en bit av björkstam bakom.

Det är bara ett fåtal björkar som lever med sprängticka, cirka 1 av 5000 björkar, så det är en riktig eftertraktad råvara. Den chaga som finns på hälsokostmarknaden hämtas till största del från finska och kanadensiska björkar, där marken är extra rik på mineraler som chagan kan dra åt sig. Chaga säljs som chagapulver som fått torka och används till chagate och som bas i smoothies, idag finns det chagapulver av hög kvalité till överkomligt pris. Du kan även på egen hand ge dig ut och skrapa bort chaga från björkar i naturen med hjälp av en kniv. Det bästa är att plocka svampen medan trädet gått i vinteride, eftersom svampen innehåller stor andel vatten under sommarhalvåret. Lämna alltid en bit av svampen kvar på stammen för att inte riskera att förstöra trädet och så att svampen kan växa ut igen. Tänk även på att alltid höra med markägaren och få dess godkännande om att skrapa bort lite chaga från träden.

Chaga som hälsokost

Chagan har under lång tid använts som naturmedel mot diverse åkommor, och redan urindianerna i Nordamerika ansåg råvaran vara helig. Den har använts både i förebyggande och lindrande syfte, och anses besitta antiinflammatoriska egenskaper. Chagan idag används vanligen av personer som vill tillföra extra näring med vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att bibehålla ett normalt immunsystem, samt i samband med detox och renande kurer. Anhängare som fastnat för chagans egenskaper anser att chaga är överlägsen andra svampar som används inom hälsokost, såsom reishi, shiitake och maitake.

Även om chagans påstådda effekter idag inte har någon vetenskaplig grund att stå på, kan man konstatera att den har ett komplext innehåll av näringsämnen; vitaminer, mineraler, betaglukan, steroler och fytonäringsämnen med mera har identifierats i chaga. Fytonäringsämnen fungerar som antioxidanter som neutraliserar fria radikaler i kroppen. Denna egenskap brukar mätas i ORAC (Oxygen Absorbance Capacity), och ju högre värde desto starkare är ämnet. Chagan har analyserats till ett ORAC-värde på i genomsnitt 100 000, vilket är att jämföra med andra superlivsmedel såsom blåbär med 9000 eller kakao med 30 000.

Vill du testa chaga är det enklaste sättet att brygga chagate. Låt chagapulver dra i hett vatten till brygden har fått en gyllenbrun färg. Smaken liknar vanligt svart te med en naturlig sötma och toner av vanilj. Det finns många spännande recept med chaga och chagate som du kan testa. Prova att blanda i lite kakaopulver i din kopp chagate för att få en touch av chokladsmak. Ett annat populärt recept är chaga chailatte, som är kryddat med lite kanel och muskot tillsammans med en klick honung och en skvätt mandelmjölk. Ett annat tips är att göra avkok på chagan och använda som en näringsrik bas till smoothies.

Är chaga farligt?

Det finns idag inga kända biverkningar för chaga, men som med alla verksamma medel bör man aldrig överdosera det och vara försiktig vid graviditet, amning och om man äter receptbelagda medel.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

  Chaga chailatte

Chaga chailatte

Brygg en härlig kopp chailatte, baserat på chaga!
  Chagate choklad

Chagate choklad

Brygg en härlig kopp chagate, med smak av ljuvlig choklad!
  Björkaska

Björkaska

Björkaska är kraftigt basiskt och rikt på mineraler och antioxidanter.
  Björksocker

Björksocker

Björksocker, xylitol, är lika sött som socker men med färre kalorier.
  Vegansk senapssill med aubergine

Vegansk senapssill med aubergine

En vegansk variant på senapssill som lagas med aubergine och klassisk 1-2-3-lag.
  Därför ska du äta antioxidanter

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
  Så fungerar rödbetsjuice

Så fungerar rödbetsjuice

Rödbetor är fulla av nitrater med gynnsam effekt på idrottaren.
  Vegansk matjessill

Vegansk matjessill

En vegansk variant på klassisk matjessill, här med tofu eller aubergine.
  Ge kroppen semester med detox

Ge kroppen semester med detox

En detoxkur är perfekt när du vill rensa ut slaggprodukter.