Choklad och kakao

Gott om nyttigheter

Vi kan nog alla skriva under på att choklad hör till livets läckerheter, och vore det så att den ljuvliga chokladen dessutom är nyttig, är det bara ännu bättre. Här går vi igenom sanningen och myten kring kakaon och dess nyttigheter.

  • Kakaons historia och tillverkning
  • Varför är kakao nyttigt?
  • Välj rätt choklad
  • Värt att veta

Kakaopulver

Kakaons historia och tillverkning

Theobroma cacao är kakaons riktiga namn och det betyder "gudarnas föda". I det forna Sydamerika ansåg Aztekerna nämligen att kakaobönorna var Guds gåva till mänskligheten och man har i alla tider använt det i både matlagning och i dryck, dels för den goda smakens skull och i hälsosammanhang. Kakaon har genom tiderna varit så högt värderad att den även använts som betalning.

Chokladkaka med kakaopulver

Kakao kan bara växa i tropiska klimat och finns i tre olika sorter: Criollo, Forastero och Trinitario. Bönorna frodas inuti kakaofrukten, som växer på höga träd. Vid framställningen av kakao och choklad, torkas och rostas bönorna och varmpressas sedan till kakaomassa och kakaosmör. Beroende på vilken typ av choklad man vill tillverka, blandas sedan dessa i bestämda proportioner. Kakaopulver är pulvriserad kakaomassa.

Varför är kakao nyttigt?

Alla kvällstidningar och hälsomagasin har någon gång försökt att sälja lösnummer med påståendet att helgens choklad är nyttigare än du tror. Nog hoppas vi att det ska stämma, men hur sant är det egentligen? Svaret är att det helt och hållet beror på vilken sorts choklad du väljer. Kakaon i grund och botten är faktiskt rik på flera intressanta näringsämnen.

Först och främst är kakao rikt på antioxidanter, så kallade flavonoler och polyfenoler. Den antioxidanta effekten medverkar till att fria radikaler bekämpas i kroppen, som annars börjar slita ut och förstöra våra celler. Polyfenoler främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att kunna slappna av och i och med det minska blodtrycket.

Kakao innehåller teobromin, ett ämne som verkar aktivt för att vidga luftrören, så att blodet kan syresättas. Likaså innehåller kakaobönan koffein, och båda dessa ämnen bidrar till att vi känner oss pigga och alerta. Om du någon gång har ätit mycket mörk choklad sent på kvällen, har du säkert känt att det varit svårare att sova!

Sist men inte minst tror man att choklad kan påverka vårt humör och vår lust till det bättre. Kakao är nämligen rikt på tryptofan, en aminosyra som utgör grundstommen till signalsubstansen serotonin. När serotonin frisätts i kroppen, signalerar detta till hjärnan att vi mår bra och även vår sexlust kan därmed påverkas. Det är inte för inte som choklad under vissa epoker använts som afrodisiakum!

Välj rätt choklad

Vilken väg kakaobönan har fått ta innan den hamnar i din chokladkaka, är avgörande för hur många nyttigheter som finns kvar. Det du kan gå efter när du letar efter en choklad eller kakaopulver med många näringsämnen, är följande faktorer.

Tillverkningsprocessen är det första du kan ta hänsyn till. När kakaon produceras, genomgår det som tidigare nämnt en värmeprocess. Denna värmeprocess, som stiger upp till ca 70 grader, förstör värmekänsliga näringsämnen som då försvinner från kakaon. Råchoklad är den enda chokladsorten som inte genomgått denna värmande process och inte överstigit mer än ca 40 grader vid tillverkning, vilket gör att näringen bättre bevaras. Dessa ämnen har dock en bitter smak, vilket är den främsta anledningen till att man vill ta bort dem vid framställningen av ljus choklad och godis. Provar du en råchoklad så är det främst bitterheten och hårdheten du kommer att märka skillnad på.

Äter choklad

Kakaohalten är den andra faktorn du kan gå efter. Generellt kan du tänka att ju mörkare chokladen är, desto mer näringsrik är den, både på grund av att den innehåller mer kakao och för att sockerhalten är lägre. Mörk choklad brukar innehålla minst 55 % kakao, och finns ända upp till 100 %. Mjölkchoklad brukar ligga på runt 30 % kakao, och innehåller istället mer kakosmör, socker och mjölkpulver. Vit choklad innehåller ingen kakaomassa alls, utan bara kakaosmör och dessutom en hel del socker.

Prissättningen på produkten kan också vara en vägledande faktor, kvalité kostar ofta mer.

Värt att veta

Förutom näringsmässigt skiljer sig ljus och mörk choklad sig även smakmässigt. Ljus choklad kan de flesta trycka i sig utan hämningar, medan mörkare choklad tillgodoser behovet bättre så att vi nöjer oss med mindre. Mörk choklad är därför ett utmärkt val för dig som vill hålla nere på kalorierna. Per gram skiljer sig inte kaloriinnehållet speciellt mycket mellan olika chokladsorter, men om du lyckas hålla nere på intaget med mörk choklad blir såklart slutsatsen att du också får i dig mindre kalorier.

Vill du prova en mörkare chokladbit eller rentav råchoklad, men besväras av den bittra smaken, ska du prova att låta chokladen smälta på tungan, istället för att tugga på den. På så sätt kommer aromerna fram bättre. Smaken påverkas även mycket av värme, och vilka smaker du i övrigt blandar med. En bit mörk choklad som får smälta på tungan efter att du ätit en kryddstark chiligryta ger en ultimat smakupplevelse, i jämförelse med när du äter mörk choklad efter en kall sallad. Av den anledningen ska du heller aldrig förvara din choklad i kylskåp!

Kom ihåg att kakao och choklad är giftigt för våra fyrfota vänner hunden och katten, redan i små mängder!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost