Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Fruktos

Fruktos är en enkel sockerart som är mycket sötare än vanligt socker och glukos. Fruktos har dessutom en lite långsammare upptagningshastighet än till exempel glukos (dextros) och maltodextrin, och förekommer därför ibland i energigivande tillskott såsom sportdrycker för att du ska få tillgång till energi under en lite längre tid.

  • Vad är fruktos?
  • Fruktos i livsmedel
  • Kosttillskott

Vad är fruktos?

Fruktos är en enkel sockerart (monosackarid) och är alltså likt glukos en av de minsta byggstenarna i polysackarider (längre kolhydrater). Fruktos tas dock upp på ett annorlunda sätt jämfört med glukos genom att fångas upp av levern där fruktosen efter behov omsätts till glukos och glykogen eller till fettsyror. På grund av att fruktos behöver omvandlas till glukos innan det går ut i blodet som blodsocker bidrar det inte heller till samma snabba blodsockerhöjning som glukos. Glukos är nämligen mycket lättupptagligt i kroppen jämfört med många sockerarter då det kan gå ut direkt i blodet i och med att glukos är samma sak som blodsocker.

Äpplen, honung och kanel.

Man skulle kanske kunna tro att frukt är vår största källa till fruktos men faktum är att de flesta av oss får i oss de största mängderna av denna monosackarid via sackaros (bordssocker som består av en del glukos och en del fruktos), läsk, juice, smaksatta yoghurts, flingor mm.

Fruktos i livsmedel

Tack vare fruktosens kemiska struktur upplevs fruktos vara sötare än vanligt socker och glukos. Dessutom har fruktos en extra bra förmåga att framhäva frukt- och bärsmak. Därför används fruktsockret ofta för sötning av livsmedel, speciellt sådana som innehåller frukt och bär såsom sylt, saft och juice. Ofta marknadsförs fruktos som ett mer naturligt sötningsämne än vanligt socker och artificiella sötningsmedel. På senare år har dock fruktosen börjat få ett allt sämre rykte då teorier om att det skulle kunna vara en orsak till övervikt sprider sig. Detta på grund av att fruktos tros kunna bidra till fettinlagringen vid överdriven konsumtion. Därför kan det vara bra att undvika livsmedel där man har tillsatt fruktos, och att istället inta fruktos i mindre mängder i samband med träning då det kan utnyttjas som energi.

Fruktos är inte farligt i sig utan ska bara inte överkonsumeras likt de flesta andra näringsämnen. Låt inte myter om livsmedel hindra dig från energi till din träning!

Kosttillskott

Tack vare fruktosens sötma och dess alternativa upptagningshastighet till glukos är det många uthållighetsidrottare som använder sig av kosttillskott som innehåller fruktos. Vanligast är det att fruktos förekommer i en mix med andra sockerarter såsom glukos (även kallat dextros) eller maltodextrin just på grund av att de tas upp olika snabbt. Det är dock viktigt att det är mer av de andra sockerarterna i din energiprodukt för att få bästa möjliga effekt av fruktosen. Var därför noggrann med att se över innehållsförteckningen ordentligt när du ska köpa din nästa sportdryck, energigel eller energibar.

Sportprodukter med fruktos

 
Koffein-gel

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
 
Dolt socker i livsmedel

Dolt socker i livsmedel

Upptäck och undvik det dolda sockret i livsmedel!
 
Honungens hälsoeffekter

Honungens hälsoeffekter

Lär dig mer om honung och dess hälsoeffekter.
 
Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Byt ut ditt vanliga socker mot ett näringsrikare kokossocker.