Ginseng

Ginseng är ett otroligt omtyckt örttillskott som länge har använts i Kina och Korea där det kallas för ”livets rot”. Det beror antagligen på att örten anses ha en uppiggande effekt samt en betydande inverkan på immunsystemet. 

  • Ginseng, vad är det?
  • Vad säger studierna?
  • Ginsengtillskott

Ginsengtillskott

 
Siberian Ginseng
 
Ginseng Sport
 
Ginseng
 
Gerimax Energy

Ginseng, vad är det?

Ginseng är en rot som påminner lite om en människas ben till formen. Av denna rot finns det ett antal olika sorter där de vanligaste är den asiatiska eller koreanska ginsengroten samt den amerikanska varianten. Utöver dessa finns den sibiriska ginsengroten som trots sitt namn är en helt annan sort, och som alltså inte har samma aktiva komponenter och därför inte bidrar med samma funktioner.

Ginseng har en lång historisk bakgrund som kosttillskott i Kina och Korea, vilket antagligen främst beror på dess uppiggande inverkan vid trötthet. Men roten har även länge använts för att hjälpa till att bibehålla immunsystemets normala funktion, och man tror att den aktiva ingrediensen är ginsenosiderna som bland annat verkar kunna bidra med viss antioxidativ effekt.

Ginsengrötter

Vad säger studierna?

Det finns många intressanta studier som visar på ginsengs positiva funktioner i kroppen. Exempelvis visar en studie från 2005 på hur enstaka intag (på 200 - 400 mg) av ginsengextrakt kan bidra till en känsla av alerthet, samtidigt som den mentala prestationen hos de deltagande verkade förbättras markant(1).

Dessutom har man sett att ginsengextrakt kan vara betydelsefullt för immunsystemets normala funktion, och i en studie såg man hur denna rot kan förstärka funktionen av en influensavaccination(2). Över 200 personer medverkade i studien, varav ungefär hälften fick ett tillskott med 100 mg ginseng (testgrupp), medan resterande fick agera kontrollgrupp under en 12 veckorsperiod. Vecka 4 fick båda grupperna en influensavaccination. Vad man sedan såg var fascinerande, och mellan vecka 4 och 12 insjuknade 42 personer från kontrollgruppen medan ett så litet antal som 15 individer i testgruppen blev sjuka. Utöver det sågs en tydlig positiv inverkan på flera av de celler som är viktiga för immunsystemet hos de personer som fått ginseng, vilket inte bara tyder på en stärkt effekt av vaccinationen utan även på ett förstärkt immunsystem.

Ginsengtillskott

Ginseng finns både som enskilt tillskott och som ingrediens i flertalet produkter vars syfte är att bidra till ett normalt fungerande immunsystem, samt ge en stimulerande effekt som dämpar känslan av trötthet.

Fler studier skulle behövas för att säkerställa ginsengrotens alla effekter, men många som testat säger att ginseng har hjälpt dem mycket vid tillfällen då tröttheten har smugit sig på.

Referenser:

1) Reay JL, Kennedy DO, Scholey AB. Single doses of Panax ginseng (G115) reduce blood glucose levels and improve cognitive performance during sustained mental activity.J Psychopharmacol 2005 Jul;19(4):357-65.

2) Scaglione F, Cattaneo G, Alessandria M, Cogo R. Efficacy and safety of the standardised Ginseng extract G115 for potentiating vaccination against the influenza syndrome and protection against the common cold [corrected]. Drugs Exp Clin Res 1996;22(6):338.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
 

Intervallträning och fettförbränning - del 2

Andra delen med fördelarna av intervallträning i syfte att öka fettförbränning.
 

Därför pratar alla om macapulver

Macaroten är rik på näring och ger kraft och energi likt ginseng.
 

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 

HIIT Högintensiv Intervallträning

Högintensiv intervallträning HIIT, är ett tidseffektivt sätt att träna på!
 

Intervallträning och fettförbränning

Effektivisera din fettförbränning genom att öka intensiteten.
 

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3 fettsyror så omtalade?
 

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 

Mental prestation

Effektiva tips över hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
Visa fler