Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Ämnen för ökad lust

De flesta har någon gång känt att lusten inte är på topp, men om svackan i sängkammaren blir långvarig kan det tära på relationen. I naturen finns flera växter som sägs kunna bidra till ökad lust och detsamma gäller för flera mineraler. Här får du lära dig mer om dessa olika ämnen och kanske kan något av dem hjälpa dig att åter hitta glöden i sovrummet.

  • Maca
  • L-arginin
  • Zink
  • Vitamin B6
  • Tiggarnöt
  • Rosenrot

Ett par i en säng.

Maca

Maca är en rotfrukt från Sydamerika där den växer på mycket hög höjd och länge har använts för att ge energi och styrka. Enligt sägnen ska maca bidra till ökad sexlust och rotfrukten kallas ibland för ”peruansk ginseng”. Maca har på senare tid fått mycket uppmärksamhet och klassas enligt vissa som superfood. Maca, som är en rot, innehåller bland annat ämnen som kallas för glykosider och dessa ska kunna påverka kroppens endokrina system och på så sätt sägs det ha effekt på bland annat matsmältning, energinivåer och sexualitet. 

Antalet studier som gjorts är relativt få till antalet, men i en studie på honråttor (3) såg man att maca kunde öka nivåerna av hormonet LH i serum. LH har stor påverkan på kroppens könshormoner och hos kvinnor är det detta hormon som styr ägglossningen. Man tror att macaroten innehåller fytosteroler och fytoöstrogener och att det är dessa som påverkar nivåerna av LH i serum (4). Om detta är sant är dock inte helt klarlagt än. Macaroten innehåller nämligen många andra ämnen som tros bidra till dess effekter, bland annat macaridin, macaalkolider och macanutrienter. Studier har alltså visat att maca potentiellt skulle kunna vara intressant vad gäller sexualitet, men än är antalet studier för litet för att man ska kunna dra några vetenskapliga slutsatser. 

Macaroten sägs ju också ha effekt på energinivåer och uthållighet och många idrottare använder sig av macapulver av just dessa anledningar. Macapulvret är enkelt att blanda i juicer och smoothies och innehåller rikligt med vitaminer och spårämnen, bland annat i form av vitamin B och E samt järn, magnesium och kalcium. Att blanda i macapulver i morgonsmoothien kan med andra ord tillföra extra näring och om man upplever en ökad sexlust på köpet återstår att se, men i så fall är det ju en trevlig bonus. 

Maca

 
Maca Pulver
 
Macapulver

Vitamin B6

Pyridoxin är det vetenskapliga namnet för vitamin B6 och detta vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen. Vitaminet behövs bland annat för ämnesomsättningen och hormonregleringen. Vitamin B6 är en av ingredienserna i ZMA, ett tillskott som förutom vitamin B6 även består av magnesium och zink. Tillsammans bidrar dessa tre ämnen till normala nivåer av muskeluppbyggande hormon, bland annat manligt könshormon. Brist på vitamin B6 är förvisso mycket ovanligt, men kan yttra sig i form av trötthet och depression. Enligt vissa kan ett ökat intag av vitamin B6 vara positivt för lusten, men några säkra bevis finns inte än. 

Vitamin B6

 
Vitamin B6
 
Vitamin B6 100

Zink

Zink är ett mineral med många viktiga funktioner i kroppen. Zink deltar bland annat i celldelningen, hormonregleringen och i ämnesomsättningen. Hos män lagras en del zink i prostatan och förutom prostatan finns zink även i ögon, hjärna och skelett. Zink är vanligt som tillskott och ingår bland annat i det välkända tillskottet ZMA tillsammans med magnesium och vitamin B6. På grund av zinkets funktioner i kroppen kommer det ofta på tal när man pratar om lust. Zink bidrar tillsammans med magnesium och vitamin B6 till normala nivåer av muskeluppbyggande hormon, bland annat manligt könshormon. Huruvida zink hjälper vid bristande sexuell lust är dock inte helt klart, men att säkerställa ett adekvat dagsintag är mycket viktigt då zink spelar en viktig roll i många avseenden. 

Zink

 
Zink

L-arginin

L-arginin är en aminosyra, där ”L:et” enbart är beteckningen för aminosyrans form. Arginin är en av de aminosyror som bygger upp proteiner och proteinrika livsmedel som kött, ägg, mejeriprodukter, nötter, baljväxter och soja är därmed naturliga källor till denna aminosyra. Arginin har flera viktiga funktioner i kroppen och behövs bland annat för produktionen av hemoglobin och av hormonet dopamin. Arginin behövs dessutom för att kvävemonoxid ska kunna bildas. Kvävemonoxid verkar blodkärlsvidgande och kan därför hjälpa till att öka blodflödet till kroppens muskler. Det är också denna effekt som gjort att arginin blivit ett intressant ämne när man pratar om sexlust. Den blodkärlsvidgande effekten kan potentiellt vara positivt för erektionsförmågan, men även för att öka lusten. Vissa studier har visat att arginin skulle kunna ha positiva effekter på spermieproduktionen och även på spermiernas hastighet, men detta är än så länge endast teorier. Många som testat arginin har dock upplevt en förbättring och för den som vill öka sin lust kan det vara värt att testa denna sängkammarens aminosyra. 

