Ta hand om din hud från insidan och ut

Hudkrämer i alla ära, men det bästa sättet att ta hand om huden är faktiskt från insidan genom att äta en hälsosam och näringsrik kost. Vissa ämnen har dessutom en extra välgörande effekt på huden. Här är några av våra favoriter.

Våra hudvårdande favoriter

 
Betakaroten
 
Q10
 
Biotin 500
 
B5 Pantotensyra

Vackert solbrun med betakaroten

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och finns naturligt i livsmedel som morötter, grönkål, spenat och sötpotatis. Kroppen kan vid behov omvandla betakaroten till vitamin A som är ett vitamin som bidrar till bibehållandet av normal hud.
Betakaroten som kosttillskott är mycket populärt att inta 2-3 månader innan man planerar att vistas i solen. Det som händer när man intagit betakaroten under en längre tid är att det lagras i hudens fettvävnad, vilket ger en fräsch hudton och bidrar till en snabbare och mer jämn solbränna. Fördelen med att ta betakaroten som ett kosttillskott är att det är betydligt mer koncentrerat än i livsmedel, för det skulle krävas ett intag av ganska många morötter dagligen för att uppnå samma effekt.

Grönsaker.

Ungdomlig hud med Q10

Q10, eller ubikinon, som det även kallas är en antioxidant som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. En orsak till åldrandet anses vara på grund av den oxidativa stressen som innebär att kroppen producerar för mycket skadligt syre vilket skadar cellerna. Skyddet mot oxidativ stress är det vi kallar för just antioxidanter.
Att Q10 är populärt att tillsätta i anti-aging hudkrämer är alltså inte för inte. Q10 finns i alla kroppens celler, men nivån är lägre på de ställen som utsätts för oxidativ stress, exempelvis i huden när vi solar. Den naturliga produktionen av Q10 börjar dessutom avta i 30-årsåldern, därmed kan ett extra tillskott vara att föredra för den som vill hjälpa huden att hålla sig ung längre.

Fräschare hud med pantotensyra

Pantotensyra, eller vitamin B5, som det även heter är ett vattenlösligt vitamin som återfinns i alla kroppens celler. Pantotensyra som kosttillskott har blivit populärt att inta för att förbättra hud- och hårkvalitet, speciellt av dem som lider av acne. Livsmedel som är rika på pantotensyra är bland annat ägg, baljväxter, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur.

Biotin för frisk hud och vackert hår

Biotin, vitamin B7 eller vitamin H, som det även kallas är ett vattenlösligt vitamin som bidrar till att bibehålla normal hud och normalt hår, och behövs även för fettsyraomsättningen i kroppen. Biotinets välgörande effekt på hud och hår gör att det används flitigt inom skönhetsbranschen och är en vanlig ingrediens att tillsätta i exempelvis hudkrämer, schampon och balsam. Biotin finns naturligt i de flesta livsmedel och till extra biotinrika livsmedel hör lever, äggula, havregryn och vetegryn. Vill man få i sig en extra mängd av denna hud- och hårvitamin kan ett kosttillskott som kompletterar kosten vara att rekommendera.

Kollagen för en ungdomligare hud

Kollagen är ett protein, ett så kallat fiberprotein, som finns i rikliga mängder kroppens stödjevävnad, vilket inkluderar ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Kroppen producerar kollagenet själv och ungefär 30 % av kroppens proteiner utgörs av kollagen. Kollagen är en betydelsefull byggsten för en slät och ungdomlig hud och det är få produkter har blivit så omtalade inom skönhetsvärlden senaste tiden som just kollagen. Detta inte helt utan anledning då stora kollagenmängder återfinns i dermis, alltså det mellersta hudlagret. Redan i 25-årsåldern minskar kollagenproduktionen samtidigt som nedbrytningen fortsätter i samma takt. Ett tecken på att nivåerna av kollagen minskat är att huden blir tunnare och rynkor och linjer blir mer framträdande. Så det är inte så konstigt att kosttillskott i form av kapslar, pulver och tabletter innehållande kollagen blivit riktigt populärt i kampen mot åldrandet.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Nyårslöften - från tanke till handling

Vi ger dig tips på hur du ska lyckas med dina nyårslöften!
 

Curcumin från gurkmeja

Curcumin är ett aktivt ämne i gurkmeja och fungerar som kraftfull antioxidant.
 

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 

Kost för handboll

7 grundläggande tips på hur du som handbollspelare ska lägga upp din kost.
 

Rena kroppen från vintertorrhet

Få värdefulla tips på hur du blir av med din vintertorra hud.
 

Propolis - en superprodukt från naturen

Propolis är en unik produkt med sitt innehåll av 300 naturliga näringsämnen.
 

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
Visa fler