Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Allt om kristaller

Är du nyfiken på kristaller men känner dig osäker på vilken kristall du ska välja? Eller kanske har du redan en samling hemma men vill veta mer om hur du kan använda kristallerna? I denna artikel får du tips på hur du på bästa sätt kan ta del av kristallernas magi!

Kvinna som mediterar med en ametist i handen. Kristaller kan bland annat användas vid meditation.

Varför använder man kristaller?

Kristaller har använts i tusentals år inom många kulturer. De har inte bara beundrats för sin skönhet, utan har även varit uppskattade som viktiga verktyg för healing och skydd. Kristaller tros nämligen ha en stabil vibration medan vi människor har en instabil vibration på grund av våra kroppars komplexitet. Man har länge trott att kristallernas energier kan hjälpa oss genom att stabilisera och främja olika energier hos oss. De tros bland annat kunna skydda mot negativa energier, förbättra intuitionen, ge lugn och harmoni samt främja andlig och medial utveckling.

Varje kristall har en unik energi som ger stenen dess unika egenskaper. Vissa kristaller har till exempel en lugnande energi som främjar avslappning och harmoni, medan andra kristaller är mer uppiggande och ger energi. Oavsett om du vill komma ner i varv, få bättre självförtroende, attrahera lycka och framgång eller förbättra dina relationer finns det en kristall för dig.

Kristallernas användningsområden

Kristaller är enkla att använda och kan användas på många olika sätt. Du kan till exempel bära dem på kroppen i form av ett smycke, lägga en liten kristall i plånboken (speciellt bra för kristaller som attraherar pengar) eller lägga ut dem på olika platser i hemmet där du vill främja en bra energi. Det är även populärt att hålla stenarna i händerna som en hjälp vid meditation. Om du vill förebygga mardrömmar och få vägledning i dina drömmar kan du också testa att sova med en kristall under huvudkudden. Många upplever att kristallerna kan göra det lättare att “rensa” sinnet under natten och vakna med kreativa lösningar på problem.

Hur du använder kristallerna beror självklart även på kristallens inneboende energier. En lugnande kristall passar bra att lägga vid sängen eller använda vid meditation, medan en energigivande kristall kan hjälpa dig att fokusera bättre på jobbet. Något som är bra att tänka på är att inte bära för många kristaller med motsatta energier samtidigt. Detta eftersom kristallerna då kan skapa förvirring i energifältet och motverka varandras effekt. Känn därför efter vilka kristaller du känner dig dragen till och välj några få som du väljer att bära utifrån humör, sinnesstämning samt vilka egenskaper du önskar stärka för tillfället.

Bra kristaller för nybörjare

Att starta sin kristallresa är spännande, men det stora utbudet av kristaller kan lätt göra att det känns lite överväldigande till en början. Här har vi därför listat några bra nybörjarkristaller som alla bör ha i sin samling.

Bergkristall

Bergkristall är en av de rikligast förekommande kristallerna på jorden, och även en av de mest användbara. Bergkristallen sägs nämligen ha utmärkta skyddande, aktiverande och energistärkande egenskaper samtidigt som den ger klarhet och kraft. Bergkristallen är utmärkt att använda precis som den är, men du kan även använda den tillsammans med andra kristaller eftersom den förstärker effekten hos dessa.

Ametist

Den vackra ametisten är en av de mest populära kristallerna, och det är inte svårt att förstå varför. Ametisten har en ljuvlig lila färg och en härlig energi. En utmärkt sten för dig som önskar utveckla din andliga kontakt och kommunikationen med ditt högre jag. Ametisten anses dessutom vara lugnande och avslappnande, och är därför användbar för personer som vill förbättra sin sömn.

