Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Om kraften av dina sinnen - oljor för fokus, närvaro & meditation

Vår hälsoinspiratör Johanna Hector arbetar med yoga och använder sig ofta av eteriska oljor, något som hon menar kan hjälpa oss att vara i nuet. Inom yoga finns 8 grenar, varav en är sinnlighet. Hon berättar om våra sinnens kraft, hur starka de är och hur man kan använda dem. Vilket är ditt starkaste sinne?

Johanna Hector använder eteriska oljor vid meditation och yoga.Med eteriska oljor kan du bygga upp olika sinnesstämningar.

Vad har sinnena för krafter, hur kan vi dra nytta av dem?

Inom yoga finns olika grenar, totalt 8 stycken. De två första grenarna handlar om do’s and dont’s, exempelvis att man inte ska ljuga och att man ska vara renlig. Den tredje grenen är yogapositioner, asanas, och den fjärde är att andas. De fyra sista grenarna handlar om meditation, närvaro och att bli ett med allt. De handlar om sinnlighet, om att dra sinnena till dig.

- Min upplevelse och erfarenhet efter att ha undervisat i yoga så länge är att så många av oss lever i våra kroppar som om det vore en cykel vi har lånat.

Johanna menar att många pratar om sina kroppar på ett negativt sätt, som att kroppen vore något vi bara behöver för att kunna uppleva livet. Men faktum är att vi upplever livet genom vår kropp och våra sinnen, säger Johanna. Det är sinnena som är vägen hem till oss själva och hem till nuet. Därför brukar Johanna alltid jobba med att guida sina deltagare och sig själv innan ett yogapass för att känna sin kropp och vara närvarande.

- Känn din kropp, känn dina fötter mot underlaget, känn dina händer mot valfri plats, känn med händerna och tryck lite, och känn den fantastiska kroppen du bor i. Lyssna till ljuden långt bort, lyssna till min röst, fokusera på en detalj som är allra närmast och det som är allra längst bort och se helheten. Ta ett djupt andetag genom näsan och dofta doften från din egen hud och den oljan vi ska jobba med beroende på fokuset på meditationen

Känn din kropp, känn dina fötter mot underlaget, känn dina händer mot valfri plats, känn med händerna och tryck lite, och känn den fantastiska kroppen du bor i.

Johanna beskriver kroppen som en söt liten hundvalp, där det enda valpen vill är att få uppmärksamhet. Vår kropp förlåter oss för allting så länge vi kommer tillbaka och ger den uppmärksamhet, precis som en liten hundvalp. Här är våra sinnen väldigt viktiga. De sinnen vi har i vardagen är individuella. Vissa människor älskar synintryck och blir alldeles tagna av att se en blomma, medan andra kan bli tagna av blommans doft. För andra kan hörseln vara det starkaste sinnet. Om Johanna guidar en meditation och det råkar vara en spinningklass i salen bredvid lägger hon aktivt fokus på ljuden, för det finns inga ljud som stör. Man behöver inte låtsas som att spinningsalen inte är där.

- Yoga handlar om att lyssna till alla ljud och att de är en del av upplevelsen här och nu. Vi ändrar det vi kan, accepterar det vi inte kan ändra och omfamnar det totalt.

Tips för att använda kraften av sina sinnen

Johannas tips är att välja en eterisk olja att alltid ha med sig i väskan. Valet av olja ska vara intuitivt, det ska vara en olja som väcker dig, det är det enda som spelar roll. Du behöver inte tycka att den doftar gott, det kan lika gärna vara en doft du tycker är lite konstig eller speciell. Om du känner dig stressad eller har mycket som snurrar i huvudet, kan en doft hjälpa dig att komma tillbaka till nuet, ned till din kropp för att lättare hitta ett inre lugn.

- När du känner “jag är uppe i huvudet, jag är stressad och pressad”, ta ett djupt andetag och dra in doften genom näsan och boom, då är du i din kropp. Man kan likna det vid att springa i vatten eller genom luft. När vi saktar ner så kan vi se att “här är en avfart, den missar vi inte”. När det går lite långsamt, tänk i Matrix, så kan du bara ducka för den kulan. Tack men nej tack liksom.

Johanna menar att när vi vågar stanna upp och andas, kan vi lättare se saker för vad de är och på det sättet lättare avgöra vad som är viktigt att lägga sin energi på.

Eteriska Oljor för fokus och närvaro

Johanna brukar använda pepparmynta för att få ett vaket fokus och lavendel för avslappnat fokus. Hon brukar antingen ta en droppe i handflatan eller på en bomullsrondell och lägga den i sängen eller på skrivbordet. En diffuser för eteriska oljor är också utmärkt, då puffas doften ut i rummet.

