Vitlök

Vitlök är en uppskattad smakförstärkare i många olika kulturer och har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Löken har använts för att bota diverse olika infektionssjukdomar genom åren och idag är det välkänt att den doftrika löken har positiva effekter vid förkylning. Men forskning har även visat att vitlök kan vara positivt för hjärta och kärl. I denna artikel får du lära dig mer om den lilla illaluktande välgöraren.

  • Vitlökens egenskaper
  • Innehåll i vitlök
  • Hälsoeffekter av vitlök

Vitlökens egenskaper

Vitlöken är en lökväxt som tillhör familjen liljeväxter. Vitlöken har använts i flera tusen år och i Sverige odlades löken redan på vikingatiden. Under de två världskrigen använde man vitlök för att behandla infektioner och under medeltiden användes löken för att behandla pest.

Från början kommer vitlöken troligtvis från de västra delarna av Asien och man vet att löken använts länge i såväl Kina som i dagens Turkiet, Irak och Iran. Man vet också att både de gamla egyptierna och de gamla grekerna använde vitlök för att förebygga mot infektioner och göra pyramidbyggare respektive soldater starkare och mer motståndskraftiga. Idag har de gamla teorierna bekräftats av vetenskapen och man vet att ämnen i vitlök har antibakteriella egenskaper samt positiva effekter på hjärta och kärl (läs mer om detta nedan).

Vitlök på en tallrik.

Innehåll i vitlök

Vad innehåller då vitlöken som gör den så nyttig? Bland annat innehåller den vitamin C och K samt mineralerna järn, magnesium, kalcium, kalium, zink, fosfor och natrium. Det som utmärker vitlöken är dock det höga innehållet av svavelföreningar. Det är svavelföreningarna som ger vitlöken sin karaktäristiska doft, men det är också dessa föreningar som står för många av de hälsoeffekter som vitlöken har. Speciellt intressant är ett ämne som heter alliin. Alliin bryts ner av ett enzym som kallas för allinas och bildar då allicin som i sin tur bryts ner till mindre föreningar. Det är framför allt nedbrytningsprodukterna av allicin som står för vitlökens hälsoeffekter som du kan läsa om längre ner i artikeln.

Halten svavelföreningar i vitlök varierar beroende på hur vitlöken torkats, delats (hackats, pressats, skurits, krossats etc.) samt hur löken tillagats. Krossad eller pressad vitlök gör det enklare för svavelföreningarna att träda fram och som du säkert märkt luktar pressad vitlök mer än en hel, skalad vitlöksklyfta. Vill man ta till vara på vitlökens hälsoeffekter bör man inte tillsätta den till mat med för hög temperatur. När löken blandas i bör maten inte ha en temperatur som överstiger 40 grader.

Hälsoeffekter av vitlök

Allicin och dess nedbrytningsprodukter är de ämnen som främst bidrar till de hälsoeffekter vitlöken sägs ha. Allicin verkar antibakteriellt, detta eftersom allicin kan påverka ett enzym som finns i bakterier och på så sätt oskadliggöra dem (1). Det är viktigt att nämna att de flesta studier som gjorts på vitlök har gjorts på djur, vilket innebär att man inte kan vara helt säker på att vitlök fungerar på samma sätt hos människor, även om det finns studier som antyder det.

Förutom att verka antibakteriellt har man också sett att allicin och dess nedbrytningsprodukter kan påverka både blodfetter och blodtryck (1). Personer med förhöjt blodtryck och förhöjda nivåer av kolesterol och/eller triglycerider i blodet har visats få lägre värden vid intag av ungefär en vitlöksklyfta (ca två gram färsk vitlök) om dagen. Det finns även studier som visat att vitlök kan verka smärtstillande om man äter två färska vitlöksklyftor om dagen, eller motsvarande tre gram torkat vitlökspulver.

Vitlök finns idag att köpa i form av färsk vitlök och torkad vitlöksklyftor i matbutiken, men också i form av kapslar och tabletter i hälsokostbutiker.

Produkter med vitlök

 
Kwai 300 mg
 
Naturell Vitlök
 
Kyolic Original 600 mg
 
Wallda Vitlökskapslar
 
Skip Vitlökskapslar
 
Marlic Omega-3 Vitlök
 
Urtekram Vitlökspulver

I dagsläget känner man inte till att vitlöken har några biverkningar, bortsett från lukten. Det finns dock vissa saker som är viktiga att känna till. Vitlök bör aldrig användas istället för vanlig medicin mot exempelvis högt blodtryck eller höga blodfetter, även om vitlök verkar ha positiva effekter på just dessa tillstånd. Om man använder sig av medicin mot exempelvis hjärt- eller kärlsjukdomar bör man heller aldrig kombinera denna med ett högt intag av vitlök. Även gravida avråds från att äta stora mängder vitlök i tillskottsform.

Referenser

[1] Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, Flores-Gutiérrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, Ortuño-Sahagún D. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Vitlöksfräst kyckling med ris

En ljuvligt god blandning med kyckling, grönsaker och stekt ris.
 

Håll förkylningen borta

Tips på hur du lättast förebygger och lindrar förkylningssymtom.
 

Nudlar med tofu och ostronskivlingsås

En nudelrätt som passar dig som är vegetarian.
 

Quinoasallad med guacamole

En färgstark sallad fylld med goda frukter och grönsaker.
 

Oligosackarider

Oligosackarider är medellånga kolhydrater som fungerar som kostfibrer.
 

Kyckling med fettucini och parmesan

Kyckling och fettucini med härlig parmesantoppning.
 

Falafel med pistasch

Glutenfria och vegetariska falaflar med krispiga pistaschnötter.
 

Laxbiffar

Variera dina fiskrätter med dessa goda laxbiffar som passar alla.
 

Vegetarisk lasagne

Vegetarisk och glutenfri lasagne som är oemotståndligt god!
 

Kyckling med limedressing

Fantastiskt mör och saftig kyckling med smak av lime, teriyaki och örter.
Visa fler
Staff ▲