Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet

Havtorn

De näringsrika havtornsbären växer vilt i Sveriges kustlandskap och är ovanligt näringsrika. Bären innehåller ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror vilket gör att de blivit mycket populära som del av en hälsosam kost.

  • Havtornsbäret och dess ursprung
  • Nyttiga egenskaper
  • Så använder du havtorn

Havtornsbärets ursprung

Havtorn växer vilt längs hela Sveriges kustband, från Bohuslän till Norrbotten. De oerhört tåliga buskarna är vanligt förekommande på stränder där de i slutet av sommaren prunkar med färgstarka, orangea bär som är oerhört näringsrika.

Även om det är först på senare år livsmedelsindustrin fått upp ögonen för detta bär är dess effekter kända sedan länge. Det sägs nämligen att de gamla grekerna gav sina hästar blad från havtornsbusken, något som gjorde att hästarnas pälsar blev så fina att de började skina. Av denna anledning ska bäret ha fått sitt latinska namn ”Hippophae” vilket är en sammanslagning av ordet ”hippo” (häst) och ”phaos” (att skina).

Nyplockade havtornsbär och en flaska havtornsolja.

Nyttiga egenskaper

Havtorn har fått mycket uppmärksamhet under senare år, framför allt tack vare bärens innehåll av vitaminer, mineraler och fleromättade fettsyror. Bären är rika på olja och innehåller även flera av de fettlösliga vitaminerna, bland annat vitamin A och E. Bären innehåller också betakaroten som fungerar som förstadium till vitamin A i kroppen. Karotenet lagras under huden och ger en solbrun ton samtidigt som det fungerar skyddande mot solens strålar. Vid behov omvandlar kroppen karoten till aktivt vitamin A. Vitamin E fungerar som antioxidant i kroppen och bidrar till att skydda våra celler mot oxidativ stress och fria radikaler.

Havtorn innehåller även stora mängder vitamin C och ett bär innehåller mer C-vitamin än en hel apelsin. Precis som E-vitamin fungerar även vitamin C som en antioxidant och vitaminet är dessutom viktigt för immunsystemet. Havtorn innehåller även flera av de vattenlösliga B-vitaminerna som bland annat behövs för att ämnesomsättningen och nervsystemet ska fungera normalt.

Det som utmärker havtorn i kanske allra största grad är innehållet av de omättade fettsyrorna. I de små orangea bären finns nämligen alla omega-fettsyror representerade; omega-3, -6, -7 och -9. Omega-3 och -6 är essentiella fettsyror som vi måste tillföra via kosten. Dessa fettsyror omnämns ofta i media och de flesta känner till vikten av att äta dem. Omega-7 och -9 är inte fullt så vanliga, men för den sakens skull är de inte mindre viktiga. Omega-7 behövs nämligen för fuktbalansen i hud och slemhinnor och omega-9 är viktigt för immunsystemet.  

Så använder du havtorn

Havtorn finns att plocka vilda på de flesta svenska stränder, men de kan också köpas i matbutikernas frysdiskar. Bären är saftiga och goda att äta som de är, men du kan också tillgodogöra dig bärens nyttiga egenskaper via havtornspulver. Pulvret kan enkelt blandas i näringsrika smoothies eller strös över frukostyoghurten för en uppiggande start på dagen.

Tillskott med havtorn

 
Membrasin
 
Havtornspulver
 
Havtornspulver

För dig som gillar att baka och laga mat är ett tips att använda havtorn för att göra sylt, marmelad och saft. Vissa använder även havtorn för att smaksätta likör och glögg.

Havtorn som hudvård

Havtorn är även en vanlig ingrediens i tillskott avsedda för att återställa slemhinnornas fuktbalans samt i olika hudvårdsprodukter som hud- och handcreme. Anledningen till att havtorn blivit en mycket populär ingrediens i hudvårdsprodukter beror på bärets rika näringsinnehåll. Oljan från havtornsbären innehåller rikligt med vitamin E som bidrar till att förbättra hudens motståndskraft och eftersom det är en antioxidant hjälper det även till att bekämpa fria radikaler. Vitamin E verkar även ha en föryngrande effekt på huden.

Havtorn innehåller som sagt även rikligt med omega-fettsyror. I huden är dessa fettsyror återfuktande och de stimulerar även hudens förmåga att läka sig själv vid skador. Ytterligare en anledning till att havtorn är en populär ingrediens i hudvårdsprodukter är det höga C-vitamininnehållet. C-vitamin behövs nämligen för att kroppen ska kunna bilda kollagen, det protein som bygger upp huden och håller den spänstig.

Hudvård med havtorn

 
Kroppsolja Havtorn
 
Havtorn duschkräm
 
Hand Cream

Tips! Gör din egen havtornssmoothie på 1 banan, 100 g mango, 1 msk havtornspulver, ett par dl vatten och en dl yoghurt (från soja, havre eller komjölk).

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Havtornssmoothie

Havtornssmothie med Omega 7, papaya & hallon för din inre och yttre skönhet!
 

Blåbärspulver

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
 

Acai- det näringsrika superbäret

Acai är ett blålila bär från Sydamerika som har mycket högt näringsinnehåll.
 

Havtorn Tropical smoothie

Låt denna underbara och näringsrika smoothie ta dig till exotiska platser som du annars bara kan drömma om.
 

Goji superbäret

Gojibär är smakrika små bär, fullt av antioxidanter, mineraler och vitaminer.
 

Tranbär

Tranbär är små, röda och syrliga bär som ofta använts mot urinvägsinfektion.
 

Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia är ett litet bär med ett fantastiskt näringsinnehåll.
 

Mullbär

Mullbär är rikt på näringsämnen och förknippas med blodsockerbalans.
 

Incabär

Incabär, även kallat physalis, är gyllene näringsbomber med många hälsofördelar.
 

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
 

Blåbärssmoothie

Ta hand om ögonen, njut av en smoothie med lutein, karotenoider och antocyaner.
 

Kosttillskott vid övergångsåldern

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
 

Julens rödkålssallad med tranbär

Liva upp den traditionella rödkålssalladen med nyttiga tranbär och valnötter.
 

Bärbomb med protein

Svalka dig med en bärfylld proteindryck med massvis avantioxidanter.
 

Hampasmoothie med antioxidanter

En ljuvigt fruktig och antioxidantrik smoothie med hampaprotein som bas.
 

Mullbärskakor

Mullbär gör kakorna saftiga och nötiga! Enkla att lägga till i olika kakrecept.
 

Paj med blåbär och mandelmjöl

En härlig paj gjord på antioxidantrika blåbär och mandelmjöl.
 

Kryddigt julbröd med gojibär

Smaka på julen varje dag genom detta kryddiga och fantastiskt saftiga julbröd på matbordet.
 

Chiapudding - vanilj & blåbär

Denna krämiga variant av chiapudding är rik på stärkande antioxidanter!
 

Glögg med incabär

En av julens måsten är helt klart glögg! Detta recept bjuder på en spännande och välsmakande twist av den klassiska glöggen.
 

Sommarsmoothie med bär

En somrig smoothie med hallon och jordgubbar som både läskar och mättar.
 

Proteinrik blåbärssmoothie

Smoothie med blåbär, hampaprotein och chiafrön.
 

Pannkakor med mullbär

Smarriga pannkakor med mullbär.