- Jag älskar att ha pepparmynta i diffusern om jag är på kontoret. Men på kvällen, om jag vill att doften ska sprida sig till alla i hemmet, har jag lavendel.

Med eteriska oljor kan olika sinnesstämningar byggas upp, de kan även bli en del av din dagliga ritual.

Tänk på: Det är viktigt att aldrig använda eteriska oljor outspädda direkt på huden, du kan därför blanda ut den med en eller flera kallpressade oljor innan. 

En doft kan hjälpa dig att komma tillbaka till rätt tankar, att vara här och nu.

Johannas meditation med oljor

När Johanna ska meditera brukar hon antingen sitta eller ligga ned och känna sin kropp.

- Jag tittar på det som är nära eller långt bort, känner smakerna i munnen, väljer en olja lite beroende på tid på dygnet eller årstid. Sedan brukar jag antingen dofta på den, ta lite i handen eller lägga lite på en bomullsrondell bredvid mig för att sedan sluta ögonen. Det är startskottet på min meditation.

Meditationen hjälper Johanna att vara kvar i sin egen kropp. Men ibland kan tankar flyga iväg på annat håll, eller så kan det uppstå känslor av att det inte är lönt med meditation. Då är en doft perfekt, den kan få en att komma tillbaka till rätt tankar.

- När man känner doften så kommer man på att just ja, jag ska bara meditera, inte värdera. Det hjälper en att komma ihåg att här är jag. Det är så lätt att vara i det som varit eller det som ska komma. Och kroppen är ju bara här. Det är ett jättefint ankare.

Oljor vi rekommenderar:

 
PURE Lavendelolja
 
PURE Pepparmyntsolja
 
PURE Rosmarinolja
 
PURE Jojobaolja EKO
 
Kokosolja neutral
 
PURE Patchouliolja
 
PURE Ylang ylang

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Tillverkning av eteriska oljor

Tillverkning av eteriska oljor

För att få en riktigt bra eterisk olja behöver framställningen ske på rätt sätt.
 
Hur fungerar eteriska oljor?

Hur fungerar eteriska oljor?

Varför är eteriska oljor så intressanta och populära? Läs om deras effekt.
 
Rena luften med eteriska oljor

Rena luften med eteriska oljor

Rena luften med eteriska oljor.
 
Hormonell obalans? Så balanserar du dina hormoner på naturlig väg

Hormonell obalans? Så balanserar du dina hormoner på naturlig väg

Hormonell obalans drabbar många och kan leda till besvärliga symtom.
 
Därför är eteriska oljor bra för dig

Därför är eteriska oljor bra för dig

Eteriska oljor används vid aromaterapi och hudvård, för dess egenskap och doft.
 
Så tar du hand om dina leder

Så tar du hand om dina leder

Rätt träning och kost främjar en god ledhälsa.
 
Johanna Hector tipsar: Så kombinerar du yoga med eteriska oljor

Johanna Hector tipsar: Så kombinerar du yoga med eteriska oljor

Så använder Johanna Hector eteriska oljor för att fördjupa känslan i yogan.
 
Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget återfuktande ansiktsvatten med ekologiska ingredienser.
 
Eteriska oljor och GRAS-status

Eteriska oljor och GRAS-status

Lär dig mer om eteriska oljor med GRAS-status som kan användas i mat.
 
Johanna Hector om lusten till yoga, meditation och rörelse

Johanna Hector om lusten till yoga, meditation och rörelse

Johanna Hectors bästa yogaövningar och tips för rörelse och närvaro i vardagen.
 
Ritualer med eteriska oljor - koppla doft till din dagliga ritual

Ritualer med eteriska oljor - koppla doft till din dagliga ritual

Välj doft utifrån lust och koppla till din dagliga rutin.
 
Gör din egen parfym

Gör din egen parfym

Gör din egen parfym med väldoftande eteriska oljor.
 
Välj rätt eterisk olja

Välj rätt eterisk olja

Eteriska oljor kan användas till aromaterapi, hudvård eller rengöring.
 
Så påverkas du av dina kostvanor

Så påverkas du av dina kostvanor

Här kan du läsa mer om hur du påverkas av dina kostvanor!
 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
 
Känslomeditationer - hitta ditt inre skrik

Känslomeditationer - hitta ditt inre skrik

Kommer du ihåg när du skrek rakt ut senast?
 
Gör egen tandkräm

Gör egen tandkräm

Gör din egen tandkräm med eterisk olja.
 
Gör ditt eget body butter

Gör ditt eget body butter

Tillverka ett fluffigt body butter med sheasmör och kokosolja.
 
Vad är L-tyrosin?

Vad är L-tyrosin?

Tyrosin medverkar i produktionen av tre betydelsefulla hormoner i kroppen.
 
Gör egen rumsdoft

Gör egen rumsdoft

Gör egen rumsdoft för ett väldoftande hem.