Q10

Populär antioxidant

Q10 är populärt som kosttillskott och hade sin stora peak på 90-talet. Q10 har många funktioner i kroppen och är en viktig del av våra vitala organ.

  • Vad är Q10?
  • Varför Q10 som kosttillskott?

Q10

 
Bio-Qinon Q10
 
Q10
 
Q10 Plus

Vad är Q10?

Coenzym Q10 är ett viktigt kroppseget ämne som produceras i levern och finns naturligt i några av våra livsmedel, där makrill och rapsolja är två betydande källor. Ämnet har liknande egenskaper som ett vitamin och finns i högst mängd i våra vitala organ, bland annat i hjärtat, samt i immunsystemets alla celler. Q10 har en viktig roll som antioxidant och för en normal hjärt- och kärlhälsa. I takt med att vi blir äldre försvagas den egna produktionen av Q10 och produktionsminskningen startar redan när vi är runt 30 år.

Makrillsburk med oljekapslar

Antioxidanten Q10 hjälper till att hämma cellnedbrytningen som orsakas av fria radikaler i kroppen. Även oxideringen av det onda LDL-kolesterolet motverkas med hjälp av en insats från Q10.

Q10 är även delaktig i energiprocessen, som en komponent i cellernas mitokondrier där all energi från maten omvandlas till den energiform som kroppen kan förbruka. Q10 behövs för att denna process ska fungera.

Vid låga nivåer av Q10 kan man uppleva en känsla av orkeslöshet, något som är särskilt vanligt hos äldre vuxna vars produktion minskats. Q10 kan därför användas även i syfte att minska tröttheten.

Q10 som kosttillskott hade sin stora peak på 90-talet då man använde det både i uppiggande syfte och som hälsokost för hjärta och immunsystem. Studier kring dess effekt görs regelbundet för att kartlägga dess betydelse för vår kropp. I en av de senare studierna* undersökte man patienter som medicinerats för hjärtsvikt. Över 400 patienter med medicinering deltog i studien som pågick under två års tid. Hälften av deltagarna åt 100 mg Q10 tre gånger per dag utöver sin vanliga medicin, medan den andra gruppen fick placebo vid sidan av sin vanliga medicin. Resultatet var slående; ca 43 % av de som åt Q10 hade färre komplikationer och problem, och tilltron till Q10 kunde förstärkas ytterligare.

Hjärta med EKG

Varför Q10 som kosttillskott?

Eftersom Q10 har många olika funktioner i kroppen äts det som tillskott av ungefär lika många orsaker. Ett tillskott kan särskilt gynna äldre vuxna när egenproduktionen minskar, i syfte att återupprätta nivåerna och för att bidra till en normal hjärt- och kärlhälsa, som antioxidant eller för att minska trötthetskänslor.

Vill du testa ett tillskott av Q10, ska du leta efter en produkt som innehåller ubikinon. Det är den konstgjorda formen av Q10 som motsvarar vårt kroppsegna ämne och som är lätt för oss att ta upp. Tänk på att Q10 är fettlösligt och bör därför ätas i samband med måltid för att kunna tas upp ordentligt.

Referenser:

* The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure: Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. Mortensen, Rosenfeldt, Kumar, Dolliner, Filipiak, Pella, Alehagen, Steurer, Littarru. 2014.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
 

Hjärt- och kärlhälsa

Ta hand om hjärtat och kolesterolvärdet med rätt kost och levnadsvanor.
 

Intervallträning och fettförbränning - del 2

Andra delen med fördelarna av intervallträning i syfte att öka fettförbränning.
 

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
 

Hampasmoothie med antioxidanter

En ljuvigt fruktig och antioxidantrik smoothie med hampaprotein som bas.
 

HIIT Högintensiv Intervallträning

Högintensiv intervallträning HIIT, är ett tidseffektivt sätt att träna på!
 

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
 

Intervallträning och fettförbränning

Effektivisera din fettförbränning genom att öka intensiteten.
Visa fler