Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Ekologiska städmedel

Efter en kemikalieboom under 1900-talet går våra städprodukter alltmer till miljövänliga alternativ, bättre för både människa och miljö. Vi tipsar om hur du kan kemikaliebanta din vardag, samt tips och trix från husmor.

Varför är miljövänliga rengöringsmedel bra?

Vissa kemikalier i städprodukter har visat sig ha negativa effekter på oss människor, för att inte tala om den miljöpåverkan som blir på djur och natur när vi sköljer ner det i våra avlopp. I miljövänliga rengöringsmedel har man reducerat farliga kemikalier ur produkterna och istället valt naturliga alternativ som ger en effektiv rengöring men som är skonsammare mot människa och miljö. Det kan finnas många orsaker till varför man vill välja miljömärkta städartiklar.

Vår egen och våra barns hälsa är för många prio ett när det kommer till att välja bort kemiska produkter. Kemikalier som visat sig vara hormonstörande, cancerframkallande eller allergiframkallande tillåts inte i produkter med miljöcertifikat.

Miljöpåverkan för djur och natur följer tätt efter som orsak till varför du bör byta ut kemiska rengöringsprodukter mot miljövänliga alternativ. Ekologiska och miljömärkta produkter följer hårda krav när det kommer till att vara nedbrytbara för miljön och inte lämna giftpåverkan hos vattenmiljön. Dessutom ställs det krav på att även förpackningarna ska vara återvinningsbara och produceras på ett mer hållbart sätt.

Ekonomi är en annan aspekt på det hela. Många av oss köper faktiskt onödigt många städprodukter för olika ändamål, när du kan använda samma typ av rengöringsmedel för flera ytor. Såpa kan exempelvis användas till både golv och diskbänk, och om du vill göra egna recept med ättika och bikarbonat så fungerar det för många ytor och är mycket billigare. Miljövänliga städmedel har även krav på sig att vara dryga, för att mindre medel ska gå åt och på så vis vara en mindre belastning för miljön både då det gäller att spola ner det i avloppet och vid tillverkningen.

Tips! Koka din disktrasa med lite diskmedel några minuter, eller tvätta i maskin för att förlänga livet på den, så minskar du förbrukningen av disktrasor.

Gör hemmagjorda rengöringsmedel

Traditionella husmorsknep är fortfarande högaktuella för dig som vill städa miljövänligt. Vill du tvätta och städa utan klassiska städprodukter bör du se till att införskaffa ättika och bikarbonat. Även såpa är ett bra alternativ för miljön, som kan användas till mer än bara golvrengöring. En väldoftande eterisk olja kan också vara lämplig om du vill ha en härlig doft utan parfym.

Såpa kan användas till allt från våttorkning av golv och diskbänk, till rengöring av ugn, spis och fastbrända kastruller. En liten klick räcker för ett skinande resultat och en fräsch doft i hemmet.

Ättika och bikarbonat i kombination är utmärkt för att göra rent i avloppet, ingrodd smuts i köket, i badrummet och som sköljmedel för tvätten. Var dock försiktig med ättika på glansiga ytor, eftersom det är en syra, och undvik bikarbonat på ytor som lätt blir repiga. Testa på en liten yta först om du är osäker.

  • Avloppsrengöring: Häll i 1-2 dl bikarbonat och lika mycket salt i avloppet. Fyll därefter på med lika mycket ättika. Låt verka 10-15 minuter och skölj sedan ner kokande vatten.
  • Sköljmedel i tvättmaskinen: Värm 3 dl ättika med 0,5 dl vatten. Blanda sedan i 0,5 dl bikarbonat och eventuellt 5-10 droppar eterisk olja för god doft. Se vårt recept på hur du gör ditt eget sköljmedel.
  • Fönsterputs: Blanda ättika och vatten (1 msk ättika per liter vatten) i en sprayflaska och spraya på fönster.
  • Fastbränd mat på spis och i kastrull: Häll lite bikarbonat på och låt fräsa en stund, torka bort.
  • Badrumsväggar och badkar: Spraya ättika och låt verka efter bad och dusch.

