Ghee - det gyllene superlivsmedlet
Ghee, klarifierat smör, har blivit mycket omtalat bland hälsointresserade de senaste åren och kallas ofta för “det flytande guldet”. Men faktum är att ghee har använts inom den indiska läkekonsten ayurveda i hundratals år - både för sin goda smak och sina påstådda hälsofrämjande egenskaper. Läs mer om ghee och lär dig hur du gör ditt eget ghee hemma!
Ghee är enkelt att tillverka hemma.
Vad är ghee?
Ghee, även kallat klarifierat smör eller skirat smör, har använts i århundraden inom indisk och ayurvedisk matlagning. Det är smör som har värmts upp och fått sitt vatten och mjölkprotein borttaget, vilket gör det mer hållbart än vanligt smör. Det gör även att smöret får en rik, nötaktig och något karamelliserad smak, tack vare den långsamma uppvärmningsprocessen som bryter ner mjölksockret och ger en djupare arom. Smaken är fylligare än hos vanligt smör och har en lätt sötma som gör den perfekt för både matlagning och bakning.
Ghee är också naturligt laktos- och kaseinfritt, vilket gör det till ett bra alternativ för personer med laktosintolerans eller mjölkproteinallergi. Dessutom innehåller ghee rikligt med hälsosamma fettsyror och fettlösliga vitaminer som vitamin A, vitamin D, vitamin E och vitamin K.
Hälsofördelar med ghee
Ghee har blivit allt mer populärt, inte bara för sin goda och fylliga smak, utan även tack vare sina många påstådda hälsofördelar:
Kan främja tarmhälsa: Ghee innehåller smörsyra, en kortkedjad fettsyra som blivit mycket omtalad framförallt i samband med mag- och tarmhälsa. Forskning visar bland annat att smörsyra har potential att motverka inflammationer i tarmen, och att den dessutom kan påverka kommunikationen mellan hjärna och tarm positivt (1).
Förser hjärnan med viktiga fettsyror: De hälsosamma fetterna i ghee kan också vara gynnsamma för vår hjärna. Forskningen idag är framförallt inriktad på smörsyrans eventuella nervskyddande egenskaper, framförallt i det centrala nervsystemet. I djurstudier har man sett att smörsyran kan ta sig in i hjärnan och hjälpa med hjärnans signalering och minska inflammation (2, 3).
Har en hög rykpunkt: Ghee tål hög värme bättre än smör och olivolja, vilket gör det perfekt för stekning och sautering. Ghee tål temperaturer på upp till ca 250 grader, jämfört med smör som har en rykpunkt på 177 grader, och kallpressad olivolja som tål 191 grader. När en olja hettas upp över sin rykpunkt bildas toxiska föreningar som kan vara negativa för vår hälsa, och ghee är därför ett utmärkt val för matlagning på höga temperaturer.
Är ghee hälsosammare än smör?
Ghee innehåller till skillnad från smör inga mjölkproteiner eller laktos och har dessutom en högre andel hälsosamma fetter, vilket kan vara bra för både matsmältningen och din hälsa.
Hur använder man ghee i matlagning?
Ghee är ett mångsidigt fett som kan användas i en mängd olika maträtter:
- Stekning och sautering – Tack vare dess höga rykpunkt fungerar ghee utmärkt för att steka grönsaker, kött och fisk.
- Bakning – Använd ghee istället för smör eller olja i bakverk för en rikare smak.
- I kaffe eller te – "Bulletproof coffee" med ghee ger en krämig konsistens och långvarig energi.
- På bröd eller gröt – Smöra en klick ghee på en skiva bröd eller havregrynsgröt för extra smak och näring.
Så gör du eget ghee hemma
Att göra eget ghee är enkelt och kräver bara en ingrediens: osaltat smör. Så här går du tillväga:
- Värm smöret – Lägg 500 g osaltat smör i en kastrull på medelvärme.
- Smält och sjud – När smöret smält, sänk värmen och fortsätt sjuda långsamt utan att smöret bryns, ca 30-40 minuter. Det kommer att börja skumma.
- Avlägsna skummet – Skumma av den vita skumbildningen som flyter upp till ytan.
- Sila bort rester – När smöret blir gyllene och doftar nötigt, sila det genom en finmaskig sil, ostduk eller kaffefilter för att ta bort den bruna bottensatsen.
- Förvara – Häll upp gheet i en väl rengjord och tät glasburk med lock och låt det svalna.
Hur länge håller ghee?
Ghee har en lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur i upp till några månader om det förvaras på rätt sätt. I kylskåp kan det hålla i över ett år.
Köp ghee:
Referenser:
- Katarzyna Borycka-Kiciak, Tomasz Banasiewicz, Grazyna Rydzewska. 2017. Butyric acid – a well-known molecule revisited. (Hämtad 2025-02-11)
- Zhang J, Song L, Wang Y, Liu C, Zhang L, Zhu S, Liu S, Duan L. 2019. Beneficial effect of butyrate-producing Lachnospiraceae on stress-induced visceral hypersensitivity in rats. (Hämtad 2025-02-12)
- Silva YP, Bernardi A and Frozza RL. 2020. The Role of Short-Chain Fatty Acids From Gut Microbiota in Gut-Brain Communication. (Hämtad 2025-02-12)