Aloe Vera

Aloe barbadensis

Aloe vera är helt naturligt och hämtas från växten med samma namn. Den tycks ha många välgörande egenskaper för oss, och används såväl inom hälsokost som hudvård.

  • Aloe verans egenskaper
  • Användningsområden

Delad aloe vera

Aloe verans egenskaper

Aloe vera är en grön växt med tjocka blad, som växer i subtropiska klimat. Dess innehåll av en geléliknande substans utvinns och används runt om i hela världen. Det finns många olika arter av aloe vera, men den som är mest eftertraktad och har flest goda egenskaper är den som betecknas Aloe barbadensis.

Inte mindre än 100 olika aktiva ämnen har identifierats i aloe veran, däribland sapoiner som är naturliga tvålämnen, aloin och växthormon med antiinflammatoriska egenskaper samt en hel del enzymer, acemannan och mineraler. Ämnena och dess egenskaper har man tagit tillvara i både hälsokost och hudvårdsprodukter.

Flera studier har bedrivits gällande aloe verans påstådda effekter, där dess sårläkande verkan har varit flitigt under luppen. I en studie* testade man hur ren aloe vera gel kunde hjälpa sårläkningen efter kejsarsnitt. Totalt 90 kvinnor ingick i studien, där hälften fick aloe veragel och andra hälften inte fick det, som en jämförelsegrupp. Man testade enligt en förutbestämd poängskala och kontrollerade förändringarna efter en dag och sedan åtta dagar efter kejsarsnittet. Resultatet visade att gruppen som dagligen hade fått aloe vera på sitt kejsarsnitt, hade kunnat läka bättre än kontrollgruppen. Man såg störst effekt redan dagen efter, men även åtta dagar senare hade såret läkt med större framgång.

Användningsområden

Aloe veran har genom århundraden används som en välgörande växt och nyttjas fortfarande för sin rika näring, både på insida och utsida.

Aloe vera juice

 
Aloe Vera Dryck
 
Aloe Vera Juice

Aloe vera juice dricks vanligtvis i förebyggande syfte för mage- och tarmsystemet. Aloe veran antas kunna främja näringsupptaget från maten vi äter, men detta är ännu inte helt vetenskapligt fastställt. Drycken används även ofta i samband med renande kurer.

Aloe vera gel och hudkräm

För huden finns aloe vera både som koncentrerad gel och som ingrediens i olika hudvårdsprodukter. Gelen har en kylande effekt som uppskattas exempelvis vid solsveda och lättare brännskador, och som nämnt ovan tros den även kunna främja läkande processer i huden. Många använder aloe veragel även mot akne och eksem, på grund av de antiinflammatoriska ämnena och för sapoinerna som verkar naturligt rengörande. Icke att förglömma innehåller aloe veran även en stor andel vatten som återfuktar huden och tillför näring.

För att testa en bra aloe veraprodukt bör du leta efter produkter med hög halt aloe vera, det finns ända upp till 100 %. Du bör även utgå från produkter med just Aloe barbadensis, då det är denna art som visat sig ha de positiva egenskaperna i olika undersökningar.

*Referenser: Aloe Vera Gel and Cesarean Wound Healing; A Randomized Controlled Clinical Trial, Z. Molazem, F. Mohseni, M. Younesi, S. Keshavarzi. 2015.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
 

Intervallträning och fettförbränning - del 2

Andra delen med fördelarna av intervallträning i syfte att öka fettförbränning.
 

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 

HIIT Högintensiv Intervallträning

Högintensiv intervallträning HIIT, är ett tidseffektivt sätt att träna på!
 

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
 

Intervallträning och fettförbränning

Effektivisera din fettförbränning genom att öka intensiteten.
 

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3 fettsyror så omtalade?
 

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
Visa fler