Talg och märg - skillnader och fördelar
Både talg och märg är näringsrika animaliska fetter som kan användas på flera sätt. Talg är det fasta fettet från nötkreatur som utvinns genom våtrendering, medan märg är den mjuka kärnan inuti benen som är krämig och fet. Här går vi igenom skillnader och användningsområden för de näringsrika fetterna.
- Vad är märg?
- Fördelar med märg
- Användningsområden för märg
- Vad är talg?
- Talg i matlagning
- Gräsbetande kor
- Talg för hud- och hårvård
Märg har blivit något av en delikatess full med näring och smak.
Vad är märg?
Märg är en näringsrik och fet massa som finns i benens kärna och som oftast utvinns från djurets övre ben och lår. Det består av cirka 85 procent fett och vid tillagning får det en mjuk och lös konsistens. Märgen är rik på näringsämnen och har använts genom historien som en del av den svenska mattraditionen. Den senaste tiden har det fått ett uppsving och ses allt oftare som en kulinarisk delikatess att äta som den är eller för att ge extra smak och näring till buljonger och rätter.
Fördelar med märg
Benmärgen är en extremt näringstät del av djuret, fullproppad med viktiga näringsämnen. Den innehåller en hög koncentration av mineraler som är viktiga för olika kroppsfunktioner. Kollagen från märg hjälper till att ge huden elasticitet och struktur, medan gelatin kan användas för att berika matlagningen. De aminosyror som finns är avgörande byggstenar för proteiner och stödjer många grundläggande processer i kroppen. Dessutom innehåller benmärg flera essentiella vitaminer som bidrar till normal kroppsfunktion, samt viktiga fettsyror som omega-3 och omega-6. Tillsammans bidrar dessa komponenter till kroppens övergripande välbefinnande och kan lätt integreras i kosten för att främja en balanserad näringsnivå.
Användningsområden för märg
Benmärg är en delikatess i många kök. Märgfett är bland annat bra till stekning då det har en hög rykpunkt och tål höga temperaturer. Den kan ingå i soppor och buljonger för extra smak och näring eller rostas och ätas som pålägg på smörgås eller direkt från benet. Benbuljong är avkok på djurben och innehåller viktiga näringsämnen som zink, järn, vitamin A, omega-3 och omega-6 samt mineraler. I kosttillskott tillsätts märg ofta för kollagenets skull, och då för att förbättra hudens fasthet och styrka.
Tips! Läs om 5 anledningar att testa hälsotrenden benbuljong.
Vad är talg?
Talg är ett animaliskt fett som smälts ner och utvinns främst från nötkreatur och får. Det utvinns genom att fettet smälts ner tillsammans med vatten vilket ger ett krämigt och fast fett som passar utmärkt till matlagning. Som ett av naturens mest näringsrika fetter har talg använts i tusentals år. Under 1900-talet sjönk populariteten då det ersattes av margarin, men på senare tid har det fått ett uppsving. Till skillnad från andra vegetabiliska oljor är talg en naturlig, oraffinerad fettkälla.
Talg har fått ett uppsving som naturlig och näringsrik fettkälla.
Talg i matlagning
Talg är smakrikt och innehåller mycket näring. Det passar bra till matlagning, särskilt stekning eller fritering, då det har en hög rykpunkt vilket gör det lämpligt att steka i. Som en naturlig, oraffinerad källa är talg rikt på vitaminer som A, D, E och K. Tack vare sin stabilitet vid höga temperaturer, är talg ett utmärkt alternativ för matlagning och ger en rund, aromatisk smak.
Gräsbetande kor
Kött och ben från ekologiskt gräsbetande djur ger en överlägsen näringssammansättning jämfört med konventionellt uppfödda djur, eftersom djurens egen föda är mer näringsrik än om de äter spannmål. Det ger också en bättre fettsyrebalans i talgen.
Talg för hud- och hårvård
Då talgens fettkomposition ligger nära vår huds sammansättning av fett är det ett utmärkt val för den som söker naturliga alternativ till både hud- och hårvård. Det är en vanlig ingrediens i salvor och lotions. Den naturliga fettkompositionen hjälper till att återfukta torr hud och ge en elastiskt och vårdande känsla. I hårmasker erbjuder talg en intensiv näring som både stärker och återfuktar håret från roten.