Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Vad är inositol?

Inositol är ett vitaminliknande ämne som trots att det inte är ett eget vitamin räknas till familjen av B-vitaminer. Inositol har visats vara viktigt bland annat för hjärnan och för fettförbränningen. Dessutom ingår det i våra cellmembran. I denna artikel kan du läsa om inositol och dess funktioner samt olika livsmedel och tillskott som det ingår i.

  • Vad är inositol?
  • Vilken funktion har inositol?
  • I kosten och som tillskott

En träslev med nötter.

Vad är inositol?

Inositol räknas till B-vitaminfamiljen men är trots det inget erkänt vitamin, även om det i många avseenden fungerar som ett. Tillsammans med ämnet kolin bildar inositol lecitin. Lecitin är en viktig komponent i cellernas membran. Cellmembranen omger cellerna och komponenter i dessa membran kontrollerar bland annat vad som transporteras in och ut ur cellerna.

Vilken funktion har inositol?

Inositol har visats kunna bidra till att sänka kolesterolnivåerna i blodet och förhindra att LDL-kolesterol, även kallat det onda kolesterolet, oxideras. Oxidering av det onda kolesterolet är ett första steg i utvecklingen av ateroskleros, eller åderförkalkning som det kallas i vardagligt tal. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd som i förlängningen kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.

Inositol verkar alltså spela en viktig roll i att sänka det skadliga kolesterolet i kroppen. Lecitin, som alltså bildas av inositol och kolin, har en viktig roll i metabolismen där det bidrar till att bryta ner fett i kroppen. Det har gjort att inositol ofta ingår i fettförbränningstillskott, vilket du kan läsa mer om längre ner.

Inositol verkar även ha viktiga funktioner i hjärnan. Bland annat har det visats att inositol kan förbättra korttidsminnet. Detta har gjort att forskare börjat intressera sig för inositol i samband med Alzheimers sjukdom. Om det går att använda som behandlingsmetod får dock framtiden utvisa.

Inositol i kosten och som tillskott

Livsmedel som innehåller rikligt med inositol är bland annat lever, nötter, bönor och gryner av olika slag. I tillskottsform ingår inositol i bland annat B-vitaminkomplex och olika energigivande tillskott, så kallade Pre-workoutprodukter, som tas innan träning. Dessutom ingår inositol i vissa fettförbränningstillskott, då ofta tillsammans med kolin. Doserna är ofta relativt låga när det ingår som komponent i B-vitaminkomplex. I uppladdningstillskott och fettförbränningstillskott är doserna ofta högre.

Tillskott där inositol ingår

 
Vitamin B-Komplex 50
 
Diet Inositol
 
Inositol 1000
 
Choline+Inositol
 
Solgar Inositol
 
Kolin+Inositol
 
Inositol
 
Kolin & Inositol

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Det här är lecitin

Det här är lecitin

Lecitin finns i alla celler och påverkar bland annat kolesterolvärdet.
 
B-komplex

B-komplex

B-komplex är tillskott med alla B-vitaminer i samma produkt.