Vitamin B6, pyridoxin

Vitamin B6, som också kallas pyridoxin, används ofta som tillskott i olika former. Den spelar främst en roll för våra nerver, hormonbalans och ämnesomsättning.

  • Vad är vitamin B6?
  • Tillskott av B6
  • Var finns det naturligt?

Vad är vitamin B6?

Vitamin B6 hör till de vattenlösliga B-vitaminerna och är viktigt som komponent i vår nervsignalering och ämnesomsättning. Dessutom medverkar det i regleringen av hormonerna och upprätthåller balansen mellan dem. Dagsrekommendationen för B6 är runt 1,4 mg, och det når de flesta upp till. Eftersom det mesta av maten vi äter innehåller vitamin B6, är det svårt att lida brist på det. Ett för lågt intag kan dock visa sig genom en försämrad hudkvalitet som mjäll, akne och eksem.

Sovande tjej i skön säng

Tillskott av B6

Vitamin B6 finns i multivitaminer och B-komplex. Dessutom ingår det i produkter som ZMA, där de kan bidra till hormonreglering och sömnpåverkan. ZMA är ett tillskott som generellt är poplärt främst hos idrottare, och många som har testat ett extra tillskott upplever att det har en positiv inverkan på sömnen.

Tillskott med vitamin B6

1 av

Biverkningar

Inga, det kan inte lagras i kroppen.

Var finns det naturligt?

B6 finns i riklig mängd i kött, grönsaker, nötter och fullkornsprodukter, men det förekommer i små mängder i nästan all mat vi äter.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost