Acai- det näringsrika superbäret
Acai är ett blålila bär som växer på stora träd i Sydamerika och som är oerhört rika på näring och antioxidanter. I Norden säljs de näringsrika bären främst i pulverform och acaipulvret har blivit mycket populärt att använda för att höja näringsvärdet på allt från smoothies till yoghurtfrukostar.
- Vad är acai?
- Varför är acai så nyttigt?
- Kosttillskott med acai
Vad är acai?
Acaibäret räknas som ett så kallat superfood tack vare att bäret har så högt innehåll av näringsämnen och antioxidanter. Dessutom har bären ett relativt högt innehåll av fettsyror, något som gör bären unika. I de fattiga områdena i Sydamerika ses acaibären som en riktig guldgruva och det är först på senare år som världen fått upp ögonen för detta bär. I Sydamerika tar man även till vara på palmernas unga bladskott, vilka sedan äts som palmkål.
Trots att vi i Norden bor så långt bort från de majestätiska palmerna kan vi ta vara på acaibärens nyttiga egenskaper, detta tack vare att bären kan malas ner varefter man kan ta till vara på bärens hälsosamma egenskaper i form av acai-pulver.
Varför är acai så nyttigt?
Att acaibär är nyttiga är något de flesta är överens om. Men vad är det egentligen som gör bären så nyttiga? Först och främst innehåller de stora mängder antioxidanter, främst i form av polyfenoler. Som nämndes ovan innehåller de även rikligt med olika näringsämnen, bland annat de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6, samt vitaminer och mineraler som exempelvis vitamin A och E, järn, kalium och kalcium.
Antioxidanter är mycket viktiga för oss eftersom de hjälper till att motverka fria radikaler i kroppen. Fria radikaler bildas hela tiden i våra kroppar men i för höga doser kan de bli skadliga för oss. Produktionen av fria radikaler ökar exempelvis vid stress, dåliga matvanor och rökning. Finns det då för lite antioxidanter finns det inget som stoppar radikalernas framfart i kroppen och då kan de skada cellernas cellmembran och få dem att åldras i förtid. Att antioxidanter är viktigt är råder det med andra ord inget tvivel om, och acaibär innehåller alltså höga nivåer av dem, speciellt av polyfenoler. Man uppskattar acaibär att innehålla mer än 6 gånger så mycket polyfenoler som blåbär och 30 gånger så mycket som i rödvin.
Acaibären är även mycket rika på fibrer och innehåller hela 24 g per 100 g. Fibrer finns rikligt i frukt och grönsaker och bidrar till att hålla vår mage och vårt tarmsystem igång. En annan fördel med fibrer är att de bidrar till att öka mättnadskänslan. Fibrer kan svälla många gånger sin egen vikt och detta bidrar till att vi känner oss mätta under en längre period. Dessutom bidrar fibrer till att blodsockret hålls på en mer stabil nivå.
I tabellen nedan ser du hur acaibärets näringsinnehåll ser ut per 100 g.
Näringsvärde | per 100 g |
Energi | 368 kcal |
Protein | 7 g |
Fett | 22 g |
Kolhydrater | 4 g |
Fibrer | 62 g |
Vitamin A | 374 µg |
Kalium | 530 mg |
Kalcium | 156 mg |
Järn | 100 mg |
Vitamin E | 30 mg |
Kosttillskott med acai
Här i Norden är det enklast att få tag på acaibär i pulverform eller kapselform. Smakmässigt är acaibär som en blandning av blåbär och choklad, vilket gör att ett pulver passar utmärkt att blanda i smoothies, chiapuddingar eller yoghurt för att få en spännande och god smak och samtidigt tillföra kroppen extra näring. Om man inte tycker om smaken eller bara vill använda acai för hälsans skull kan ett kapseltillskott kanske passa bättre.
Acaipulver framställs från frystorkade acaibär från vilka kärnan avlägsnats. De frystorkade bären mals till pulver som man sedan kan köpa och använda i diverse spännande recept.
Acaikapslar innehåller acaipulver i hög koncentration. Skillnaden mellan acaipulver och acaikapslar är i stort sett endast en kapsel. Kapslarna sväljs enkelt med vatten och passar som sagt dig som inte vill äta acai i pulverform.