Fosfor
Fosfor är ett av de vanligaste mineralen i människokroppen. Bland annat ingår det i vårt skelett tillsammans med kalcium. Fosfor har många spännande och viktiga funktioner i kroppen. Du kan läsa mer om dem här.
- Vad är fosfor och vad har det för funktion i kroppen?
- Tillskott av fosfor
- Naturliga källor till fosfor
Vad är fosfor och vad har det för funktion i kroppen?
Fosfor, eller fosfat, finns i alla kroppens celler eftersom det ingår som beståndsdel i DNA och RNA samt i energimolekylen ATP och i cellernas cellväggar. Det mesta, hela 85 %, finns i skelettet och tänderna. Fosfor bildar tillsammans med mineralet kalcium något som kallas hydroxiapatit, ett ämne som gör att skelettet blir hårt.
Fosfor ingår även i olika system som kontrollerar den så kallade syra-basbalansen i kroppen. Dessutom har fosfor en mycket viktig roll i cellernas signalering och transport av olika ämnen. Fosfor deltar nämligen i en process som kallas fosforylering och denna process styr otroligt många händelser i vår kropp. Bland annat är denna reaktion central i ämnesomsättningen.
Fosfor finns bland annat i mjölk, ägg och vete.
Tillskott av fosfor
Det rekommenderade intaget av fosfor ligger på 600 milligram per dag, både för kvinnor och män. De allra flesta får i sig tillräckligt med fosfor från kosten så något tillskott på fosfor finns inte på marknaden. Det ingår heller inte i multivitamintillskott. Att det inte finns några direkta tillskott beror på att det inte finns något behov av det. Däremot förekommer det naturligt i vissa produkter som säljs som tillskott, bland annat i vassleprotein.
Överdosering
Det övre gränsvärdet är satt till 3000 milligram per dag. Får man i sig toxiskt höga doser av fosfor kan det leda till att andra vävnader än skelettet förkalkas. Detta är mycket allvarligt eftersom vävnadernas funktioner då försämras dramatiskt. Av denna anledning ska det övre gränsvärdet aldrig överskridas.
Tillskott där fosfor ingår
Naturliga källor till fosfor
Fosfor absorberas som bäst när ett livsmedel innehåller ungefär lika stor mängd fosfor som kalcium. Bra källor till fosfor är därför mjölk, kött, ost, ägg, nötter och vetegroddar. När kalcium förekommer i höga halter kan det dock försämra upptaget av fosfor. Även höga halter av zink och järn försämrar upptaget eftersom de binder till fosfor och bildar salter som är mycket svåra för kroppen att ta upp.