Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Macadamia

Macadamianöten är en av de, om inte den, fetaste nöten som finns. Förutom nyttiga fettsyror innehåller nötterna även vitaminer och mineraler och är populär både som snacks och som ingrediens i bakverk. Även macadamianötens olja har blivit populär, då främst för användning som hud- och hårvårdsprodukt.

  • Macadamianötens näringsinnehåll
  • Macadamia som hud- och hårvård

Oskalade och skalade macadamianötter på ett bord.

Macadamiasläktet innefattar flera olika trädarter, varav två av dem har ätliga nötter. Resterande arter i Macadamiasläktet har oätliga eller till och med giftiga nötter. Macadamiaträden blir upp mot 15 meter höga och har sitt ursprung på Australiens östkust, där de för första gången upptäcktes år 1857. På den tiden fanns nötterna i stort sett enbart i Australien, men i dagsläget odlas de kommersiellt även på Hawaii och i Malawi. De stora macadamiaträden har vita blommor och de feta nötterna växer direkt på trädens grenar. Nötterna har blivit speciellt populära att använda i bakverk och desserter, men de är också mycket omtyckta som snacks och som mellanmål.

När nötterna mognat faller de till marken varefter de plockas och sedan tillåts torka i solen. Torkningsprocessen tar vanligen upp mot 3 veckor. När nötterna torkat skalas de varefter de förpackas och transporteras ut i världen. Ett macadamiaträd ger oftast bara ett fåtal kilo nötter på ett år, något som gör nötterna exklusiva och därmed också ganska dyra.

Macadamianötens näringsinnehåll

På trädet innesluts macadamianötterna i ett grönt yttre skal. Innanför det gröna skalet kommer ett brunt skal och innanför det bruna skalet hittas den gräddvita nöten. Macadamianöten är en av de fetaste nötterna och upp till 80 % av dess innehåll utgörs av fett. Macadamianötter är rika på omega-3 och omega-6 och i sin naturliga form innehåller de varken kolesterol eller transfett.

Förutom fett innehåller macadamianötter även protein, vitaminer som vitamin E, niacin (B3) och folsyra (B9) samt fibrer, magnesium och järn. Dessutom har macadamianötter ett lågt sockerinnehåll, vilket gör att nötterna ofta passar även dem som går på dieter av olika slag.

Det höga fettinnehållet gör att nötterna har en fet och mjuk konsistens. Smaken kan beskrivas som mild, fyllig och lite söt, detta trots det låga sockerinnehållet. Att nötterna är så fettrika gör också att de blir mycket mättande och därmed mycket passande att äta som mellanmål.

Köp macadamianötter:

 
Macadam Nötter EKO

Macadamia som hud- och hårvård

Även om macadamianötter kanske är mest populära inom matlagning har de på senare år även gjort sitt intågande på skönhetsmarknaden, då främst i form av macadamiaolja. Macadamianötens olja har en klar färg och består till över 80 % av enkelomättade fettsyror. Sammansättningen av fettsyror påminner till stor del om hudens fettsyresammansättning, vilket gjort att macadamiaoljan blivit populär att använda som hudvårdsprodukt.

Macadamiaoljan är rik på palmitolsyra, vilket är en omega-7-fettsyra som finns naturligt i vårt underhudsfett, men vars nivåer minskar med åldern. Skönhetsprodukter med palmitoljesyra har därför blivit populära att använda för att förebygga ålderstecken.

Macadamiaoljan har fuktbevarande egenskaper och passar därför speciellt bra för personer med torr och/eller känslig hud. Oljan absorberas snabbt av huden och lämnar därför ingen fet hinna som många feta oljor annars gör.

Förutom som hudvårdsprodukt kan macadamiaolja även användas till hårvård. Många som provat upplever att macadamiaoljan bidrar till att ge håret lyster och en behaglig mjukhet samt att oljan bidrar till att återfukta hårbottnen. När det gäller hårvård passar oljan speciellt bra att använda som inpackning, alternativt som ingrediens i en inpackning. Nedan kan du läsa mer om hur du på ett enkelt sätt gör din egen inpackning med macadamiaolja.

Gör din egen hårinpackning med macadamiaolja

Att göra en egen hårinpackning med macadamiaolja är mycket enkelt och kan egentligen göras på två sätt. Ett sätt är att blanda i några droppar macadamiaolja i den hårinpackning man vanligtvis använder och sedan använda precis som vanligt. Ett annat sätt är att enbart använda macadamiaolja som inpackning. Detta gör man genom att ta en större mängd macadamiaolja och massera in i blött hår, varefter man låter oljan verka i ungefär 30 minuter innan man noga sköljer ur den. Oljan hjälper till att återfukta håret på djupet och har dessutom en vårdande effekt.

Macadamia som hudvård

 
Macadamiaolja
 
Intimate Lip Balm
 
Body Scrub

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Chiagröt med nötter

Chiagröt med nötter

Starta dagen men en härlig chiagröt. Snabbt och nyttigt!
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Fermenterad mat

Fermenterad mat

Vad menas med fermenterade livsmedel, och varför anses de vara så nyttiga?
 
Receptmeny för en detox

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
 
Hemmagjord granola med kokosolja

Hemmagjord granola med kokosolja

En crunchy granola med kokos, honung och nötter som gör varje frukost godare.
 
Gör din egen yoghurtfrukost med topping

Gör din egen yoghurtfrukost med topping

Unna dig en god start på dagen med detta enkla frukostrecept.
 
Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Vilken är egentligen den bästa kosten för vår hjärna?
 
Ät efter din menscykel för hormonell balans

Ät efter din menscykel för hormonell balans

Läs om hur du kan lägga upp din kost för en mer balanserad hormonhälsa.
 
Små energibollar

Små energibollar

Små, energifyllda bollar gjorda på ingredienser från naturen. Nyttigt och gott!
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 
Jordnöt- och chokladfudge

Jordnöt- och chokladfudge

Ett lite nyttigare alternativ till godis!
 
Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Så påverkas du av magnesium

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
 
Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
 
Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
 
MCT

MCT

MCT-fett ger snabb energi istället för att lagras i fettväven.
 
Ketodieten

Ketodieten

Ketodieten är en populär lågkolhydratdiet med fokus på naturliga fetter.
 
Vad är AIP-kost?

Vad är AIP-kost?

Läs mer om AIP, en kosthållning som har fokus på maghälsa.