Allt om lions mane
Lions mane, igelkottaggsvamp, yamabushitake - kärt barn har många namn. Svampen har använts länge inom den kinesiska kulturen som en medicinalsvamp och sägs ha flera intressanta egenskaper. Lions mane är rik på antioxidanter, polysackarider och betaglukaner och vi kommer i denna artikel dyka ned djupare i dess egenskaper och vad forskningen säger.
Lion's mane sägs ha en positiv effekt på vårt fokus och många använder tillskott med lion's mane under perioder av stress eller där det krävs extra koncentration.
Vad är lions mane?
Lion’s mane, även känd som igelkottaggsvamp eller yamabushitake, är en svamp som har en lång historia inom den kinesiska kulturen som en medicinalsvamp. Det är en stor vit svamp med långa taggar, vilket ger den dess lejonliknande utseende och namn, det är också väldigt likt igelkottens långa taggar. Lion’s mane är en vedlevande svamp och finns i flera olika delar av världen, främst i Asien. I Sverige är den dock ovanlig, och dessutom fridlyst vilket innebär att den enbart får odlas här. Lion’s mane går bra att använda som matsvamp men är vanligast förekommande som kosttillskott, antingen torkad som pulver, i kapsel eller som tinktur.
Vad är lions mane bra för?
I Asien, främst inom den kinesiska traditionen, används lion’s mane både för medicinska ändamål och som matsvamp. Svampen innehåller en hög mängd antioxidanter som bidrar till att stödja immunsystemets normala funktion. Den betraktas även som ett nootropikum, en substans som påstås påverka sinnesstämningen. Lion's mane sägs bidra till kraft, energi och fokus, och det finns teorier om att dess näringsämnen kan förbättra kognitiva funktioner såsom koncentration och minne (1).
Lions mane och minnesfunktionen
En av egenskaperna som lion's mane kopplas med är att svampen ska ha en positiv inverkan på minnet och då främst hos äldre personer. En forskningsstudie gjordes för att se om lion’s mane kan hjälpa till att förbättra minnesproblem hos personer mellan 50 och 80 år. Studien var dubbelblind, vilket betyder att varken forskarna eller deltagarna visste vem som fick lion’s mane eller placebon. Resultaten visade att personerna som fick lion’s mane hade bättre resultat på minnestesterna än de som fick placebo. Effekterna av lion’s mane blev bättre ju längre de tog det, men minnesförmågan minskade efter att de slutade ta det (2).
Lions mane för nervsystemet och hjärnhälsan
Forskning pågår kring lion's mane och sjukdomar som stroke, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom och depression. Även om det inte finns tillräckligt med bevis från människor ännu, har försök på djur visat lovande resultat. Till exempel har svampen hjälpt till att minska skador efter stroke hos råttor och förbättrat symtom hos råttor med Parkinsons sjukdom (3). Även om svampen verkar lovande för hjärnhälsan och nervfunktionen, behövs mer forskning för att förstå dess exakta effekter och hur den kan användas säkert och effektivt hos människor.
Lions mane som kosttillskott
Eftersom att lion’s mane är både sällsynt och fridlyst i Sverige är det inte vanligt att den förekommer som matsvamp, utan vill man ta del av dess egenskaper så är det genom kosttillskott med lion’s mane. Det viktigaste att kolla på när du väljer ett kosttillskott med lion’s mane är mängden av de aktiva ämnena polysackarider och betaglukaner. De bör innehålla en hög mängd av båda för att du ska kunna ta del av dess egenskaper optimalt. Det vanligaste är att man använder sig av extrakt från fruktkroppen i kosttillskott för att få ett så högt och biotillgängligt innehåll som möjligt.
Kosttillskott med lion’s mane används oftast i perioder av stress och där det krävs koncentration. Många väljer att ta lion’s mane i samband med en stressig period på jobbet, vid studier inför en svår tenta eller där man känner att man vill boosta fokuset extra.
Referenser:
1,2. Koichiro Mori, Satoshi Inatomi, Kenzi Ouchi, Yoshihito Azumi, Takashi Tuchida. 2009. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. (Hämtad 2024-03-01)
3. I-Chen Li, Li-Ya Lee, Tsai-Teng Tzeng, Wan-Ping Chen, Yen-Po Chen, Young-Ju Shiao, Chin-Chu Chen. 2018. Neurohealth Properties of Hericium erinaceus Mycelia Enriched with Erinacines. (Hämtad 2024-03-01)