Rena kroppen från vintertorrhet

Under vintern är det vanligt att huden blir torr, stramar och får torrsprickor. När vårsolen börjar komma fram blir spåren av den kalla och påfrestande vintern tydligare och många letar febrilt efter ett sätt att få tillbaka den friska, fräscha och rosiga hud man är van vid. Men hur gör man egentligen?

  • Varför blir man torr på vintern?
  • Vårstäda huden

Produkter mot vintertorrhet

 
Skrubbvantar
 
Ryggskrubb
 
Shower Gel
 
Body Polish
 
Rengöringssvamp

Varför blir man torr på vintern?

Vinterns låga luftfuktighet, väderväxlingar och varma kläder lämnar ofta spår på huden som blir torr, blek och kanske till och med börjar spricka. På vårkanten, när solen börjar titta fram, är det därför många som letar med ljus och lykta efter mirakelkurer som ska få bukt med den torra vinterhuden.

En kvinna slappnar av med en ansiktsmask.

Nyckeln till en fräsch vårhud är noggrann omsorg under de kalla vintermånaderna. Att dra ner på duschandet, öka användningen av mjukgörande krämer samt skrubba huden och äta en hälsosam kost är några tips för att möta vinterns tuffa påfrestningar.

Den torra luften som kännetecknar vintermånaderna gör att huden har andra behov än på sommaren. Många använder sig av samma krämer året om, men faktum är att huden behöver fetare produkter under vinterhalvåret. Ofta behöver man även trappa upp hur ofta man smörjer in huden. Det är inte konstigt att smörja in kroppen två gånger om dagen och utsatta områden som exempelvis händerna kan behöva smörjas in än oftare.

Under vintern bör man även byta ut tvålen mot en mildare variant eller en olja. Man kan även tänka på hur mycket man tvålar in sig i duschen. Om man inte har ett jobb där man blir smutsig över hela kroppen kan man exempelvis hoppa över att tvåla in benen varannan gång man duschar. Ett annat bra tips är att i största möjliga utsträckning undvika bad. Det bästa är att ta korta duschar, men vill man gärna bada kan man hälla lite olja i badvattnet för att minska den uttorkande effekten.

Efter att man duschat bör man smörja in kroppen med en mjukgörande och gärna lite fetare hudkräm. För att ge huden extra mycket fukt kan man med fördel även byta ut sin kräm mot en torr olja som exempelvis mandelolja. En olja går lätt in i huden och bidrar till att göra den len och mjuk under en längre tid. Tycker man att det tar lång tid för krämen eller oljan att gå in i huden kan man välja att smörja in huden innan sänggång så att den kan absorberas under natten och därmed inte riskera att kladda av sig på kläderna.

Vårstäda huden

Om man slarvat med hudvårdsrutinen under vintern finns det fortfarande knep att ta till för att få huden fräsch och fin till våren. Ett första steg är att anamma de tips och råd som presenterats ovan. Dessa tips och rutiner kan med fördel även användas under den tidiga våren då huden fortfarande är torr och narig. Något som också är a och o för en fräsch vårhud är att skrubba kroppen. Man kan här välja om man vill göra en mekanisk eller kemisk peeling. Vid en mekanisk peeling skrubbar man huden med hjälp av små korn medan man vid en kemisk peeling använder sig av syror, exempelvis AHA, för att skrubba huden.

Man kan göra detta på salong, men man kan även göra en effektiv skrubb med hjälp av produkter man har hemma i skafferiet. Att blanda en torr olja, exempelvis mandelolja eller jojobaolja, med strösocker är ett mycket enkelt sätt att göra sin egen skrubb på. Ta med skrubben in i duschen och applicera med cirkulära rörelser när du blött huden. Sedan är det bara att skölja av skrubben och klappa huden torr med en ren handduk. Efteråt behöver du sannolikt inte ens smörja in dig med en kräm.

En burk hemmagjord skrubb.

När det gäller ansiktet bör man vara mycket noga med sin hudvårdsrutin. Detta gäller naturligtvis under hela året, men är extra viktigt under vintern och den tidiga våren.

1. Avlägsna smink

2. Rengör ansiktet med en mild rengöringsprodukt

3. Applicera ansiktsvatten över hela ansiktet

4. Ge huden en boost genom att applicera ett fuktgivande serum, var noga med att välja ett speciellt ögonserum för området runt ögonen

5. Smörj in området runt ögonen med ögonkräm

6. Smörj in ansiktet med dag/nattkräm

För att ta hand om sin vintertorra hud är det alltså viktigt att man undviker saker som verkar uttorkande för huden. Detta gäller exempelvis vatten, vilket har just en uttorkande effekt på huden. Att ta bort döda hudceller med hjälp av skrubb eller peeling är nästa viktiga steg eftersom det hjälper till att ta fram de nya, friska hudcellerna som kommer underifrån. Att ge huden mycket fukt i form av fetare krämer eller torra oljor är nästa viktiga steg i rutinen.

Känner man ändå att huden känns tråkig kan man komplettera sin hudvårdsrutin med en brun utan sol-produkt för att få lite extra färg. När vårsolen börjar komma fram kan man även komplettera sin kost med betakaroten för att stimulera en naturligt solbrun färg.

Övriga produkter

 
Self Tanning Lotion
 
SprayTan In A Can
 
Betakaroten
 
Self Tan
 
Body Lotion
 
Rhassoullera
 
Self Tan Mousse

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
 

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 

Hur påverkar taurin kroppen?

Aminosyran taurin finns ofta i energidrycker och har många funktioner.
 

Curcumin från gurkmeja

Curcumin är ett aktivt ämne i gurkmeja och fungerar som kraftfull antioxidant.
 

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
 

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 

Hur påverkar träning kroppen?

Svårt att komma igång? Vi har listat varför du mår bra av träning.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Nyårslöften - från tanke till handling

Vi ger dig tips på hur du ska lyckas med dina nyårslöften!
Visa fler