Ametist:

 
Kluster Ametist
 
Hängsmycke Ametist
 
Hjärta Ametist
 
Råsten Ametist
 
Armband Ametist

Rosenkvarts

Rosenkvarts är en vacker rosa kristall som även kallas “kärlekens kristall”, vilket säger mycket om dess tillskrivna egenskaper. Rosenkvarts har en mjuk energi och associeras med hjärtchakrat vilket symboliserar ovillkorlig kärlek, medkänsla och förlåtelse. Kristallen sägs främja kärleken till oss själva och andra, samt göra det lättare att visa och ta emot uppskattning. Den kan också göra det lättare att fatta rätt beslut i relationer. En utmärkt sten att placera ut på olika ställen i ditt hem för att öka känslan av positivitet och lugn. Du kan aldrig få för många rosenkvarts i ditt liv - ju fler du har desto mer kärleksfullt blir det!

Citrin

Vill du ha mer glädje i livet? Då är citrin den rätta kristallen för dig. Citrin kallas även solens kristall och är en gul variant av mineralet kvarts. Citrinen har en glädjefylld energi som muntrar upp och hjälper oss att se ljust på tillvaron. Den lockar till sig överflöd och framgång, kan göra dig mer självsäker i sociala sammanhang och hjälpa dig att lita på din egen förmåga. Bär en citrin i fickan för att alltid vara på gott humör!

Tigeröga

Tigeröga är den perfekta kristallen när du behöver en knuff i rätt riktning. Stenen står för styrka, framåtrörelse och mod. Den främjar lugn och ökar tilltron till din egen förmåga. Tigeröga gör det också lättare att tänka klart i olika situationer. Om du vill bli mer självsäker och handlingskraftig är tigeröga den rätta kristallen för dig.

Selenit

Seleniten är en högt vibrerande kristall som symboliserar kärlek, känslighet och högre medvetande. Ingen annan kristall associeras lika mycket med änglabeskydd som den vita seleniten. Selenit är utmärkt att lägga ut på olika platser i ditt hem för harmoni och extra starkt beskydd. Värt att tänka på är att selenit är en extra känslig kristall på grund av dess mjuka struktur. Hantera den därför varsamt och skölj den inte i vatten.

Selenit:

 
Selenit Ljushållare
 
Selenit Isberg
 
Hjärta Selenit
 
Armband Selenit
 
Trumlad Selenit
 
Selenit Klot

Karneol

Den eldröda karneolen fyller dig med energi, passion och kreativitet. Den främjar både mod och uthållighet vilket kan hjälpa dig att nå dina livsmål. Den perfekta stenen när du behöver lite extra självförtroende, till exempel vid en anställningsintervju eller på en dejt.

Karneol:

 
Armband Karneol
 
Hjärta Karneol
 
Metallhänge Karneol

Tips! Lita på din magkänsla och intuition när du väljer kristaller. Du kommer naturligt att dras till den kristall som ger dig det du behöver för tillfället.

Så renar du dina kristaller

Det är viktigt att rena dina kristaller med jämna mellanrum. Reningen gör att kristallen släpper ifrån sig energi den har samlat på sig, och laddar samtidigt den naturliga energin i kristallen. Hur ofta du behöver rena kristallerna beror på hur mycket du använt dem. Om du intuitivt känner att en kristall behöver renas så gör den troligtvis det, annars kan du fortsätta använda den som vanligt. Några av de vanligaste sätten att rena kristaller är att:

  • Använda en renande rökelse, till exempel palo santo eller salvia.
  • Skölja kristallen i rinnande vatten.
  • Lägga den på ett kristallkluster av exempelvis ametist.
  • Ställa ut kristallerna i sol- eller månljus.

Vilken metod som passar bäst beror på vilken kristall det gäller. Vissa stenar, såsom selenit, malakit, fluorit och opal bör till exempel ej sköljas i vatten utan renas bäst med rökelse. Läs därför skötselråden för just din kristall innan du sätter igång.

För att dina kristaller ska hålla så länge som möjligt och fylla sin funktion på bästa sätt är det också viktigt att du hanterar dem varsamt. Förvara gärna kristallerna i en särskild påse eller ask som du använder speciellt för din kristallsamling. På så sätt skyddar du stenarna från repor, slitage och damm samtidigt som det minskar risken för att mindre stenar tappas bort.

Förvaring och rening:

 
Vit Salvia i bunt
 
Kristallskål av Selenit
 
Palo Santo Rökelse
 
Vit Salvia Rökelse
 
Kristallskål Vit Selenit

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej