
Rosenrot Plus
- Tillsatt pantotensyra
- Mental fokus
- Produktbeskrivning
- Näringsinnehåll
- Recensioner (57)
- Leverans & betalning
Rosenrot vid perioder av trötthet
Healthwells Rosenrot Plus har ett extra starkt innehåll av rosenrot och kapslarna är även förstärkta med pantotensyra (vitamin B5) som är en viktig vitamin för omsättningen av fett och kolhydrater. På senare år har rosenrot ingått i flera olika studier för sin effekt på mental prestation och motverkan av trötthet.
- Extra starkt innehåll av rosenrot
- Pantotensyra bidrar till mental prestation
- Hjälper till att motverka utmattning
- Använd vid perioder av trötthet
- Vegetabiliska kapslar
Vad är rosenrot?
Rosenrot är en växt som fått sitt namn från att växtens rot har en ljuvlig doft av rosor. Rosenrot trivs bäst i kallare klimat och växer därför bland annat i våra svenska fjäll. Rosenrot har även en lång tradition som växtbaserat läkemedel för att minska trötthet, oroskänsla samt för att öka välbefinnande och energi.
Rosenrotens latinska namn är Rhodiola rosea och den tillhör familjen fetbladsväxter. Rosenrot blommar i juni till juli med gula blommor men det är som sagt roten som används för dess positiva egenskaper. På senare tid har det blivit populärt att köpa rosenrot i tabletter för att tillgodose sig dess egenskaper i koncentrerad form.
Vilka är de första varningssignalerna på att vi börjar bli trötta?
De första tecknen på att vi börjar bli trötta är att koncentrationen minskar och vi börjar känna oss orkeslösa. Trötthet kan bero på många orsaker som brist på vissa vitaminer och mineraler men ofta beror det på för lite sömn eller för mycket stress. Att stressa är den vanligaste orsaken till att vi sover dåligt och för lite sömn bidrar så klart till ökad trötthetskänsla. Här i Norden upplever också många att de är tröttare på vintern och det kanske inte är så konstigt eftersom solen lyser med sin frånvaro och ljus är en bra källa till att vi ska bli piggare.
Hur verkar rosenrot på dopamin?
Dopamin är ett viktigt hormon som verkar på hjärnans belöningssystem genom att skicka de signaler som gör oss glada, euforiska och lugna. Dopamin samarbetar också med andra hormoner i kroppen som påverkar lust, kreativitet och vakenhet. Stress är något som verkar negativt på signalsubstanser som dopamin. Även sömnbrist som leder till trötthet verkar minskande på de positiva hormonerna. Rosenrot verkar dämpande på stress vilket i sin tur kan ge en positiv effekt på dopamin.
Forskning om rosenrot
Rosenrot har figurerat i många studier med fokus på trötthet och depression. I en studie från 2015* jämförde man resultat mellan rosenrottillskott och antidepressivt medel och hur dessa påverkade testpersoner. Samtliga 57 testpersoner hade milda symtom på nedstämdhet som varat längre än två veckor, exempelvis sömnrubbningar, koncentrationssvårigheter och svårigheter att känna sig glada. Studien pågick under 12 veckors tid, där en grupp fick preparat med receptbelagt medel mot depression dagligen, en grupp fick 340 mg rosenrot per dag och en kontrollgrupp fick placebo dagligen. Resultatet visade att det inte fanns några större skillnader mellan rosenrot och det receptbelagda medlet, båda preparaten fick tydliga resultat. Skillnaden blev dock att rosenrot inte gav några biverkningar till skillnad från det receptbelagda medlet.
Finns det några biverkningar av rosenrot?
Som med de flesta kosttillskott så reagerar vi olika starkt och det gäller även för biverkningar av rosenrot och arctic root. Därför kan det vara bra att börja med en tablett första gången för att se hur rosenrot verkar på dig och för att undvika bieffekter. Vissa personer kan uppleva att deras nattsömn blir lite störd om de intar rosenrot sent på kvällen. Därför rekommenderar vi att du tar tabletterna på förmiddagen eller tidig eftermiddag för att undvika det. Så länge du följer doseringsanvisningarna på förpackningen så finns inga kända biverkningar. Generellt ska örttillskott med adaptogener som rosenrot undvikas för den som är gravid eller ammar.
Rosenrot tillhör en grupp växter som kallas adaptogener, hit hör även bland annat schisandra och rysk rot. Att de är adaptogener innebär att de har förmågan att anpassa sig till kroppens behov utan att de ger en centralstimulerande effekt så som koffein och nikotin.
Hur doserar man rosenrot?
Då det gäller doseringen av Healthwells Rosenrot Plus rekommenderar vi 1-2 kapslar dagligen och gärna på förmiddagen. Om du tar rosenrot sent på kvällen och eftermiddagen kan det påverka din nattsömn men de flesta upplever inga svårigheter med att somna.
Vegetarian Friendly
Symbolen Vegetarian Friendly indikerar att produktens innehåll är lämpligt för vegetarianer och veganer.

*Rhodiola rosea versus antidepressant for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial. Mao J, Xie S, Zee J, Soeller I, Li Q, Rockwell K, Amsterdam J. 2015.