L-arginin

 
L-Arginine
 
L-Arginine
 
L-Argiplex Man
 
L-Argiplex Kvinna

Tiggarnöt

I Indien och Kina har tiggernöten (tribulus terrestris) använts under mycket lång tid, bland annat av personer som önskar återfå sin sexlust. I djurförsök har tiggarnöten haft erektil effekt (1) och man tror att detta har att göra med att tiggarnöten kan påverka hormonet LH (2). LH kan i sin tur påverka produktionen av könshormoner och är det hormon som styr kvinnans ägglossning. Tiggarnöten är helt naturlig och finns att köpa som tillskott för ökad uthållighet och energi, förbättrad prestation samt i tillskott för ökad lust.

Tiggarnöt

 
Tribulus 90
 
ZMA Tribulus
 
Mega Tribulus

En sked med guarana på ett träbord.

Rosenrot

Rosenrot är ett klassiskt tillskott för personer som vill öka eller återfå lusten i sovrummet. Rosenrot innehåller ämnen som påstås hjälpa till att sänka nivåerna av stresshormonet kortisol och samtidigt öka nivåerna av serotonin, vilket är ett så kallat må-bra-hormon. För personer som tappat sin sexuella lust på grund av stress kan rosenroten potentiellt ha positiva effekter. 

När vi är stressade drar blodkärlen ihop sig, vilket kan ställa till problem i sovrummet eftersom det minskade blodflödet till penis kan försvåra erektion. Även kvinnor kan få problem i och med att slidan inte svullnar upp som vanligt då blodkärlen är sammandragna. Eftersom rosenroten påstås ha avslappnande effekter kan den potentiellt hjälpa oss att återfå lusten och göra livet i sängkammaren lite enklare. 

Rosenrot

 
Rosenrot Plus

Guarana

Guarana innehåller dubbelt så mycket koffein som kaffe och är därmed ett av de mest koffeinrika ämnen man känner till. Koffein har som bekant en uppiggande effekt, men guarana innehåller också andra stimulerande ämnen, nämligen teobromin och teofyllin. Dessa båda ämnen ska, precis som koffein, ha en stimulerande effekt på vårt nervsystem och bidra till att göra oss piggare och mer energiska. Guarana har länge använts som afrodisiakum, men vilket ämne som står för den påstådda lusthöjande effekten är oklart. Forskarna ställer sig mycket tveksamma till om guarana har någon lusthöjande effekt, eftersom det finns ytterst lite forskning som tyder på det. Guarana är dock en vanlig ingrediens i lusthöjande tillskott och även om lusten inte avsevärt ökas kan ju den uppiggande effekten vara positiv i sängkammaren. 

Guarana

 
Guarana
 
Guarana

Referenser

[1] Chhatre S, Nesari T, Somani G, Kanchan D, Sathaye S. Phytopharmacological overview of Tribulus terrestris. Pharmacogn Rev. 2014 Jan-Jun; 8(15): 45–51.

[2] Moghaddam MHG, Khalili M, Maleki M, Abadi MEA. The Effect of Oral Feeding of Tribulus terrestris L. on Sex Hormone and Gonadotropin Levels in Addicted Male Rats. Int J Fertil Steril. 2013 Apr-Jun; 7(1): 57–62.

[3] Uchiyama F, Jikyo T, Takeda TR, Ogata M. Lepidium meyenii (Maca) enhances the serum levels of LH hormone in female rats. J Ethnopharmacol. 2014 Feb 3;151(2):897-902.

[4] Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010; 10: 44.Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

  Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
  Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
  Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
  LCHF

LCHF

LCHF, debatten om vad som är bäst för vår hälsa.
  Guide: hudvård för mogen hud

Guide: hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
  Mineraler för träning

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
  Ekologiska livsmedel

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
  Johanna Hector om lusten till yoga, meditation och rörelse

Johanna Hector om lusten till yoga, meditation och rörelse

Johanna Hectors bästa yogaövningar och tips för rörelse och närvaro i vardagen.
  Därför är Arginin bra för din träning

Därför är Arginin bra för din träning

Arginin är en populär aminosyra som kan hjälpa till att öka blodcirkulation.
  Choklad och kakao

Choklad och kakao

Sanningen bakom kakao och choklad, och dess nyttigheter.
  Välj rätt måltidsersättning

Välj rätt måltidsersättning

Måltidsersättning ger kaloriunderskott och passar bra för en snabb viktnedgång.
  Tillsatser

Tillsatser

Vad är tillsatser? Vilka tillsatser finns? Vad används de till? Få svaren här!
  Hårvård för fett hår

Hårvård för fett hår

Lär dig allt om hårvård för fett hår och bli av med dina problem för gott!
  Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Muskel- och ledhälsa

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
  Raw Food

Raw Food

Raw food är en kosthållning som baseras på oupphettad mat från naturen.
  Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
  Stevia

Stevia

Stevia är en växt som är 300 gånger sötare än socker och utan kalorier.
  Glutenfri diet

Glutenfri diet

Varför glutenfritt? Och vad är glutenintolerans? Det kan du läsa om här.
  Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
  Mental prestation

Mental prestation

Effektiva tips över hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
  Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
  Yoga för nybörjare

Yoga för nybörjare

Lär dig allt du behöver för att komma igång med yoga!
  Hjärna, minne och koncentration

Hjärna, minne och koncentration

Vad ska man egentligen äta för att huvudet ska fungera på topp?
  Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska man äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
  Kost för idrott

Kost för idrott

Här får du svar på de viktigaste frågorna såsom hur mycket protein du bär äta.
  Så fungerar kreatin

Så fungerar kreatin

Sanningen om kreatin en gång för alla!
  CLA och fettförbränning

CLA och fettförbränning

Här sätter vi CLA under luppen för att klargöra om det kan underlätta din diet.
  Allt om superlivsmedlet kokosolja

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.