Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Aspartam

Aspartam är ett av de mest använda sötningsmedlen och också ett av de tillsatsämnen som gett upphov till flest tidningsrubriker genom åren. Med en sötma som är 200 gånger starkare än den från socker har aspartam blivit ett mycket populärt ämne att använda i olika typer av lightprodukter. Men vad är aspartam och vad har forskarna egentligen hittat om detta söta ämne?

  • Vad är aspartam?
  • Är aspartam säkert?
  • Användningsområden

Vad är aspartam?

Aspartam är ett av de mest kända sötningsmedlen och också ett av de mest använda. Det artificiella sötningsmedlet består av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra och är ett mycket sött, vitt, luktlöst pulver. Man uppskattar att aspartam är ungefär 200 gånger sötare än vitt socker och av denna anledning går det åt ytterst små mängder aspartam för att göra ett livsmedel lika sött som om det varit sötat med socker. Eftersom det krävs så otroligt små mängder aspartam blir kalorimängden från aspartam i stort sett försumbar. Av denna anledning har aspartam blivit oerhört populärt att använda i olika dietprodukter där man önskar minska på kaloriinnehållet. 100 g aspartam innehåller ungefär 400 kcal, vilket är mer än strösocker, men återigen gör de milligramstora mängderna att antalet kalorier blir i stort sett lika med noll. 

En kvinna med ett glas läsk bredvid sig.

När vi äter passerar maten först via munnen och ner genom matstrupen innan det når magsäcken. Från magsäcken portioneras maten vidare ut i tarmarna innan det slutligen når ändtarmen och det lämnar kroppen. I mag- och tarmkanalen bryts aspartam ner till de två aminosyror aspartam består av, asparaginsyra och fenylalanin. Förutom dessa aminosyror bildas även metanol som en biprodukt. Bildandet av metanol har fått många att rygga tillbaka och ifrågasätta säkerheten hos aspartam, men faktum är att metanol även bildas vid nedbrytning av andra livsmedel, till exempel frukt och juice. Dessutom är de mängder som bildas så oerhört små att det inte är någon hälsorisk. Mängden bildad metanol är faktiskt högre från ett glas juice än den är från ett glas aspartamsötad läsk, vilket kan vara lugnande för den som trots allt oroar sig. 

Aspartam är alltså ett kalorifritt sötningsmedel och det har heller ingen effekt på blodsockret. Det sistnämnda innebär att aspartam inte leder till någon frisättning av insulin från bukspottkörteln och detta gör att aspartam även kan ätas av personer med diabetes. 

Till skillnad från socker och vissa andra sötningsmedel, exempelvis sukralos, är aspartam inte stabilt för förvaring under lång tid. Långtidsförvaring leder så småningom till att sötman försvinner, men för att trots detta kunna använda aspartam i livsmedel av olika slag tillsätts ofta andra tillsatser som hjälper till att stabilisera ämnet så att det bibehåller sin sötma även under lång tid. 

Är aspartam säkert?

Aspartam är en tillsats som orsakat mycket ramaskri genom åren och påståenden om många negativa hälsoeffekter har spridits i media genom åren. Visst finns det studier som visar på negativa hälsoeffekter, men det finns minst lika många som motbevisar dessa påståenden och därtill ytterligare ett stort antal som visar att aspartam inte har några effekter i kroppen överhuvudtaget. Aspartam är utan tvekan ett av de mest välstuderade tillsatsämnena och efter att ha tittat på de studier som finns har man inte kunnat hitta några bevis som säger att aspartam skulle kunna ha några negativa hälsoeffekter eller biverkningar. Detta gäller vid ett intag av aspartam som är under den maximala dagsdosen 40 mg/kg kroppsvikt/dag. Översatt i livsmedel motsvarar denna gräns 4 liter aspartamsötad läsk per dag för en person som väger 60 kg. 

Det finns en liten grupp av människor som dock är strängt förbjudna att inta aspartam och det är personer som har sjukdomen fenylketonuri, eller PKU som den också kallas. Sjukdomen är mycket ovanlig men kortfattat innebär den att kroppen inte kan bryta ner aminosyran fenylalanin, vilket ju är en av de aminosyror som utgör grunden i aspartam. Om du någon gång sett texten: innehåller en källa till fenylalanin är det för att göra personer med PKU uppmärksammade på att aminosyran finns i produkten och att de därmed ska undvika den. 

Användningsområden

Aspartam är vanligast som tillsats i olika typer av livsmedel, bland annat drycker, proteinpulver, godis och desserter av olika slag. Aspartam bryts ner vid kontakt med sura lösningar och höga temperaturer och därför används aspartam sällan i bakverk. Förutom som tillsats finns aspartam även att köpa i form av bordssötningsmedel, men det vanligaste är trots allt att det används som tillsats. På ingredienslistan känns aspartam igen under förkortningen E951. 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Sötningsmedel

Sötningsmedel

Sötningsmedel - farligt eller ofarligt?
  Björksocker

Björksocker

Björksocker, xylitol, är lika sött som socker men med färre kalorier.
  Stevia

Stevia

Stevia är en växt som är 300 gånger sötare än socker och utan kalorier.
  Sukralos

Sukralos

Sukralos är ett kalrifritt och mycket populärt sötningsmedel.
  Tillsatser

Tillsatser

Vad är tillsatser? Vilka tillsatser finns? Vad används de till? Få svaren här!
  Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Byt ut ditt vanliga socker mot ett näringsrikare kokossocker.
  Dolt socker i livsmedel

Dolt socker i livsmedel

Upptäck och undvik det dolda sockret i livsmedel!
  Fruktos

Fruktos

Fruktos är en enkel sockerart som tas upp långsammare än glukos (dextros).
  Honungens hälsoeffekter

Honungens hälsoeffekter

Lär dig mer om honung och dess hälsoeffekter.
  AIP kost

AIP kost

Läs mer om AIP. En kosthållning som har fokus på maghälsa.
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
  Guldmjölk med ingefära

Guldmjölk med ingefära

Enkelt & värmande recept på guldmjölk med ingefära, kardemumma och kanel.
  Chiapudding - vanilj, bär och frukt

Chiapudding - vanilj, bär och frukt

Denna krämiga variant av chiapudding är rik på nyttigheter!
  Mjuk nyttig pumpakaka

Mjuk nyttig pumpakaka

Mjuk pumpakaka som är både socker- och glutenfri.
  Iskaffe med kollagen

Iskaffe med kollagen

Blanda ihop en underbart svalkande iskaffe med extra kollagen från Alpha Plus.
  Proffee - en kall och god kaffedrink

Proffee - en kall och god kaffedrink

Kaffe + protein = sant! Testa denna enkla kaffedrink och njut.
  Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
  Mineralerna som bygger upp dig

Mineralerna som bygger upp dig

Mineraler är livsnödvändiga att tillföra då kroppen själv inte tillverkar dem.