Rooiboste (rött te)

Rooibos är egentligen inget te utan en baljväxt, men dricks trots det som just te. Rooibos härstammar från Sydafrika där det druckits som te i nästan 100 år. På senare tid har det även blivit populärt här hos oss, inte minst eftersom det är fritt från koffein och har en mild smak.

  • Rooibosteets egenskaper
  • Rooibosteets fördelar
  • Så brygger du en kopp rött te

Rooibosteets egenskaper

Rooibos är afrikaans och betyder röd buske. Det röda rooibosteet kommer nämligen inte från tebusken och är egentligen inte ett riktigt te. Istället produceras rooibosteet från rooibosbusken, en buske som endast finns på vissa platser i Sydafrika. Busken är mycket tålig och växer i ett påfrestande klimat där temperaturskillnaderna kan vara mycket stora mellan de olika årstiderna. Växten trivs i sandig jord där den har tillgång på flera viktiga mineraler.

Rooibosteet är, som namnet antyder, rött till färgen. Färgen kommer av att teet oxiderar under torkningsprocessen, vilket även vanligt te gör. Rooiboste har en mild smak som påminner om en blandning av bär och örter. Busken är dock varken en bärbuske eller en ört, istället tillhör den familjen ärtväxter och är med andra ord en baljväxt. Trots att rooibosbusken har helt andra egenskaper än tebusken passar rooibos alltså utmärkt att dricka som vanligt te.

En kopp rooiboste.

Rooibosteets fördelar

Rooibosteet kommer inte från tebusken och saknar därmed flera av de egenskaper som det svarta och gröna teet har. Det röda teet är bland annat helt fritt från uppiggande koffein, vilket gör att det passar bra att drickas även sent på kvällen utan att orsaka sömnproblem.

Eftersom rooibosbusken absorberar mineraler från marken innehåller även teet spår av mineraler. Framför allt finns spår av kalcium, kalium, natrium och magnesium. Det påstås även att rooibosteet kan ha läkande effekter och hjälpa till att lindra astma, allergi, hösnuva och eksem. Detta har dock aldrig bevisats vetenskapligt så om det är sant eller inte vet man i dagsläget inte.

Det röda teet innehåller inte lika höga halter polyfenoler (antioxidanter) som svart och grönt te. Visserligen är antioxidanterna mycket viktiga för vår hälsa, men när det gäller te kan antioxidanterna tillföra en viss beskhet till teet. Detta har du säkert märkt om du någon gång glömt tepåsen i koppen för länge. Med rött te minskar alltså denna beskhet, vilket gör att teet kan dra under längre tid. Nedan kan du läsa om hur du brygger en perfekt kopp med rött te.

Så brygger du en kopp rött te

Rött te bryggs i stort sett på samma sätt som vanligt te. Värm vatten till 100 oC och häll det kokande vattnet i en tekopp. Lägg därefter i en tepåse eller tekula med rooiboste och vänta i 5-10 minuter. Ta därefter upp tepåsen - nu är teet redo att drickas. Tillsätt eventuellt lite honung för att tillföra extra sötma, men tack vare den milda och lite söta smaken passar teet även bra att drickas som det är.  

Rooiboste

 
Yogi Tea Rooibos

Rooiboste som hälsokost

Visste du att rooibosteet finns i en icke-oxiderad variant? Denna brukar gå under namnet grönt rooiboste eftersom det röda teet, precis som det gröna, inte tillåts oxidera under torkningsprocessen. Detta icke-oxiderade rooiboste har blivit mycket populärt som hälsokost under senare år och passar dig som vill dricka ditt te av hälsoskäl.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Viktiga tillskott under graviditeten

Vid en graviditet uppstår många frågetecken, vad är okej att äta och vad bör man undvika?
 

Därför är vitt te bra

Vitt te innehåller mest näring av alla tesorter. Läs mer om vitt te här.
 

Det här är L-teanin

Teanin är en aminosyra som kan bidra till ökat lugn och bättre koncentration.
 

Gå ner i vikt

Hör du till de som vill tappa några kilo, följer här några enkla tips.
 

Stor guide: Så maximerar du din fettförbränning

Snabbguide för dig som vill bränna fett och komma i form.
 

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 

Stor guide: allt om protein

Protein är ett energigivande näringsämne som bygger upp musklerna.
 

Intervallträning och fettförbränning - del 2

Andra delen med fördelarna av intervallträning i syfte att öka fettförbränning.
 

Rena kroppen från vintertorrhet

Få värdefulla tips på hur du blir av med din vintertorra hud.
 

Raw Food

Raw food är en kosthållning som baseras på oupphettad mat från naturen.
Visa fler