Chlorella

- naturens egen hälsobomb

Chlorella är en encellig, grön alg och kallas ibland för naturens egen hälsobomb eftersom den innehåller stora mängder protein, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Speciellt populär är den bland vegetarianer och som produkt i samband med detox och andra renande kurer.

  • Vad är chlorella?
  • Chlorellans nyttiga egenskaper
  • Användning och tillskott

Tillskott med chlorella

 
Chlorella
 
Chlorella EKO
 
Chlorella EKO
 
Chlorellapulver

Vad är chlorella?

Chlorella är en grön mikroalg som lever i sötvatten runt om i hela världen. Algen består endast av en cell och förökar sig snabbt och enkelt genom delning, förutsatt att den får tillgång till koldioxid, vatten, solljus och mineraler. Den gröna färgen kommer från algens höga innehåll av klorofyll, det gröna färgämne som färgar växter gröna. Chlorella betyder liten och grön, vilket alltså är en utmärkt beskrivning av algens utseende.

Skål med chlorellapulver.

Idag finns speciella dammar där chlorellan odlas. När algerna skördats torkas de snabbt för att näringen ska bevaras och därefter mals algerna till pulver. Algerna måste nämligen malas eftersom de har olösliga cellväggar som våra tarmar inte klarar av att bryta ner. För att vi ska kunna tillgodogöra oss chlorellans innehåll måste algerna alltså malas så att cellväggarna förstörs.

Chlorellans nyttiga egenskaper

Chlorella har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren eftersom det innehåller oerhört många näringsämnen som våra kroppar behöver. Som du kunde läsa om ovan innehåller algen även stora mängder klorofyll. Klorofyll är rikt på antioxidanter som i koppen hjälper till att skydda oss mot fria radikaler - ämnen som attackerar och förstör våra cellers väggar och får dem att åldras i förtid.

Chlorella innehåller även rikligt med vitaminer och mineraler och då främst vitamin E, järn, fosfor, jod och magnesium. Dessutom innehåller chlorellan rikligt med vitamin B2, B6 och B12. Vitamin E är en viktig antioxidant i kroppen och förhindrar bland annat att fleromättade fettsyror härsknar. Järn är tillsammans med B-vitaminerna viktiga för en välfungerande blodbildning medan magnesium behövs för våra muskler och jod behövs för att sköldkörteln ska kunna producera viktiga hormoner.

För vegetarianer

Den encelliga algens innehåll utgörs av 60 % protein, där alla de för människan essentiella aminosyrorna finns representerade. Detta gör chlorellan unik bland växter eftersom de sällan innehåller hela spektrumet av essentiella aminosyror. Chlorella är därför ett bra komplement till den vanliga kosten, speciellt för vegetarianer och veganer som enbart förlitar sig på vegetabiliska proteinkällor.

Även det höga innehållet av vitamin B12, järn och omega-3-fettsyror gör att chlorellan lämpar sig som tillskott för vegetarianer. Vitamin B12 finns annars uteslutande i animaliska livsmedel och i dagsläget är chlorellaalgen den främsta vegetabiliska källan till detta vitamin som man vet om. Även järn och omega-3 kan vara svårt att få i sig i tillräckliga mängder när man äter en växtbaserad kost och här kan chlorellan alltså vara ett bra alternativ.

Grön smoothie med chlorella.

Användning och tillskott

Chlorellapulver kan användas i olika hälsodrycker som juicer och smoothies, men kan även blandas i olika typer av bakverk och maträtter. Prova till exempel att blanda lite chlorella i din pannkaksmet eller tillsätt det i bröd eller rawfood-bollar.

Chlorella finns även som tabletter och i kapselform för dig som föredrar denna typ av tillskott. De högdoserade tabletterna och kapslarna säkerställer ett tillräckligt högt intag för att du ska kunna tillgodogöra dig chlorellans nyttiga egenskaper på ett smidigt sätt.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Därför pratar alla om macapulver

Macaroten är rik på näring och ger kraft och energi likt ginseng.
 

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
 

Därför pratar alla om hallonketon

Hallonketon används vid viktminskning för aptitkontroll och fettförbränning.
 

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 

Därför pratar alla om Chiafrön

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
 

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
 

Promenadens alla fördelar

Promenaden är ett bra och skönt sätt att få in mer konditionsträning i vardagen.
 

Grön detoxjuice

Denna gröna juice gör gott för både kropp och själ.
Visa fler