Thieves Oil är en klassisk oljeblandning av olika eteriska oljor som har antibakteriella och antiseptiska egenskaper. Utblandad med vatten kan denna oljeblandning kan användas som ett naturligt rengöringsmedel för olika ytor i hemmet. Du kan också använda den i tvättmaskinen för rena och väldoftande kläder. Läs om hur du gör din egen thieves oil.

Naturliga städprodukter

 
Linoljesåpa Doft
 
Linoljesåpa Original
 
Galltvål Flytande
 
Galltvål Fast
 
Bikarbonat
 
Diskborste

Miljömärkningar för miljövänligt städ

Om du hellre inhandlar färdiga städprodukter, kan du kika efter miljömärkningar som en hint för vilka produkter som är mest skonsamma.

Symboler för miljömärkning.

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens märkning för olika produktkategorier, däribland miljövänligt rengöringsmedel och tvättmedel. För att få denna märkning på sina produkter måste ett gäng kriterier vara uppfyllda. Exempelvis tillåts inte hormonstörande ämnen, ämnen som kan vara cancerframkallande eller som kan orsaka fortplantningsskador. Konserveringsmedel som kan verka allergiframkallande, exempelvis BIT och MIT är inte tillåtna. Barnprodukter ska också vara oparfymerade för att minska risken för allergi. Även fosfor, som bidrar till övergödning, är bannlyst.

Svanen är en välkänd märkning där man bland annat tar hänsyn till att städprodukterna ska vara nedbrytbara i naturen med låg ekotoxicitet, strikta krav på hälsoskadliga kemikalier såsom parfym och konserveringsmedel. Dessutom ska förpackningarna uppfylla krav på material och produktion ska ta hänsyn till miljön, samt att rengöringsprodukterna ska vara dryga - med hög effektivitet på så liten mängd som möjligt.

EU Ecolabel, även kallad EU-blomman, är EUs miljömärkning. Det är det statliga bolaget Miljömärkning Sverige AB som ansvarar för både denna märkning och för Svanen, och kontrollerar att kriterierna är uppfyllda för olika produkter.

Kom ihåg! Alla bakterier är inte dåliga - utan rentav nödvändiga för vår hälsa. Använd därför inte för mycket bakteriedödande medel i din vardag.

Miljövänliga städartiklar

 
Toalettrengöring
 
Glasrengöring

Referenser: Naturskyddsföreningen, Miljömärkning Sverige

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Ekologiska livsmedel

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
 
Våra märkningar och certifieringar

Våra märkningar och certifieringar

Här kan du läsa om olika märkningar och vad de står för.
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
 
5 tips för ett giftfritt hem

5 tips för ett giftfritt hem

Här får du tips på hur du med enkla medel kan få ett mer giftfritt hem!
 
Rengör hemmet med såpa

Rengör hemmet med såpa

Städa miljövänligt och effektivt med såpa.
 
Neemolja för växter

Neemolja för växter

Spraya dina växter med neemolja och bli kvitt ohyra på ett miljövänligt sätt.
 
Fermenterad mat

Fermenterad mat

Vad menas med fermenterade livsmedel, och varför anses de vara så nyttiga?
 
Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 
Honungens hälsoeffekter

Honungens hälsoeffekter

Lär dig mer om honung och dess hälsoeffekter.
 
Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Läs mer om villka badrumsfavoriter från WISE Louise Hoffsten har hemma
 
Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
 
Vad är vitamin B12 bra för?

Vad är vitamin B12 bra för?

Vitamin B12 finns i animaliska produkter och behövs för blodbildningen.
 
Bikarbonat - mirakelprodukten för hem och hälsa

Bikarbonat - mirakelprodukten för hem och hälsa

Visste du att bikarbonat kan användas till mer än matlagning och bakning?
 
Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
 
Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget återfuktande ansiktsvatten med ekologiska ingredienser.
 
Paleodieten

Paleodieten

Paleo grundar sig på stenålderskost och tar hänsyn till livsmedelskvalité.
 
Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Kläderna vi har på oss kan påverka vår hälsa. Läs mer om hur.
 
Ge kroppen semester med detox

Ge kroppen semester med detox

En detoxkur är perfekt när du vill rensa ut slaggprodukter.
 
Allt om krämer

Allt om krämer

Kräm, lotion och salva - här får du veta allt om hudkrämer i olika former.