
Healthwell Jod Kelp 200
- Energiomsättning
- Veganskt
Andra alternativ
- Produktbeskrivning
- Näringsinnehåll
- (34) Recensioner
- Leverans & betalning
Jod från kelp
Jod Kelp har bytt namn till Jod Kelp 200 - nytt namn, samma kvalitativa innehåll! En förbättring för att förtydliga att produkten innehåller 200 µg per dosering.
Jod Kelp 200 från Healthwell innehåller naturligt jod från kelpalg. Jod Kelp 200 innehåller 200 mikrogram jod per dosering, och täcker det dagliga behovet av jod - en tablett räcker. Jod Kelp 200 är ett naturligt jodtillskott och innehåller enbart ren kelp med jod i vegetabiliska kelptabletter. Jodtabletterna är sammansatta med naturliga ämnen med cellulosa, silica och kokosolja, som tillverkas genom en skonsam kallpressning, och kan ätas av veganer.
Rekommenderad dosering är en tablett dagligen tillsammans med måltid, som sköljs ned med vatten. Använd Jod Kelp 200 som komplement till kosten för att säkerställa ett tillräckligt intag av detta mineral. För dig som äter en mycket kalorifattig kost under en längre tid, utesluter animaliska livsmedel eller inte äter jodberikat bordssalt kan kelpjod vara värdefullt. Även gravida kan efter rådgivning hos barnmorska rekommenderas ett jodtillskott, då gravida har ett något högre jodbehov.
- Jodtillskott från kelpalg
- Naturligt jodtillskott
- Jod bidrar till sköldkörtelns normala funktion
- Jod bidrar till en normal energiomsättning
- Svensktillverkad
- Vegan friendly
Vad är jod bra för?
Jod har många funktioner i kroppen, där den främsta sammankopplas med sköldkörtelfunktionen. Jod bidrar till sköldkörtelns normala funktion och är en del av det färdiga sköldkörtelhormonet. Jod bidrar även till en normal energiomsättning, till nervsystemets normala funktion samt till bibehållandet av en normal hudkvalité. Kroppen innehåller ungefär 20 till 50 milligram jod, där den största delen återfinns i sköldkörteln och i musklerna, och en liten del i huden och skelettet
Rekommenderat dagligt intag av jod är enligt Livsmedelsverket 150 mikrogram. Kroppen har inget sätt att lagra eller återuppta jod, utan kontinuerlig tillförsel av jod via kosten är nödvändig. Gravida rekommenderas ett något högre intag, eftersom jod bidrar till tillväxt och normal utveckling hos barn, med ett maxintag på 250 mikrogram per dag.
Sköldkörtelns funktion
Sköldkörteln kallas även tyroidea och hjälper till att reglera ämnesomsättningen i kroppen. Sköldkörteln bildar nämligen hormonerna T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin).Sköldkörteln kräver närvaro av jod för att kunna producera hormon. T4 bildas från aminosyran tyrosin, som omvandlas till tyroxin med hjälp av jod. T3 består till viss del av jod med tre jodatomer. Dessa sköldkörtelhormon ger en indikator till kroppen på hur mycket sköldkörteln producerar, så att de ska ligga på en balanserad nivå. En hög halt tyroideahormon innebär en överproduktion av sköldkörtelhormon och medför att kroppen går på högvarv (hypertyreos), medan en låg halt tyroideahormon innebär en underproduktion av sköldkörtelhormon och medför att ämnesomsättningen stannar av och kroppen går på sparlåga (hypotyreos). Du kan inte förhindra att symptom uppstår, annat än att äta en genomgående jodrik kost.
Tips! Läs mer om jod i vår artikel.
Jod i mat
Jod ingår naturligt i alger, bland annat i kelp, och förekommer även i fisk, skaldjur och mjölkprodukter. Vår främsta källa till jod idag är joderat bordssalt, och därför är det att rekommendera att välja salt som är berikat med jod. Tidigare innehöll våra odlingsjordar mer jod och därmed även våra vanliga livsmedel. Tyvärr är odlingsjordarna idag urlakade och jodfattiga, och därför är det viktigt att se till att få i sig tillräckligt med jod på annat håll.
Kelp är en alg som är naturligt rik på jod.
Kan vi få för mycket jod?
Ett normalt intag av jod medför inga biverkningar, men ett överdrivet intag kan medföra rubbningar i hormonproduktionen. Det är dock vanligare att man har svårt att få i sig tillräckligt med jod. Den som lever på kaloriunderskott under en lång tid, utesluter animaliska produkter eller inte äter berikat bordssalt löper störst risk att få i sig för låga nivåer och behöver få i sig extra jod från andra källor. Alltför låga nivåer av jod kan medföra en reducerad hormonproduktion vilket i sin tur medför att ämnesomsättningen bromsas (hypotyreos).
Vad är kelp bra för?
Algen kelp är mest känd som en av de säkraste källorna till jod, och det är också dess största användningsområde. Det finns även maträtter där kelp används som god ingrediens i nudelrätter, sallad eller i buljong. Kelp kallas även kombu när den säljs i livsmedelsbutiker.
Kelp är en brunalg som är mycket stor till ytan och växer i havsvatten runt om i världen, där de bildar stora undervattensskogar av alger. Kelp växer i klara och grunda vatten längs kusterna, och kan bli tiotals meter höga, upp till runt 80 meter, och kan leva i över tio år. Sjögräset skördas och tillåts torka långsamt för att sedan pulvriseras till kelppulver och användas i livsmedel och kosttillskott. Kelp är precis som många andra alger en rik källa till många vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kelp innehåller förutom jod även vitamin K2 och selen. I kosttillskott är det främst dess innehåll av jod man vill åt.
Vegetarian Friendly
Symbolen Vegetarian Friendly indikerar att produktens innehåll är växtbaserat. Produkten är även lämplig för veganer.
