Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Allt om resveratrol

I dagens värld, där vi alla strävar efter att leva hälsosammare liv och ta hand om vårt välbefinnande, letar många av oss efter naturliga sätt att stödja vår hälsa. Ett ämne som fångat uppmärksamheten för dess potentiella hälsofördelar är resveratrol. Men vad är egentligen resveratrol, och varför är det så omtalat? Vi går igenom allt om detta spännande ämne!

Bild på en burk med resveratrol tillsammans med hallon, jordnötter, vindruvor, mullbär och choklad.Resveratrol finns naturligt i livsmedel såsom hallon, vindruvor, jordnötter och mörk choklad.

Vad är resveratrol och var finns det naturligt?

Resveratrol är en naturlig förening som tillhör en grupp kemikalier kallade polyfenoler. Resveratrol finns främst i livsmedel som vindruvor, blåbär, tranbär och jordnötter. En av de mest kända källorna till resveratrol är faktiskt rödvin, där det extraheras från druvans skal under vinframställningsprocessen. Men du behöver inte nödvändigtvis inkludera vin i din kost för att dra nytta av resveratrol – det finns också i andra livsmedel och kosttillskott.

Parkslide, även känd som Fallopia japonica, har sitt ursprung i Östasien och är känd för sin rikedom på polyfenoler, vilket gör den till en utmärkt källa till resveratrol.

Vad är polyfenoler?

Polyfenoler, även kallat växtpolyfenoler, är en grupp kemikalier som finns naturligt i växter. Dessa föreningar finns i många olika livsmedel som frukt, grönsaker, nötter, frön, kryddor, te, kaffe och även vissa drycker som vin. Polyfenoler har fått stor uppmärksamhet inom forskningsvärlden, främst på grund av sina kraftfulla antioxidativa egenskaper i växter. Antioxidanter är ämnen som hjälper till att skydda celler i både växter och människor från skador orsakade av fria radikaler, som bildas naturligt i kroppen som ett resultat av ämnesomsättningen. Fria radikaler kan skada celler och DNA och bidra till åldrande och utvecklingen av olika sjukdomar.

Det finns olika typer av polyfenoler, inklusive flavonoider, fenolsyror och stilbener (som resveratrol). Varje typ har sina egna unika egenskaper och potentiella hälsofördelar. Att inkludera livsmedel som är rika på polyfenoler som resveratrol i kosten kan därför vara en väg till att stödja en hälsosam och balanserad livsstil.

Vad är resveratrol bra för?

Resveratrol har fått mycket uppmärksamhet för dess antioxidativa egenskaper i växter där resveratrol kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler i växtcellerna, vilket i sin tur kan minska oxidativ stress.

Cellerna i människokroppen utsätts för fria radikaler hela tiden och de antioxidanter vi får i oss genom kosten fungerar som motpoler som stöttar cellerna i att bekämpa den oxidativa stressen som uppstår. Lever vi ohälsosamt, röker eller äter mat som är hårt processad minskar antioxidanternas närvaro i kroppen och det är då viktigt att vi får i oss mycket frukt och grönt eller tillskott med antioxidanter.

Resveratrol och hjärtat

Det har även gjorts studier på resveratrol och hjärtat. I en studie undersökte man hur resveratrol påverkar hjärtat hos människor med högt blodtryck (1). Man såg då att gruppen som fick resveratrol utöver sin vanliga behandling hade mindre förändringar i vissa delar av hjärtat jämfört med de som inte fick resveratrol. Dock krävs fler studier för att påvisa att resveratrol kan ha en betydande effekt på vår hjärthälsa.

Den franska paradoxen

Resveratrol har länge varit ett omtalat ämne och man talar ofta om den så kallade “franska paradoxen”. Den "franska paradoxen" är en omtalad studie som genomfördes under 1990-talet och fokuserade på de franska kostvanorna. Forskarna blev förvånade över att fransmännen, trots deras höga konsumtion av mättat fett från bl.a. ost och charkuterier, ändå uppvisade relativt god hjärt- och kärlhälsa. Detta resultat stod i kontrast till vad man förväntade sig baserat på deras kost och man antog att det kunde bero på fransmännens konsumtion av rött vin, då vindruvans skal innehåller höga halter av resveratrol.

Kosttillskott med resveratrol

Det finns flera sätt att inkludera resveratrol i din kost för att dra nytta av dess potentiella hälsofördelar. Förutom att öka din konsumtion av livsmedel som är naturligt rika på resveratrol, såsom vindruvor, blåbär och tranbär, kan du även inkludera resveratroltillskott i din vardag. Kosttillskott med resveratrol finns främst i form av kapslar eller tabletter.

Det finns även kosttillskott som kombinerar resveratrol och NAD+. NAD+ finns naturligt i kroppens celler och deltar i oxidations- och reparationsprocessen. Resveratrol och NAD+ kombineras ofta tillsammans då resveratrol samverkar med NAD+.

Referenser

  1. Xuehui Zheng, Jinghan Hai, Yuhang Yang, Chen Zhang, Xiangping Ma, Binghui Kong, Yuan Zhao, Yang Hu, Peili Bu, Yun Ti, 2023. Effects of resveratrol supplementation on cardiac remodeling in hypertensive patients: a randomized controlled clinical trial. (Hämtad 2024-05-23)

Tillskott med resveratrol

 
Resveratrol 250
 
NAD+ Resveratrol
 
Core Resveratrol 200
 
Resveratrol
 
Resveratrol 250 mg

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 
Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
 
Allt om enzymer

Allt om enzymer

Läs om enzymernas funktion i magen.
 
Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
 
Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
 
Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 
Allt om den populära ginseng-roten

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Allt om lions mane

Allt om lions mane

Lions mane har använts länge inom den kinesiska kulturen. Läs mer om svampen!
 
Allt om cordyceps

Allt om cordyceps

Läs mer om den populära svampen cordyceps.
 
Allt om vårdande Aloe Vera

Allt om vårdande Aloe Vera

Aloe vera (Aloe barbadensis) har positiva egenskaper för vår insida och utsida.
 
Allt om superlivsmedlet kokosolja

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.
 
Allt om krämer

Allt om krämer

Kräm, lotion och salva - här får du veta allt om hudkrämer i olika former.
 
Allt om Vitamin A

Allt om Vitamin A

Vitamin A förekommer som retinol och karoten.
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?