Chaga

Sprängticka

Chaga, även känt som sprängticka, kommer från björkens stam och används flitigt inom alternativ hälsokost som näringskälla. Chagan har ett fint rykte om sig att vara en riktig superkälla till flera vitaminer, mineraler och antioxidanter.

  • Vad är chaga och hur får vi det?
  • Chaga som hälsokost

Vad är chaga och hur får vi det?

Ordet chaga kommer från ryskans svamp, och det är precis vad chagan är för något. I Sverige känner vi den mest som sprängticka, och det är den svarta svampen som ibland drabbar björkstammar. Sprängtickan fäster i stammens sprickor och sprider sig långsamt inifrån och ut under flera år.

Björkar med gula löv

Det är bara ett fåtal björkar som lever med sprängticka, ca 1 av 5000. Du kan själv skrapa bort det med hjälp av en kniv, men tänk på att du behöver fråga om lov innan du tar chaga från ett träd, då du kan riskera att förstöra trädet. Svampens kropp sitter nämligen till största del en bit in i stammen. Den chaga som finns på hälsokostmarknaden hämtas till största del från finska och kanadensiska björkar, där marken är tillräckligt mineralrik.

Chaga som hälsokost

Chagan har under lång tid använts som naturmedel mot diverse åkommor, och redan urindianerna i Nordamerika ansåg råvaran vara helig. Den har använts både i förebyggande och läkande syfte, och anses besitta antiinflammatoriska egenskaper. Chagan har även använts för att stödja blodtrycket och som natrulig detox för uppbyggnaden av immunsystemet. Även om chagans verkan idag inte bottnar på något vetenskaplig grund, kan man konstatera att den innehåller ett flertal näringsämnen, med vitaminer, mineraler, betaglukan och fytonäringsämnen. Fytonäringsämnen fungerar som antioxidanter som neutraliserar fria radikaler i kroppen. Denna egenskap brukar mätas i ORAC (Oxygen Absorbance Capacity), och ju högre värde desto starkare är ämnet. Chagan har ett ORAC-värde på över 100 000, att jämföra med andra superlivsmedel så som blåbär med 9000 eller kakao med 30 000.

En kopp chagate

I dagens kök används chagan mestadels att brygga te på, eller att göra avkok på till en smoothiebas. Chagapulver som finns på marknaden är anpassade till en vanlig tesil. Vill du testa att brygga chaga, ska du låta det dra i hett vatten tills det fått en gyllenbrun färg. Smaken liknar vanligt svart te, men med en naturligt mild sötma och undertoner av vanilj.

Chaga

 
Holistic Chaga

Testa! Piffa upp din vanliga kopp chaga med en roligare variant, prova exempelvis den kryddiga Chaga chailatten eller Chagate med smak av choklad.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Chagate choklad

Brygg en härlig kopp chagate, med smak av ljuvlig choklad!
 

Chaga chailatte

Brygg en härlig kopp chailatte, baserat på chaga!
 

Björkaska

Björkaska är kraftigt basiskt och rikt på mineraler och antioxidanter.
 

Björksocker

Björksocker, xylitol, är lika sött som socker men med färre kalorier.
 

Rödbetsjuice

Rödbetor är fulla av nitrater med gynnsam effekt på idrottaren.
 

Antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
Staff ▲